Παγώνη: Ο μύκητας Candida Auris είναι επιθετικός, σκοτώνει 6 στους 10 στο εξωτερικό

Παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ

5316258 0

“Βόμβα μεγατόνων” έριξε χθες ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, ο οποίος μίλησε για την απειλή από ενδονοσοκομειακά μικρόβια που έχουν αναπτύξει απίστευτες αντοχές, μεταξύ αυτών και ο Candida Auris, ένας πανίσχυρος μύκητας που σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ήδη στα νοσοκομεία μας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξηγώντας τι συμβαίνει με τον συγκεκριμένο μύκητα.

“Αυτό το στέλεχος δεν είναι τώρα, το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία εμφανίστηκε πρώτη φορά, μάλιστα η καλλιέργεια έγινε στο αυτί ενός Ιάπωνα. Τα τελευταία χρόνια όντως υπάρχει αυτο το στέλεχος, όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει γρήγορα να γίνεται η ταυτοποίηση, ώστε να πάρει τη θεραπευτική αγωγή που πρέπει ο ασθενής για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει“, ανέφερε αρχικά η κ. Παγώνη.

Πρόσθεσε ότι το στέλεχος αυτό απαντάται σε νοσοκομεία και ιδιαίτερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ εξήγησε πως, παρότι είναι δύσκολο στέλεχος, αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίησή του μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ωστόσο, τόνισε πως ο Candida Auris έχει μεγάλη θνησιμότητα. “Εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστά, στο εξωτερικό έχει πολύ μεγάλα ποσοστά, 6 στους 10. Εάν όμως η ταυτοποίηση γίνει γρήγορα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γι΄αυτό επιμένουμε στο θέμα της ταυτοποίησης του στελέχους“, υπογράμμισε.

 

 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…