Παίρνουν τα σωσίβια των προσφύγων και τα πωλούν μέσω διαδικτύου (αγγελίες)

Του Άγγελου Προβολισιάνου

cover
NewsRoom 13/08/2015 | 17:06

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Κάθε φαντασία ξεπερνά το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» του Έλληνα, με σκοπό να εξασφαλίσει λίγα ευρώ.

Συγκεκριμένα, μετά από καταγγελία στο koutipandoras.gr, διαπιστώθηκε πως κάτοικοι στη Χίο, στη Μυτιλήνη και στην Κω -τρία νησιά που αποτελούν τα κυριότερα σημεία εισροής προσφύγων και μεταναστών- μαζεύουν τα σωσίβια που χρησιμοποίησαν πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα μας και στη συνέχεια τά πωλούν μέσω του διαδικτύου.

Μία απλή αναζήτηση στο google γράφοντας «σωσίβια Yamaha» θα σας κατατοπίσει πλήρως, καθώς η πρώτη επιλογή είναι το car.gr, γνωστό site για αγγελίες αυτοκινήτων και μηχανών, στο οποίο είναι αναρτημένες επτά αγγελίες από τα εν λόγω νησιά, εμπορεύοντας σωσίβια συγκεκριμένης εταιρείας (Yamaha) που προέρχονται από την Τουρκία, ενώ οι έμποροι διευκρινίζουν στους επίδοξους αγοραστές πως διαθέτουν μεγάλο απόθεμα του συγκεκριμένου προϊόντος, με τον αριθμό σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπερνά ακόμα και τα 200 σωσίβια γιλέκα. Οι τιμές είναι συζητήσιμες και η συναλλαγή γίνεται μέσω αντικαταβολής από τα ΕΛΤΑ.

Μάλιστα, ένας «έμπορος» απάντησε ευθαρσώς -σε τηλεφωνική επικοινωνία με ενδιαφερόμενο- πως τα μαζεύει «από τα παιδιά που έρχονται από απέναντι...», εννοώντας φυσικά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η επίσημη απάντηση από το Λιμενικό Σώμα για το θέμα ξεκαθαρίζει πως το ζήτημα δεν άπτεται στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος, αφού δεν δύναται να διερευνήσει τις αγοροπωλησίες μέσω διαδικτύου.

Το γεγονός θυμίζει τα πλιάτσικα που γίνονταν σε ναυάγια από το 16o έως και το 18o αιώνα στο Ιόνιο, όταν για ένα σόλντο (σ.σ. υποδιαίρεση της ιταλικής λύρας), σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα της Βενετίας από το 18αιώνα, οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου έκαναν «φύλλο και φτερό» τους ναυαγούς.

Πάντως, πέρα από την οικονομική κρίση -που απ’ ό,τι φαίνεται θα συνεχίζει να «ανθίζει»- και η κρίση αξιών καλά κρατεί σε αυτόν τον τόπο.