Παίζει «μπασκετάκι» η Νέα Δημοκρατία-Μοιράζει ασίστ με δημόσιο χρήμα

Με το ζόρι χρήματα από την Περιφέρεια για το φάιναλ-έιτ του BCL

ball 1851129 1920

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Αυγή, η ΝΔ παίζει μπασκετάκι  και τα κυβερνητικά πικ εν ρολ είναι συνεχόμενα τον τελευταίο καιρό. Αν, βέβαια, έπαιζαν κανονικά στο γήπεδο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, άλλωστε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει διατελέσει μπασκετμπολίστας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φαν των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Το ζητούμενο είναι ότι τα παιχνιδάκια της Ν.Δ. με την πορτοκαλί μπάλα τα πληρώνουμε όλοι, καθώς χρησιμοποιείται ως συνήθως το δημόσιο χρήμα.

Συγκεκριμένα, το αίτημα της ΑΕΚ για τα 220 χιλιάρικα για τη διοργάνωση ΒCL τελικά εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης Πατούλη, που σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκει συμμάχους Τζήμερο και Χρυσή Αυγή. Κάνει εντύπωση, πάντως, ότι σε καμιά από τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας δεν προβλέπεται ποσό άνω των 20.000 ευρώ. Για ποιο λόγο; Μα αν ήταν άνω των είκοσι χιλιάδων, θα έπρεπε να γίνει και σχετικός διαγωνισμός. Ενώ τώρα πάνε σε κατευθείαν αναθέσεις, 

Μια κυβέρνηση που κόπτεται για τις ανάγκες «μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού» του δημόσιου τομέα αρνείται να προσλάβει καθηγητές και γιατρούς σε περίοδο πανδημίας, αλλά ξοδεύει τα λεφτά των φορολογούμενων με την πρώτη ευκαιρία, αν πρόκειται για άλλου είδους εξυπηρετήσεις. Και στο μπάσκετ φαίνεται ότι έχει πολλές από τέτοιες…

Ασίστ πρώτη: Το πρωτάθλημα στην ΕΡΤ…

Εδώ και καιρό, υπήρχε μια πίεση κυβερνητικών στελεχών προς την ΕΡΤ να δεχθεί να πληρώσει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος του ΕΣΑΚΕ.

Εδώ και καιρό, στελέχη της Λίγκας που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Ν.Δ. δεν σταμάτησαν να επισκέπτονται κυβερνητικούς παράγοντες και η δημόσια τηλεόραση δέχτηκε μεγάλη πίεση για να συζητήσει την αγορά των δικαιωμάτων του πρωταθλήματος.

Λέγεται ότι υπήρξε… φουλ πρέσινγκ (και πολλά τηλέφωνα) από διάφορα υπουργεία, ώστε να προχωρήσει η συμφωνία, για την οποία στην αρχή η ΕΡΤ δεν ήθελε καν να ακούσει. Το δέλεαρ ήταν να πάρει στο πακέτο τόσο τον Παναθηναϊκό όσο και την ΑΕΚ, ώστε να παρουσιαστεί προς τα έξω μια νέα «κεντρική συμφωνία», στην οποία θα «ήταν ευπρόσδεκτος και ο Ολυμπιακός» εφόσον οι «ερυθρόλευκοι» κερδίσουν την άνοδό τους στην Basket League μέσω της Α2.

Πόσο… κεντρική είναι η διαχείριση, ωστόσο; Δηλαδή να μοιραστεί ισόποσα το ποσό προς όλους τους συμμετέχοντες στο πρωτάθλημα. Όταν ο εκπρόσωπος του Κολοσσού και πρώην πρόεδρος της Λίγκας Θόδωρος Καρατζάς έθιξε το θέμα, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΕΣΑΚΕ, τον κοίταξαν περίεργα. Όπως το είπε, έτσι και το ξέχασε.

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα εισπράξουν τη μερίδα του λέοντος από τα περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν ετησίως μέσω της ΕΡΤ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης. Δεν είναι ακριβώς τόσα τα χρήματα, γιατί ένα μέρος του ποσού προσφέρεται σε διαφημιστικό χρόνο, αλλά σε αυτό το ύψος υπολογίζεται.

Για να πάρει, βεβαίως, τα δικαιώματα Παναθηναϊκού και ΑΕΚ η ΕΡΤ, οι δυο αθηναϊκές ομάδες θα έπρεπε να αποδεσμευθούν από τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει με την Cosmote TV. Το συνδρομητικό κανάλι είχε ήδη καταθέσει προτάσεις για τη νέα σεζόν και στις δυο ΚΑΕ, προτείνοντας ωστόσο και μια όχι και τόσο ασήμαντη μείωση για την εκπλήρωση του συμβολαίου. Μη ξεχνάτε ότι πέρσι, λόγω του κορωνοϊού, το πρωτάθλημα της Α1 δεν ολοκληρώθηκε…

Επίσης βάσει της συμφωνίας ο Παναθηναϊκός, σε περίπτωση που ήθελε να σπάσει το συμβόλαιο με την Cosmote, θα έπρεπε να καταβάλει ένα σημαντικά υψηλό ποσό.

Αν πιστέψουμε τα ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, η ΕΡΤ δέχτηκε να καλύψει τα συμβόλαια ΑΕΚ και Παναθηναϊκού είτε έτσι είτε αλλιώς. Θα εισπράξουν, δηλαδή, περισσότερο από το 50%, περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Λέγεται επίσης ότι ένα ποσό από τα χρήματα της ΕΡΤ θα διατεθούν από τη Λίγκα για τον υγειονομικό έλεγχο του πρωταθλήματος (test Covid-19)!

Ένα πρωτάθλημα διάτρητο από παντού…

Για ποιο πρωτάθλημα, όμως, μιλάμε και η ΕΡΤ ετοιμάζεται να δώσει 13,5 εκατομμύρια για τρία χρόνια (μπορεί και περισσότερο, αν εμφανιστεί του χρόνου ο Ολυμπιακός);

Είναι η διοργάνωση στην οποία:

*Αποχώρησαν ήδη δυο ομάδες, Ρέθυμνο και Ήφαιστος Λήμνου.

*Μπήκαν και βγήκαν ως δια μαγείας οι… όροι συμμετοχής (προϋπολογισμός 800.000 ευρώ, εγγυητικές επιταγές 200 χιλιάδων, εξόφληση χρεών κ.λπ.) που είχε εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο της λίγκας.

*Μια ομάδα (Ιωνικός Νικαίας) άλλαξε ΑΦΜ, αγοράζοντας εκείνο του Διαγόρα Δρυοπιδέων (κέρδισε την άνοδό του, μέσω της Α2, αλλά ανακοίνωσε ότι δεν θα παίξει στην Basket League και εν συνεχεία συγχωνεύτηκε με το Αιγάλεω), αφού ήταν σίγουρο ότι δεν επρόκειτο να πάρει αδειοδότηση. Ο Ιωνικός 1965 είναι η «νέα ομάδα» που θα εμφανιστεί στην Α1.

*Μια άλλη (Λάρισα) στην αρχή δεν πήρε άδεια, αλλά στη συνέχεια,… σε δεύτερο βαθμό, της δόθηκε από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

*Για αρκετές ομάδες έχουν επιβληθεί τιμωρίες μέσω FIBA και απαγόρευση μεταγραφών! Τη γλιτώνουν με διακανονισμούς τους οποίους… δεν τηρούν ποτέ. Πέφτουν νέα «μπαν» και φτου κι από την αρχή. Μόνο ο Άρης έχει τέτοιου είδους τιμωρίες, ύψους 700.000 ευρώ.

*Οι 16 ομάδες που υποτίθεται ότι θα έπαιζαν έγιναν 13, ενδεχομένως να είναι και 12, αν δεν βρεθεί λύση στον Πανιώνιο, όπου ο τωρινός ιδιοκτήτης της ΚΑΕ θέλει να πουλήσει, δεν βρίσκει ενδιαφερόμενο και τελικά μπορεί να… συνεχίσει.

Πρόσφατα ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας Στιβ Μπαρτ τζούνιορ είχε κάνει μια ανάρτηση-σοκ στο Facebook, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούσε τον ιδιοκτήτη και τη διοίκηση του Ιωνικού Νικαίας ότι:

*Δεν έχει εξοφλήσει κανένα χρέος προς τον ίδιο και τους υπόλοιπους ξένους της ομάδας.

*Ανταλλάσσει σε κρυπτονόμισμα τα χρήματα των παικτών της ομάδας.

*Δεν φρόντισαν να προστατεύσουν την ομάδα και τους παίκτες στην περίοδο της πανδημίας…

Και οι νέοι παίκτες θα πέσουν θύματα αυτής της κατάστασης, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.

Το post… κατέβηκε γρήγορα. Ούτε ένας δεν ασχολήθηκε σοβαρά. Ψιλά γράμματα για τις αρχές, για την ίδια τη Λίγκα, βεβαίως-βεβαίως…

Ασίστ δεύτερη: Στο ΒCLτου ΟΑΚΑ

Η δεύτερη πάσα δόθηκε όχι από την κυβέρνηση αλλά από την Περιφέρεια Αττικής του υπερ-δραστήριου Γιώργου Πατούλη. Ο περιφερειάρχης καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα, όχι βέβαια για να καλύψει ανάγκες των σχολείων (σιγά τώρα), αλλά για το πώς θα έδινε 178.640 ευρώ (με το ΦΠΑ 220.000) στην ΑΕΚ για τη διοργάνωση του φάιναλ-έιτ του Basketball Champions League (αρχικά είχε δοθεί στο Τελ Αβίβ, αλλά λόγω κορωνοϊού μεταφέρθηκε στην Ελλάδα).

Μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και τον ΓΓΑ Γιώργο Μαυρωτά είχαν δώσει το βροντερό παρών στη συνέντευξη Τύπου για την ανάληψη της διοργάνωσης, με αρχική σκέψη μάλιστα την παρουσία φιλάθλων στο ΟΑΚΑ (9.000). Η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας κάνει κάτι τέτοιο ανέφικτο, με αποτέλεσμα «η FIBA να απειλεί ότι θα πάρει πίσω τη διοργάνωση».

Το αίτημα της ΑΕΚ για τα 220 χιλιάρικα απορρίφθηκε με ψήφους 50-44 στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 9ης Σεπτεμβρίου. Ο Πατούλης, ωστόσο, επέμεινε. Και το επανέφερε ως έκτακτο θέμα (!) συζήτησης στη συνεδρίαση της 18.9. Η “Δύναμη Zωής” αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συζήτηση και έτσι το ποσό εγκρίθηκε με τις ψήφους της παράταξης Πατούλη, που σε τέτοιες περιπτώσεις βρίσκει συμμάχους Τζήμερο και Χρυσή Αυγή.

Αν δει κανείς πάντως την ανάλυση των ποσών που θα δοθούν για τη διοργάνωση, κάνει εντύπωση ότι σε καμιά από τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας δεν προβλέπεται ποσό άνω των 20.000 ευρώ. Για ποιο λόγο; Μα αν ήταν άνω των είκοσι χιλιάδων, θα έπρεπε να γίνει και σχετικός διαγωνισμός. Ενώ τώρα πάνε σε κατευθείαν αναθέσεις (μην χάνουμε και χρόνο).

Το πιο απίθανο, πάντως, που έχει ακουστεί είναι ότι εφόσον τελικά δεν μπει κόσμος στο ΟΑΚΑ (κάτι απίθανο με βάση την εξέλιξη της πανδημίας αλλά και τις κυβερνητικές αποφάσεις για την Αττική), η ΑΕΚ και το ΒCL θα ζητήσουν χρήματα από την κυβέρνηση για να… καλύψουν τη χασούρα!

Ασίστ τρίτη: Το χρίσμα στον Βαγγέλη Λιόλιο (για την ΕΟΚ)

Φυσικά, η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να λείψει από τις εκλογές της ομοσπονδίας μπάσκετ. Ο Βαγγέλης Λιόλιος, άλλοτε ιδιοκτήτης του Προμηθέα, θεωρείται ότι έχει την επίσημη κυβερνητική υποστήριξη για τις επικείμενες αρχαιρεσίες.

Στην πρώτη του μάλιστα διαδικτυακή συνέντευξη υποστήριξε ότι έχει μιλήσει με ένα πλήθος σωματείων σε όλη την Ελλάδα και αφουγκράστηκε τις αγωνίες τους. Λέγεται ότι στα χέρια του είχε φτάσει νωρίς-νωρίς η λίστα με τα 380 σωματεία που εγγράφηκαν στο μητρώο της ΓΓΑ και έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι την έμαθαν μετά. Να το πιστέψουμε; Θα ήταν σίγουρα μια (πολύ) καλή ασίστ…

Πηγή:Αυγη
 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων