Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Παγκόσμια Τράπεζα για τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης από τα ισχυρά κράτη του πλανήτη. Σε έκθεση 226 σελίδων που έδωσε άμεσα και δωρεάν στη δημοσιότητα, ο παγκόσμιος οργανισμός εκτιμά πως χωρίς τη λήψη δραστικών μέτρων, οι φτωχοί άνθρωποι στον κόσμο θα αυξηθούν κατά 100 εκατ. μέχρι το 2030.
«Χωρίς μία ‘κλιματο-ευφυή’ ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια μέχρι το 2030», αναφέρει το πόνημα που έχει τίτλο “Κύματα σοκ: Διαχείριση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής πάνω στη φτώχεια” και δόθηκε στη δημοσιότητα είκοσι ημέρες μόλις πριν από τη διάσκεψη του Παρισιού για το κλίμα.
Πρώτη στο στόχαστρο της φτώχειας μπαίνει η αφρικανική ήπειρος, όπου η κλιματική αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε εκτόξευση των τιμών των τροφίμων μέχρι και κατά 12% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Όπως τονίζεται στην έκθεση, πρόκειται για ένα πολύ σκληρό πλήγμα για μία περιοχή όπου η κατανάλωση των φτωχότερων νοικοκυριών σε τρόφιμα αποτελεί το 60% των συνολικών δαπανών τους.
Δεύτερη γεωγραφική ζώνη που αναμένεται να πληγεί σοβαρά είναι αυτή της Νότιας Ασίας, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην Ινδία, οι αγροτικές κρίσεις και η ταχύτερη διάδοση των ασθενειών που προέρχονται από την κλιματική απορρύθμιση μπορεί να οδηγήσει στην ακραία φτώχεια 45 εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι σημειώνεται πως θα ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια ημερησίως.
Η κλιματική αλλαγή όμως δεν θα έχει μόνο οικονομικές επιπτώσεις αλλά και σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια υγεία.
Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 ή 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή- σε επίπεδο μεγαλύτερο του στόχου των 2 βαθμών που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα- μπορεί να αυξήσει κατά 5% τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι εκτεθεμένοι στην ελονοσία, που μεταφράζεται σε έναν πληθυσμό 150 εκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα κρούσματα διαρροϊκών νόσων απειλούν επίσης να αυξηθούν κατά 10% στα 15 επόμενα χρόνια, προειδοποιεί επίσης η έκθεση.
«Περισσότερο μακροπρόθεσμα, μόνο μία άμεση και σταθερή διεθνής δραστηριοποίηση με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιτρέψει την προστασία εκατομμυρίων ανθρώπων από τη φτώχεια», αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία η Παγκόσμια Τράπεζα καλεί τις πλούσιες χώρες να βοηθήσουν τις χώρες του Νότου να χρηματοδοτήσουν μέτρα που αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στόχος θα πρέπει να είναι μία «ταχεία και αλληλέγγυα ανάπτυξη» που θα λαμβάνει υπ΄όψιν το κλίμα, καταλήγει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Δείτε το βίντεο κινουμένων σχεδίων που οπτικοποιεί τα βασικά μηνύματα της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας: