Newsroom

Newsroom

Παγώνει ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια με απόφαση του ΣτΕ

Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η απόφαση του ΣτΕ που «παγώνει» τη χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί…

StEΝα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η απόφαση του ΣτΕ που «παγώνει» τη χορήγηση ιθαγένειας με τα κριτήρια που είχαν προβλεφθεί από το νόμο Ραγκούση ζητά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Σύμφωνα με την απόφαση, η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αφορά στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος.
Επίσης ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον αναπληρωτή υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου, εντός επτά ημερών να προετοιμάσει νέο νομοσχέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ν.3838/2010, γνωστός και ως «νόμος Ραγκούση», παρείχε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) Ά βαθμού και διευκόλυνε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.