«Παίζουμε μαγειρική» με τα παιδιά μακριά από τις κάμερες

Δεν χρειάζεται όλες οι στιγμές των παιδιών μας να φωτογραφίζονται, ούτε να μπαίνουν στο Facebook, πολύ περισσότερο να τα στέλνουμε σε τηλεοπτικές εκπομπές με αξιολογήσεις, με σκληρότητα, αποκλεισμούς. 

Ελένη Χοντολίδου 23/11/2018 | 12:37

Έχει περάσει πολύς καιρός που Η Καιτούλα στην κουζίνα ήταν το μοναδικό βιβλίο μαγειρικής για... κορίτσια βεβαίως! Η μόδα της μαγειρικής δεν μπορούσε παρά να πιάσει και τα παιδιά. Όσες και όσοι με γνωρίζετε μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφωνώ με τις τηλεοπτικές εκπομπές και τα μαϊμουδίσματα των παιδιών σε θέση μάγειρα. Βιαζόμαστε να μεγαλώσουν τα παιδιά μας; Λατρεύουμε τη δημοσιότητα και την τηλεόραση και θεωρούμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να εμφανίζονται τα παιδιά μας σ’ αυτήν; Εάν θέλετε την πλήρη απομυθοποίηση -και μάλιστα επιστημονική- των παιδιών - μαγείρων στη μικρή οθόνη, διαβάστε και απολαύστε το βιβλίο της συναδέλφου Δήμητρας Μακρυνιώτη (2014) Μικροί μάγειρες στη μικρή οθόνη: Παίζοντας με τη γνώση, την απόλαυση και τον κοινωνικό έλεγχο, Αθήνα, εκδόσεις νήσος. Δεν χρειάζεται όλες οι στιγμές των παιδιών μας να φωτογραφίζονται, ούτε να μπαίνουν στο Facebook, πολύ περισσότερο να τα στέλνουμε σε τηλεοπτικές εκπομπές με αξιολογήσεις, με σκληρότητα, αποκλεισμούς. Είναι εξαιρετικές οι στιγμές που τα παιδιά βοηθούν τους γονείς, τους παππούδες ή τους θείους και τις θείες τους στην κουζίνα. Προσωπικά, θυμάμαι με μεγάλη νοσταλγία τις ώρες που βοηθούσα τη μητέρα μου στο μαγείρεμα.

Τα παιδιά με τους μεγάλους στην κουζίνα περνάνε ποιοτικό χρόνο μαζί, μαθαίνουν καινούργια πράγματα (ονόματα υλικών, σκευών, τρόπων μαγειρικής), δοκιμάζουν λιχουδιές, πλουτίζουν το λεξιλόγιό τους με νέες λέξεις και πολλά άλλα. Τα παιδιά μαθαίνουν την οργάνωση στα ψώνια και στην προετοιμασία του μαγειρέματος, μαθαίνουν να βοηθούν και σιγά-σιγά να χειρίζονται τα εργαλεία της κουζίνας, μαθαίνουν να τακτοποιούν τα σκεύη μετά το τέλος του μαγειρέματος. Μαθαίνουν ακόμη να εκτιμούν τον κόπο του προσώπου που μαγειρεύει για την οικογένεια. Τέλος, μαθαίνουν... Μαθηματικά! Εάν δεν με πιστεύετε διαβάστε το εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου μαθηματικού Δημήτρη Χασάπη (2011). Μαθηματικά στην κουζίνα: Μαθηματικές δραστηριότητες για παιδιά... και τους γονείς τους, Αθήνα, εκδόσεις Μεταίχμιο.

Μην κάνετε τον δάσκαλο για τα παιδιά σας. Έχουν δάσκαλο στο σχολείο. Στο βιβλίο του Χασάπη υπάρχουν ιδέες για την παιγνιώδη προσέγγιση των Μαθηματικών και, ταυτοχρόνως, για τον ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας. Τα παιδιά -εκτός από όσα έχουμε πει προηγουμένως- μαθαίνουν να ταξινομούν και να βάζουν σε σειρά, απαριθμούν, μετρούν το βάρος, τον όγκο, τον χρόνο, τη θερμοκρασία, υπολογίζουν το κόστος ή τις θερμίδες κάθε φαγητού, διαβάζουν και γράφουν μαθηματικά, λύνουν προβλήματα. Αφήστε, λοιπόν, τους διαγωνισμούς και την αχρείαστη και βλαπτική δημοσιότητα και μαγειρέψτε για και ΜΕ τα παιδιά σας. Καλοφάγωτα!

Πηγή: parallaximag.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.