Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για Ουκρανία: «Έχει στοχοποιηθεί το σύστημα Υγείας»

«Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας έφτασε σε κρίσιμο σημείο, βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού», προειδοποίησε ο Ράιαν, διερωτώμενος: «Το ουκρανικό σύστημα υγείας χρειάζεται στήριξη, αλλά πώς να αναπτύξουμε ομάδες επί τόπου όταν οι υποδομές στοχοθετούνται;».

NewsRoom 16/03/2022 | 20:20

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως «δεν έχει δει ποτέ τόσες επιθέσεις στο σύστημα υγείας» από αυτές που έχουν σημειωθεί μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου. Καθώς μετά από σχετική καταμέτρηση προέκυψε πως έχουν συμβεί 43 επιθέσεις στο σύστημα υγείας, είτε εναντίον ιατρικών εγκαταστάσεων είτε εναντίον εργαζομένων στον τομέα. Χωρίς να διευκρινίζεται από που προκύπτουν αυτά τα στοιχεία, ούτε από που προέρχονται και ποιος τις πραγματοποίησε.

Ο Μάικλ Ράιαν,επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε είπε χαρακτηριστικά πως «Το σύστημα υγείας έγινε στόχος (…) Οι επιθέσεις αυτές αρχίζουν να αποτελούν μέρος της στρατηγικής και της τακτικής του πολέμου. Είναι απολύτως απαράδεκτο, είναι αντίθετο με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και πρόσθεσε «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή (…) και δεν έχουμε δει πουθενά αλλού στον κόσμο τόσες επιθέσεις στο σύστημα υγείας».

«Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας έφτασε σε κρίσιμο σημείο, βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού», προειδοποίησε ο Ράιαν, διερωτώμενος: «Το ουκρανικό σύστημα υγείας χρειάζεται στήριξη, αλλά πώς να αναπτύξουμε ομάδες επί τόπου όταν οι υποδομές στοχοθετούνται;».

Την ίδια στιγμή ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως: «Η προτεραιότητα του ΠΟΥ παραμένει να στηρίξουμε το υγειονομικό προσωπικό και το σύστημα υγείας ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν περίθαλψη για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».

–Έλλειψη πόρων–

Παρά το γεγονός πως ο ΠΟΥ κατάφερε να στείλει βοήθεια σε πολλές ουκρανικές πόλεις, συνεχίζει να αντιμετωπίζει ακόμη δυσκολίες καθώς αδυνατεί να προσεγγίσει σε κάποιες από αυτές. Συγκεκριμένα σχεδόν 100 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού (οξυγόνο, ινσουλίνη, χειρουργικά εργαλεία, αναισθητικό και άλλα) έχουν σταλεί μέχρι τώρα, όπως επίσης ηλεκτρικές γεννήτριες και απινιδωτές ενώ ετοιμάζονται άλλοι 108 τόνοι με διάφορα υλικά. Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος ο οργανισμός οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες καθώς αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Συγκεκριμένα ενώ έχει αιτηθεί 57,5 εκατομμύρια για να καλύψει τις ανάγκες της Ουκρανίας ο οργανισμός  έλαβε μόλις 8 εκατομμύρια δολάρια.

«Συντονίζουμε την ανάπτυξη 20 ιατρικών ομάδων, αποτελούμενων από ειδικούς από διάφορες χώρες, εν αναμονή του επίσημου αιτήματος από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Και ανοίξαμε ένα γραφείο στην Πολωνία για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ουκρανία και να καλύψουμε τις ανάγκες των προσφύγων», εξήγησε ο Τέντρος.

«Τεράστια χρηματικά ποσά δαπανώνται για την αγορά όπλων. Ζητάμε από τους δωρητές να επενδύσουν για τους πολίτες της Ουκρανίας και για τους πρόσφυγες που χρειάζονται περίθαλψη», είπε ο Δρ Τέντρος.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπενθύμισε εξάλλου ότι μολονότι η Ουκρανία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο της προσοχής, δεν είναι η μοναδική κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Οργανισμός, αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, την Υεμένη αλλά και στο Τιγκράι της Αιθιοπίας, απ’ όπου κατάγεται και ο ίδιος. Στο Τιγκράι «η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε, κάνοντας λόγο για μια «ξεχασμένη κρίση».

«Ναι, κατάγομαι από το Τιγκράι και αυτή η κρίση με αγγίζει προσωπικά, όπως και την οικογένεια και τους φίλους μου. Όμως ως γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έχω το καθήκον να προστατεύω και να προωθώ την υγεία παντού όπου απειλείται και δεν υπάρχει καμία άλλη περιοχή του κόσμου όπου να απειλείται περισσότερο η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», κατέληξε.