«Παγώνει» της πρόωρες εκλογές ο Ζάεφ

Ζωτικό χρόνο για να προλάβει, έστω και την τελευταία στιγμή, να αλλάξει τα δυσμενή δεδομένα αναζητά ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος άφησε με δηλώσεις του, δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην διεξαχθούν στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές που είχε εξαγγείλει μετά την άρνηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να δώσει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

3000

Ο λόγος που επικαλέστηκε ο Ζάεφ είναι η επικύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Bόρειας Μακεδονίας δήλωσε ότι πιστεύει πως η 12η Απριλίου πρέπει να τηρηθεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγών.

«Πρέπει να εμμείνουμε στις αποφάσεις, τουλάχιστον αυτές που έχουμε πετύχει με συναίνεση και πρέπει να τηρήσουμε την ημερομηνία της 12ης Απριλίου. Βέβαια, κάθε φορά η ευθύνη του κράτους είναι πάνω από όλα. Αφήνουμε ένα περιθώριο για όποιες αλλαγές, κυρίως λόγω της κύρωσης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Republica της Βόρειας Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

«Οταν οι 29 χώρες μέλη έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και μετά πρέπει να το κυρώσει η Βόρεια Μακεδονία, δεν μπορούμε να μην έχουμε κοινοβούλιο», δήλωσε ακόμη ο Ζάεφ.

Πάντως, σύμφωνα με τη Republica, αυτή δεν ήταν η μοναδική δήλωση του Ζόραν Ζάεφ που πρόδιδε διάθεση του πρωθυπουργού να αλλάξει η ημερομηνία των εκλογών. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή, για το αν είναι σωστό να οριστούν πρεσβευτές πριν από τις εκλογές, ο Ζάεφ απάντησε: «Δεν θα υπάρχει νέα κυβέρνηση τον Απρίλιο, τον Μάιο ή τον Ιούνιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε πως από τη στιγμή που θα έχει διαλυθεί το κοινοβούλιο, δεν θα μπορεί να συνέλθει. Ετσι, αυτή η ενέργεια θα πρέπει να μείνει σε εκκρεμότητα μέχρι να προκύψει η νέα σύνθεσή του, από τις εκλογές.

Πάντως, οι μεγάλοι παίκτες…  αλλά και μικρότερες χώρες παίρνουν πρωτοβουλίες, πιέζουν και διαβουλεύονται πυρετωδώς, προκειμένου να βρεθεί λύση και να ξεπαγώσει η στάση της Γαλλίας για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ύπο τον φόβο να μην αποσταθεροποιηθεί η περιοχή.

Θερμή υποστήριξη ΗΠΑ

Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, το διατύπωσε σαφώς από τα Σκόπια, μετά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλη και σύμμαχος της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη σχέση αλλά και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της, που περιλαμβάνει τόσο την ένταξη στο ΝΑΤΟ -αυτό είναι καθαρό και σαφές- όσο και έναν δρόμο προς την ένταξη στην Ε.Ε. Προσδοκούμε έναν συνεταιρισμό με τις αρχές στα Σκόπια, όσο και με τους Ευρωπαίους, φίλους και συμμάχους μας».

Την ίδια ώρα, παρεμβαίνουν οι Κροάτες, με την προεδρία του 2020, Σλοβένοι και Βούλγαροι, Γερμανοί και Ιταλοί, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ακόμη και το Λουξεμβούργο, όλοι, πλην Λακεδαιμονίων, ενεργοποιούνται να προλάβουν μια αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια. Μόνο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις να τρέχουν και δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να προωθήσει ζωτικά της συμφέροντα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…