Το παιχνίδι Φρουζή και ΝΔ

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη, το τρόπο με τον οποίο εξετάζεται στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, από τους βουλευτές (κατηγόρους κατά τα άλλα) της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΕΚ Frouzis

Τι ακριβώς τον ρωτάνε; Τον ρωτάνε αν ισχύουν όσα γράφουν τα εσωτερικά έγγραφα της Novartis περί πολιτικών που είχε «δεσμεύσει» για να βάλουν τα νέα φάρμακα σε κυκλοφορία παρά τις απαγορεύσεις της τρόικα; Μήπως τον ρωτάνε τι εννοούσε όταν δήλωνε στα στελέχη της Novartis (το είδαν όλοι στο ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης) πως γνωρίζει όσα πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση και καταφέρνει να τα κατευθύνει; Ή μήπως περιορίζονται σε σκληρά ερωτήματα του τύπου αν όλα είναι συνωμοσία ή ποιο φαγητό αντιπαθεί;

Λεπτομέρειες για το πώς διεξάγεται η κοινοβουλευτική ανάκριση δεν έχουμε και όσα διαρρέουν είναι αυτά που επιχειρούν να στηρίξουν τα περί σκευωρίας και κατευθυνόμενης εισαγγελικής έρευνας. Οπότε ας μείνουμε σε αυτά και ας σχολιάσουμε.

1. Κατά αρχάς, έχει σημασία ότι ο Φρουζής έχει κάθε συμφέρον να στηρίξει το σενάριο συνωμοσίας. Είναι δυνατόν να αυτοενοχοποιηθεί λέγοντας πως η εισαγγελική έρευνα καλώς έγινε και καλώς τον έχει καταστήσει υπόλογο; Θα οδηγήσει τον εαυτό του στη φυλακή.

2. Υποστήριξε πως οι Εισαγγελείς τον πίεσαν για να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα. Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των Εισαγγελέων. Άλλωστε ο άλλος κατηγορούμενος, Νίκος Μανιαδάκης δήλωσε πως το FBI τον πίεσε για να μιλήσει για τον Λοβέρδο. Έτσι κάνουν οι Εισαγγελείς, πιέζουν. Αν δεν πιέσουν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και αφού το αντικείμενο της δικογραφίας είναι οι πολιτικοί που χρηματίστηκαν, τότε οι ερωτήσεις πρέπει να στρέφονται γύρω από αυτούς. Άλλωστε σύμφωνα με το Βορίδη το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας για την επιβολή του νόμου. Είναι το ξύλο σε πιτσιρικάδες και δεν είναι η ανάκριση για την κλοπή χρήματος από Υπουργούς;

3. Αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν ήταν στην κυβέρνηση και ο ίδιος ήταν Πρόεδρος του ΣΦΕΕ. Η δήλωση Φρουζή εμφανίστηκε ως αποκάλυψη, ενώ την περίοδο στην οποία αναφέρεται έχει συναντήσει υπουργούς της ΝΔ (και τον Στουρνάρα) οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για το φάρμακο. Το τραγελαφικό είναι πως ακόμη και σήμερα, ο Φρουζής είχε συναντήσεις στο Κολωνάκι με τον αυτοεμφανιζόμενο ως σύμβουλο του Μητσοτάκη, Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

4. Ο Φρουζής παρότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, αποσιωπά (και φυσικά δεν ερωτάται) τα πραγματικά γεγονότα. Για παράδειγμα, για τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, του οποίου υπήρξε φίλος και υπέρ του οποίου διοργάνωσε δείπνο για να βοηθήσει στην ανάληψη της Προεδρίας του κόμματος όταν το σκάνδαλο Novartis ήταν στην κορύφωση.

5. Τόσο ο Φρουζής όσο και οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προσπαθούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα η οποία είναι ξεκάθαρη: ο Φρουζής είναι κατηγορούμενος για ένα μεγάλο σκάνδαλο και δεν μπορεί να κατηγορήσει ούτε Εισαγγελείς, ούτε τους διώκτες του. Ο Φρουζής οφείλει να δώσει απαντήσεις γι αυτά που τον ενοχοποιούν όπως οφείλει να δώσει ο Χριστοφοράκος για τη Siemens ή ο Άκης για τα εξοπλιστικά. Μπορεί φυσικά να επιχειρεί να στηρίξει τη θεωρία της συνωμοσίας για να γλιτώσει ως κατηγορούμενος, αλλά όταν αυτό το κάνει η ΝΔ απλώς δημιουργεί την εικόνα της ενοχής και της συνενοχής.

6. Ο mr Novartis γνωρίζει πως πρέπει να κρατήσει το στόμα του κλειστό όπως έκανε ο Χριστοφοράκος και όσοι τον καλύπτουν πολιτικά πρέπει να επιδεικνύουν καθημερινά την προσήλωση και την αγωνία τους να τον «αθωώσουν». Μέχρι στιγμής οι «ανακριτές» του αυτό κάνουν.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα με τον Φρουζή και τον έτερο Καππαδόκη του σκανδάλου, τον Νίκο Μανιαδάκη, η υπόθεση θα σκάσει με τη δύναμη τσουνάμι σε εκείνους που προσπαθούν να κάνουν τον κυματοθραύστη. Αρκεί και μόνο να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά με τις ερωτήσεις που έκανε ο καθένας στην Επιτροπή την ώρα μάλιστα που υπάρχει ήδη ένας κατηγορούμενος υπουργός για την υπόθεση και ο φάκελος της δικογραφίας αποκαλύπτει τις σχέσεις με τον Φρουζή.

ΥΓ Για την ιστορία και μόνο, μια που έγιναν αναφορές στο Μανιαδάκη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως κατέθεσε στον Άρειο Πάγο ότι πιέστηκε από το FBI για να καταθέσει κατά του Λοβέρδου. Ο Μανιαδάκης όμως δεν είχε σχέση με το Λοβέρδο αφού υπήρξε σύμβουλος άλλων υπουργών. Μήπως τελικώς ρωτήθηκε από το FBI για υπουργό αλλά δεν ήταν ο Λοβέρδος; Γιατί προχώρησε σε αυτή την ανακρίβεια; Mήπως έστειλε μήνυμα στον υπουργό που καλύπτει;Για το συγκεκριμένο θα έχουμε πολύ σύντομα και ρεπορτάζ.

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».