«Παιχνίδια κατασκόπων» στην Ελλάδα

Πολλά είναι  τα ερωτήματα  ως προς την στάση των ελληνικών αρχών μετά την δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, περί ύπαρξης πρακτόρων στην πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους, η οποία έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ για να συλληφθεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς.  

mystikoi praktores

«Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο» είπε ο Ο’ Λίρι, εννοώντας προφανώς την σημερινή FSB, η οποία πάντως είναι ρωσική μυστική υπηρεσία και όχι λευκορωσική.  Αυτή η δήλωση προκάλεσε εύλογα ερωτήματα ως προς την στάσγ των ελληνικών αρχών και δη της ΕΥΠ. Όπως ανέφερε  στο Open ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης  «Μας προβληματίζει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, το γεγονός ότι αυτό (σσ. η αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ) ξεκίνησε από την Αθήνα», και έδειξε προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι «πρέπει πραγματικά να γίνει και από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μία πολύ σοβαρή έρευνα για να δούμε ποιοι ήταν αυτοί, οι οποίοι δρουν στην Ελλάδα και παρέχουν τέτοιες πληροφορίες, παρακολουθούσαν την αποστολή της Τιχανόφσκαγια στην Αθήνα και βέβαια και τον δημοσιογράφο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «υπάρχει ένας ευρύτερος προβληματισμός πώς λειτούργησαν αυτοί οι άνθρωποι εδώ στην Αθήνα. Αυτό είναι κάτι όμως το οποίο θα διερευνηθεί».

 

YouTube video player

Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας γύρος αποποίησης ευθυνών με  πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, να πετάνε το μπαλάκι και να λένε ότι  το ίδιο το υπουργείο δεν έχει εμπλοκή στο ζήτημα και ότι το θέμα το διαχειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Πηγές του Μαξίμου «έδειχναν» επίσης το υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι αυτό είναι που διαχειρίζεται το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΠ ανήκει στην αρμοδιότητα του ίδιου του Μαξίμου ενώ επικεφαλής της -που ήταν προσωπική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού- διορίστηκε ένας άνθρωπος που δεν διέθετε καν τα τυπικά προσόντα.

Έτσι μετά το σάλο και τις αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει αν  οι ελληνικές Αρχές ελέγχουν τη δράση ξένων υπηρεσιών στο ελληνικό έδαφος, η ΕΥΠ προχωρά σε έρευνα για  να διαπιστώσουν ποιοι ήταν αυτοί που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του ακτιβιστή δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς.  Το σίγουρο είναι ότι ενώ ήταν γνωστό ότι ο Προτάσεβιτς ήταν καταζητούμενος από τις αρχές της Λευκορωσίας και είχε έρθει στην Ελλάδα ως μέλος της αντιπροσωπείας της αρχηγού της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία είχε συμμετάσχει στο Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα και σύμφωνα με το Open διαπίστωσαν πως ο δημοσιογράφος έφτασε στην Ελλάδα παραμονές του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών αλλά δεν ήταν δηλωμένος στην επίσημη αποστολή της αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, για πρώτη φορά οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως όπου βρισκόταν μαζί με την την αρχηγό της λιθουανικής αντιπολίτευσης.

Από εκεί και πέρα οι αστυνομικοί τον εντόπισαν στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και φυσικά στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μετά την ολοκλήρωση του Φόρουμ πήγε στην Κρήτη για διακοπές με τη σύντροφό του και δεν έφυγε στις 16 Μαΐου με την αρχηγό της αντιπολίτευσης.

Δηλαδή, αν τα παραπάνω ισχύουν, ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν «σκιά» της επίσημης προσκεκλημένης του ελληνικού κράτους, ήταν «άγνωστος» για τις ελληνικές αρχές, οι οποίες τον συναντούσαν τυχαία σε διάφορα σημεία της χώρας. Επιπλέον, δεδομένου ότι δεν είναι πολίτης κράτους – μέλους της ΕΕ, προφανώς ουδείς μπήκε στον «κόπο» να διερευνήσει το καθεστώς και τη διάρκεια της παραμονής του μετά την λήξη του Φόρουμ. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το reader.gr, η ΕΥΠ  έχει  στα χέρια της  τη λίστα με τα τρία ονόματα που ξεκίνησαν από την Αθήνα, τελικά δεν προσγειώθηκαν στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αλλά στο Μινσκ της Λευκορωσίας κατά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair.  Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες έχουν, επίσης, στα χέρια τους τη λίστα των επιβατών, που αν και είχαν δηλώσει ότι θα αναχωρήσουν με την ίδια πτήση από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», τελικά δεν το έκαναν. Σε αυτή τη δεύτερη λίστα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται σε άτομα που είχαν δηλώσει στοιχεία από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. 

Το ερωτήματα όμως για την ΕΥΠ παραμένουν γιατί καθυστερημένα ξεκίνησε την έρευνα και δεν   έπραξε αυτά που όφειλε :

-Αν, δηλαδή, ήξερε καταρχήν τις ιδιότητες της συνοδείας της Τιχανόφσκαγια και, άρα, αν ήξερε καν την ιδιότητα του Προτάσεβιτς ως καταζητούμενου. Αν όχι, γιατί;
-Αν ναι, προχώρησε στα δέοντα, όπως τη σύσταση κλιμακίου παρακολούθησης;
-Αν συστάθηκε αυτό το κλιμάκιο, λειτούργησε όπως έπρεπε; Αν όχι, γιατί;
-Ήξερε η ΕΥΠ την ύπαρξη και δράση ξένων πρακτόρων με αντικείμενο παρακολούθησης τον Προτάσεβιτς; Αν ναι, τι έκανε γι’ αυτό; Αν όχι, γιατί;

(Με πληροφορίες Tvxs-Reader)

Βραζιλία: Τρομερές καταστροφές από πλημμύρες μετά από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις – 143 νεκροί

Βραζιλία: Τρομερές καταστροφές από πλημμύρες μετά από πρωτοφανείς βροχοπτώσεις – 143 νεκροί

Η πολιτεία βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό σημείο συνάντησης τροπικών και πολικών ατμοσφαιρών, γεγονός που δημιούργησε…

Κασσελάκης: Ευχήθηκε στη μητέρα του για την Παγκόσμια Ημέρα και εκείνη δεν τον κατάλαβε!

Κασσελάκης: Ευχήθηκε στη μητέρα του για την Παγκόσμια Ημέρα και εκείνη δεν τον κατάλαβε!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξεπλάγην όταν !η μητέρα του δεν τον αναγνώρισε στο τηλέφωνο!

Πάτρα: Τον κατήγγειλε η σύντροφός του για προσπάθεια εξαναγκασμού σε ασελγείς πράξεις – Την απειλούσε με πιστόλι

Πάτρα: Τον κατήγγειλε η σύντροφός του για προσπάθεια εξαναγκασμού σε ασελγείς πράξεις – Την απειλούσε με πιστόλι

Σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, σημειώθηκε το Σάββατο σε χωριό του Ερυμάνθου

Μπαλτάκος: Άγνωστο αν θα υπάρχουν φίλαθλοι στον τελικό Κυπέλλου – Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις

Μπαλτάκος: Άγνωστο αν θα υπάρχουν φίλαθλοι στον τελικό Κυπέλλου – Την Τρίτη οι τελικές αποφάσεις

Συνεχίζονται οι γελοιότητες μεταξύ των παραγόντων του ποδοσφαίρου και της πολιτείας με τον τελικό να…