Παιχνίδια στην πλάτη της Ελλάδας παίζει ο Σόιμπλε: "Δεν στηρίζουμε νέο πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ"

Στροφή 180 μοιρών έκανε με τις νέες του δηλώσεις ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σβήνοντας κάθε αμφιβολία για τους πραγματικούς του σκοπούς αναφορικά με την Ελλάδα. Αν και πριν λίγα 24ωρα τόνιζε πως η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά στην περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, τώρα ισχυρίζεται πως η Γερμανία θα γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα αν το Ταμείο βγει οριστικά από το πρόγραμμα.

5880eda61dc5248b158b46ad

Η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, διαμήνυσε -μέσω του Bloomberg- ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μουδιάζοντας την ελληνική πλευρά που πριν λίγες μέρες άκουγε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει το άκρως αντίθετο. 

Το επιχείρημα του δογματικού της Ευρωζώνης βασίζεται αυτή τη φορά στην αφήγηση που θέλει την απεμπλοκή του Ταμείου να προκαλείται από τη μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως ήδη από το 2010 η παροχή βοήθειας στην Ελλάδα εδράζεται στη συμμετοχή και του ΔΝΤ.

«Το πρόγραμμα θα τερματιστεί καθότι μία από τις προϋποθέσεις του, η βάση, έχει καταστραφεί» υποστήριξε ο Σόιμπλε στο ενδεχόμενο που λάβει σάρκα και οστά η αποπομπή του Ταμείου. Υπογράμμισε, δε, ότι δεν θα προσπαθήσει να πείσει τη γερμανική Βουλή να δώσει «πράσινο φως» σε νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, διότι οι βουλευτές απλώς θα του απαντούσαν πως η ελληνική πλευρά «δεν μπορεί να τηρήσει αυτά που έχουν εγκριθεί, παρ’ όλη την ευελιξία που έχουν προσφέρει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».

Χωρίς το ΔΝΤ «η προϋπόθεση για ένα πρόγραμμα δεν θα υπάρχει πια» είπε, με τις τελευταίες του δηλώσεις να συγκρούονται με όσα είχε υποστηρίξει την προηγούμενη εβδομάδα. «Αυτό θα μπορούσε να ανατεθεί στον ESM -αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag» έλεγε στις 19 Ιανουαρίου ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως «δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση».

Το Ταμείο, ως γνωστόν, εμμένει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ζητώντας νέες μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου, με την ελληνική πλευρά να απαντά πως δεν πρόκειται να νομοθετήσει τίποτα παραπάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί τον Ιούλιο του 2015. 

Συγκρουσιακό σημείο μεταξύ Ταμείο και Βερολίνου αποτελεί και η ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όπως επίσης και η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και τα δύο αυτά ενδεχόμενα, θεωρώντας αφενός πως το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και αφετέρου πως η χώρα μας μπορεί να πιάσει επί 10 χρόνια το συγκεκριμένο ύψος πλεονασμάτων.

Άξιο αναφορά πως αρκετοί πλέον θεωρούν την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου ως τεχνητή, εξαιτίας των στενών επαφών του Πολ Τόμσεν με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.