"Το Παιχνίδι της Μίμησης": Σε κούρσα… Όσκαρ

Άλαν Τούρινγκ

Η αληθινή ιστορία ενός αφανούς ήρωα, του Άλαν Τούρινγκ, του βρετανού μαθηματικού που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα των ναζί “Αίνιγμα” και παράλληλα να θέσει τα θεμέλια για τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή, αφήνοντας πίσω του μία πολύτιμη παρακαταθήκη, ενώ οι θεωρίες του διδάσκονται ακόμα και σήμερα στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του κεντρικού ήρωα στήνεται αριστοτεχνικά από τον πρωταγωνιστή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που μας παρασύρει στη δίνη της ιστορίας, προσφέροντας μία στιβαρή και ωραία χρωματισμένη ερμηνεία.

Η υπόθεση εξελίσσεται ως εξής: Μία ομάδα ερευνητών αναλαμβάνει να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικες που χρησιμοποιεί το ναζιστικό κόμμα, την περίοδο που ο στρατός του Χίτλερ επελαύνει σε ολόκληρο τον κόσμο και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την καταστροφική πορεία του που σπέρνει το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ο δύστροπος και αντικοινωνικός Άλαν Τούρινγκ επιμένει στη δημιουργία μιας πρωτοποριακής μηχανής που θα μπορεί να διαβάζει κάθε κώδικα. Παράλληλα, μπαίνει στο στόχαστρο των ανωτέρων του (ακόμα και των συνεργατών του) για την αδυναμία του να μπορέσει να εργαστεί στα πλαίσια μιας ομάδας και την υπέρμετρη φιλοδοξία του. Μπλεγμένος σε ένα γαϊτανάκι συμφερόντων και σκοτεινών προσώπων κατηγορείται ακόμα και ως κατάσκοπος, για να κερδίσει τελικά έστω και την τελευταία στιγμή την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των συνεργατών του. Η ταινία κυλάει απολαυστικά, σαν υπέροχο παραμύθι εποχής, παρ’ όλο που σε αρκετά σημεία δεν πιάνει το βάθος των καταστάσεων τις οποίες πραγματεύεται, το οποίο θα την αναδείκνυε σε πραγματικό κινηματογραφικό αριστούργημα. 

Για την ιστορία, ο πρώτος πρωταγωνιστής που είχε επιλεγεί για το ρόλο ήταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, ο οποίος αποχώρησε τελικά από την παραγωγή. Παρά το ρίσκο της επιλογής ενός άλλου προσώπου, ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς αφήνει πίσω του μία εντυπωσιακή ερμηνεία που κινείται σε οσκαρική τροχιά. Η δραματική μοίρα του πρωταγωνιστή κορυφώνεται στο τέλος της ταινίας, καθώς αντί να αναγνωριστεί ως ήρωας του πολέμου και μαχητικός επιστήμονας που με την επιμονή του έλυσε ένα από τα πιο σύνθετα αινίγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καταδιώκεται μανιωδώς ως ομοφυλόφιλος από τους βρετανικούς νόμους και τελικά υποβάλεται σε μία φρικτή ειδική θεραπεία για να αλλάξει την ερωτική του ταυτότητα. 

Ο σκηνοθέτης Μόρτεν Τίλντουμ καταφέρνει να αναπαραστήσει με μαεστρία την ατμόσφαιρα της εποχής και με μία ρεαλιστική πλοκή να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το τέλος. Ένα σκοτεινό πορτρέτο ενός ανθρώπου που κατάφερε να αλλάξει τη ροή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και παράλληλα ένα γοητευτικό παραμύθι εποχής με σαγηνευτική ατμόσφαιρα. Η βράβευση του «The Imitation Game» με το μεγάλο βραβείο People’s Choice Award στο Φεστιβάλ του Τορόντο αυξάνει τις πιθανότητες του για μεγάλη οσκαρική νίκη. Η ταινία βασίζεται στο βιογραφικό βιβλίο του Αντριου Χότζις «Αλαν Τιούρινγκ: Το Αίνιγμα».

το παιχνίδι της μίμησης

Οι Μπενεντίκτ Κάμπερμπατς και Κίρα Νάιτλι πρωταγωνιστούν ανάμεσα σε ένα εξαιρετικό καστ που πλαισιώνουν οι Μάθιου Γκουντ, Μαρκ Στρονγκ, Ρόρι Κινίαρ, Τσαρλς Ντανς, Άλεν Λιτς και Μάθιου Μπερντ.

Ο Νορβηγός Μόρτεν Τίλντουμ, υποψήφιος για BAFTA το 2012 για το ΚΥΝΗΓΟΙ ΚΕΦΑΛΩΝ, σκηνοθετεί σε σενάριο του Γκράχαμ Μουρ. Στη διεύθυνση φωτογραφίας βρίσκεται ο Όσκαρ Φάουρα (THE IMPOSSIBLE), στο μοντάζ ο Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ (Όσκαρ για το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ: ARGO), στο σχεδιασμό παραγωγής η Μαρία Τζίρκοβιτς (ΚΑΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟΝ SMILEY), στα κοστούμια ο Σάμι Σέλντον Ντίφερ (KICK-ASS), στο μακιγιάζ η Ιβάνα Πρίμορακ (ANNA KARENINA), ενώ τη μουσική υπογράφει ο Αλεξάντρ Ντεπλά.

Η ταινία γυρίστηκε στην Αγγλία για οκτώ εβδομάδες σε διάφορες τοποθεσίες, όπως σε μία Βικτωριανή έπαυλη όπου έζησε ο Ίαν Φλέμινγκ, στο σταθμό King’s Cross, στη Σχολή Σέρμπορν όπου φοίτησε ο Τιούρινγκ, καθώς και στο ίδιο το κέντρο στο οποίο έσπασε ο κώδικας, το πάρκο Μπλέτσλι.

Πληροφορίες: 

Σκηνοθεσία: ΜΟΡΤΕΝ ΤΙΛΝΤΟΥΜ
Σενάριο: ΓΚΡΑΧΑΜ ΜΟΥΡ
Ηθοποιοί:ΜΑΘΙΟΥ ΓΚΟΥΝΤ, ΜΑΡΚ ΣΤΡΟΝΓΚ, ΜΠΕΝΕΝΤΙΚΤ ΚΑΜΠΕΡΜΠΑΤΣ, ΡΟΡΙ ΚΙΝΙΑΡ, ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΑΝΣ , ΑΛΕΝ ΛΙΤΣ, ΜΑΘΙΟΥ ΜΠΕΡΝΤ, ΚΙΡΑ ΝΑΪΤΛΙ
Διάρκεια:114 λεπτά
Πρεμιέρα:Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015
Χρονολογία παραγωγής:2014
Είδος ταινίας:ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ
Χώρα παραγωγής:ΑΓΓΛΙΑ, ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας:ΕΚΚΡΕΜΕΙ

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…