Newsroom

Newsroom

"Παιχνίδια" με τις κάλπες στις προτάσεις για προανακριτική

Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων για το πόσες κάλπες θα στηθούν…

kalpi

Στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αναμένεται να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων για το πόσες κάλπες θα στηθούν για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ.

Αν στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής κατατεθούν διαφορετικές προτάσεις, θα ληφθεί γνωμοδοτική απόφαση, την οποία στη συνέχεια θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής.

Οι προτάσεις για προανακριτική είναι τρεις: Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ζητά μόνο την παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ΣΥΡΙΖΑ των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου και η κοινή πρόταση ΑΝ.ΕΛ. και Χ.Α των Γ.Παπακωνσταντίνου, Ευ.Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου.

Η κυβέρνηση φέρεται να προτάσσει να στηθούν τρεις κάλπες ανά πρόταση φοβούμενη διαρροές βουλευτών της και όχι ανά πρόσωπο (οπότε θα πρέπει να στηθούν τέσσερις κάλπες) που προτείνει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ «οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει το αποτέλεσμα της κάλπης που επιχειρεί ουσιαστικά να περιορίσει την Προανακριτική Επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ μόνο στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου κατά παράβαση κάθε προβλεπόμενης και «προηγούμενης» κοινοβουλευτιοκής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος σημειώνει ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως «η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική» και πως «σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτής».
«Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπει κάλπη ανά πρόταση, στην δική μας πρόταση που έχει δύο εν ενεργεία βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος», επισημαίνει και προσθέτει πως «οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δουν αν τα ψηφοδέλτια ανά πρόταση του βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου».

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ για το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΗΜΑΡ προκρίνει μια κάλπη για την ψηφοφορία σχετικά με παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή των εμπλεκόμενων προσώπων στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Σύμφωνα με στελέχη της, η ΔΗΜΑΡ φέρεται να τάσσεται υπέρ της μιας κάλπης με τέσσερα ψηφοδέλτια, τρία για τις προτάσεις των κομμάτων και ένα λευκό.

«Κάλπη τη Πέμπτη για κάθε πρόταση κόμματος και ΟΧΙ για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο, σημαίνει ‘ασπίδα’ για Βενιζέλο και ομερτά. Ποιο κόμμα το ζητά;», σχολίασε μέσω twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

w19 124741w20 110449w02 13302322 82031GADA EISODOS800 454

Διάρρηξη στη Διεύθυνση εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών – Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Tην προανάκριση ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και…