Παίρνει αποστάσεις από το άρθρο Τόμσεν η Κομισιόν – Το ελληνικό πρόγραμμα "βγαίνει"

Αποστάσεις από τα όσα υποστήριξε το ΔΝΤ μέσω του άρθρου των Τόμσεν και Όμπσφελντ για τα νέα μέτρα που πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% παίρνει η Κομισιόν.

582344e91dc52407358b4618

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να μένει σταθερή στις απόψεις της, ξεκαθαρίζοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει, θεωρώντας ότι οι πολιτικές αυτού του προγράμματος είναι ορθές και μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη και πρόσβαση στις αγορές.

Ειδικότερα, η αντίδραση της Κομισιόν είχε τη μορφή απάντησης σε ερώτηση σχετικά με το πώς σχολιάζει το άρθρο των δύο υψηλών αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι οποίοι στην ουσία θεωρούν ότι χωρίς πρόσθετα μέτρα δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018.

«Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο Blog των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές», ανέφερε χαρκατηριστικά η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιντχαρντ.

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα.

Ερωτηθείσα εάν θα μπορούσε το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να αποφανθεί εάν το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο, σε συνέχεια των αμφιβολιών του ΔΝΤ, η Ανίκα Μπράινταχαρτ ανέφερε πως το ελληνικό πρόγραμμα έχει περάσει από «λεπτομερείς ελέγχους από το Eurogroup και από άλλους θεσμούς, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο». 

Όπως είπε, το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι ανεξάρτητο και έγκειται σε αυτούς να αποφασίσουν τι θέλουν να ελέγξουν, καθώς σε γενικές γραμμές η εντολή τους σχετίζεται με την τοποθέτηση έναντι των δημοσιονομικών πολιτικών που αφορούν συνολικά την ευρωζώνη.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλοι οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα, έτσι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την δεύτερη αξιολόγηση. «Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα, αν όλες οι πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως στο άρθρο των Τόμσεν και Όμπσφελντ αναφέρεται πως ουσιαστικά ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Αθήνα έδωσε τη δική της απάντηση για το άρθρο των αξιωματούχων του Ταμείου τόσο δια μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου όσο και κορυφαίων μελών του οικονομικού επιτελείου.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε ψευδή και ανακριβή τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα μεγαλοστελέχη του ΔΝΤ στο άρθρο τους επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως το ΔΝΤ δεν πρέπει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα αλλά πρέπει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του. Μάλιστα, κάλεσε το Ταμείο να δείξει σεβασμό στον ελληνικό λαό.

Διαβάστε: Κυβέρνηση: Ψευδή τα στοιχεία του ΔΝΤ – Δείξτε σεβασμό στον ελληνικό λαό

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ