ΑΘ

Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης

Παιδεία ώρα μηδέν

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως απέστειλε μουλωχτά στη Βουλή, το νομοσχέδιο-έκτρωμα όπου προβλέπει μεταξύ άλλων την ύπαρξη Πανεπιστημιακής Αστυνομίας με διορισμό 1.000 ατόμων ως ειδικό σώμα, την θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από τα Πανεπιστήμια, τις διαγραφές των φοιτητών με την επιβολή του ν+2, την τιμωρία των φοιτητών σε περίπτωση κατάληψης φθάνοντας στο αδίκημα της διαγραφής, ενώ ακόμα προβλέπεται η ύπαρξη διπλών μηχανογραφικών και την κάρτα εισόδου στα εγχώρια ΑΕΙ.

5231307

Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ αναμφίβολα θορυβήθηκε από την μεγαλειώδη συγκέντρωση των 7.000 φοιτητών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφασίζοντας να επισπεύσει τις διαδικασίες ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου γρηγορότερα του αναμενομένου. 

Το εκπαιδευτικό αυτό έκτρωμα θα συζητηθεί από Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ αναμένονται νέες κινητοποιήσεις από τους φοιτητές την ερχόμενη Πέμπτη αντιδρώντας ουσιαστικά στους δρόμους για τις πτυχές του νομοσχεδίου. 

Η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου προσδιορίζεται χρονικά λίγο αργότερα, οπότε και θα τεθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση. 

Το εν λόγω νομοσχέδιο καταστρέφει τα όνειρα χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών κι αυτό διότι το 50% απο φέτος θα μείνει απέξω από τις σχολές. 

Στον αντίποδα τα κολλέγια είναι πλέον ισότιμα κι όποιος ενδιαφερόμενος νέος διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να απευθυνθεί εξ αρχής σε αυτά για σπουδές. Τραγελαφικές καταστάσεις!

Κλείνοντας με αυτές τις σκέψεις , δεν μένει άλλη επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση από το να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του συνόλου της κυβέρνησης, μπλοκάροντας το σημερινό έκτρωμα προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια προσωπική μου εκτίμηση ως ανάχωμα στα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δυστυχώς, ενάμιση χρόνο τώρα κανένας Υπουργός δεν έκανε πίσω εις ότι αφορά τα νομοσχέδια, ενώ το πιο τραγικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι όλα τα παραπάνω (θέσεις και προτάσεις προς ψήφιση), συνιστούν προεκλογικές δεσμεύσεις για τον τομέα της Παιδείας από την σημερινή κυβέρνηση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε. 

Δεν πρέπει λοιπόν να περάσουν αυτές οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην εκπαίδευση και φυσικά τα κόμματα της Αντιπολίτευσης οφείλουν να ορθώσουν ένα τοίχος υπεράσπισης των φοιτητικών δικαιωμάτων συλλήβδην.  

Οι επόμενες μέρες είναι πράγματι καθοριστικές για το μέλλον της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και απαιτούνται προγραμματικές συγκλίσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στη Βουλή, για μια ουσιαστική αντίδραση όπου πρέπει να γίνει άμεσα είτε με την πρόταση δυσπιστίας, είτε με κάποια άλλη κοινοβουλευτική φόρμουλα.

 

*Ο  Αβραάμ Θ. Λαφαζάνης είναι Φιλόλογος, Ειδικός Παιδαγωγός, μέλος συντονιστικού Παιδείας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Σερρών.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ