Παγώνη: Μπορεί να χρειαστεί έξτρα δόση εμβολίου για την Όμικρον

Επιμένει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ στη διενέργεια rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ

NewsRoom 29/11/2021 | 09:32

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να χρειαστεί επιπλέον δόση εμβολίου λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του «ΣΚΑΪ», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως εξήγησε ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου η οποία θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία, καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον. «Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα απ'όλα, δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει, και επίσης πόσο μεταδοτική είναι, επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16» ανέφερε, ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Για το αν αυτή η παραλλαγή θα έρθει και θα επικρατήσει στην Ελλάδα, εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

Όσον αφορά την πανδημία και την κατάσταση εν όψει των εορτών, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων που έχουμε και θα έχουμε, δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς», σημείωσε η ίδια.

Για τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης ως προς την αναχαίτιση της πανδημίας τάχθηκε υπέρ της αύξησης των rapid test σε ανεμβολίαστους, από δύο σε τρία, όσο και με την καθολική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, Παράλληλα, επιμένει στη διενέργεια rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ. «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε» πρόσθεσε

Τέλος, η κ. Παγώνη προειδοποίησε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε lockdown με 67% εμβολιασμούς.