«Παιδιά που είδα»: Έκθεση φωτογραφίας του Μάριου Λώλου

Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας του Μάριου Λώλου, με τίτλο «Παιδιά που είδα».

paidia pou eida1

Στο Τμήμα Περιστυλίου, 42 φωτογραφίες αφηγούνται όψεις της ζωής των παιδιών προσφύγων, όπως αυτή εξελίσσεται στα προσφυγικά κέντρα της Μόριας, της Ειδομένης, της Κορίνθου αλλά και σε σημεία της Αθήνας, την Πλατεία Βικτωρίας, το Σύνταγμα, το Ελληνικό.

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα, παιδιών που βιώνουν την κοινωνική και πολιτισμική απομόνωση και μας υπενθυμίζουν πως οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί και συνάμα τόσο ίδιοι, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου. Ο Μάριος Λώλος καταγράφει με το φακό του, ως αδιάψευστος μάρτυρας, τη σκληρή αλήθεια, την καθημερινότητα των παιδιών και αποτυπώνει όλο το εύρος των συναισθημάτων τους: φόβο, απόγνωση, προσμονή, ορφάνια, ξεριζωμό, αλλά και πάλη για τη ζωή, αντοχή, παιχνίδι και χαμόγελο. Παιδιά με οικογένεια αλλά και χωρίς, παιδιά σε αναμονή για το ταξίδι του τελικού προορισμού που κανείς δεν γνωρίζει πότε, μα κυρίως, εάν θα ξεκινήσει.

Ο ίδιος ο φωτογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά “Αυτά τα παιδιά ξεριζώθηκαν από το παρελθόν τους, χωρίς να έχουν ενταχθεί κάπου ξανά. Με άθλιες συνθήκες ζωής, με χαοτική καθημερινότητα, χωρίς σημεία αναφοράς, αιωρούνται στο πουθενά.”

Η έκθεση που παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου, εντάχθηκε στο εκθεσιακό πρόγραμμα της φετινής χρονιάς, στα τέλη του 2019. Παρά τις αντιξοότητες των τελευταίων μηνών, η έκθεση κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί. Οι χώροι πολιτισμού άλλωστε, ιδίως σε περιόδους κρίσης, οφείλουν να εμπνέουν, όσο και να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη.

Ο Μάριος Λώλος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Γεωπονική Σχολή αλλά η φωτογραφία τον είχε ήδη κερδίσει, από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας από το 1990. Έχει συνεργαστεί με μερίδα έντυπων ΜΜΕ, ενώ από το 2009 συνεργάζεται με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα». Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ για 12 χρόνια (2007 – 2019) μάχιμος φωτογράφος, κάλυψε για χρόνια το πολεμικό φωτορεπορτάζ.

Βρέθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας βιώνοντας από κοντά την ισοπέδωση της Πριστίνα το ’99, κάλυψε τα γεγονότα στην Αλβανία μετά την πτώση του Α. Χότζα λίγα χρόνια πριν, ενώ ακολούθησαν αποστολές σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Βοσνία, η Κράινα, το Κόσοβο, η Τουρκία, η Γάζα. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας, με αφηγήσεις αμιγώς ανθρωποκεντρικές. Η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, είναι η δεύτερη ατομική του.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…