Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια κατακραυγή για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλα

Διεθνείς οργανισμοί, δημοσιογραφικές ενώσεις και πλήθος χωρών εκφράζουν αποτροπιασμό τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera Σιρίν Αμπου Ακλα με τα περισσότερα στοιχεία «δείχνουν» ως υπεύθυνο τον στρατό του Ισραήλ

AP22131310494052 1

ΟΗΕ, Ε.Ε. και ΗΠΑ για τον φόνο της Σιρίν Αμπού Ακλα η κηδεία της οποίας αμαυρώθηκε με το όργιο καταστολής από την ισραηλινή αστυνομία.  Η   αστυνομία δεν δίστασε να επιτεθεί χθες την ώρα της πολυπληθούς κηδείας της τραυματίζοντας πάνω από 30 ανθρώπους

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε έξι συλλήψεις, αφού διέλυσε χτυπώντας πολίτες, που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες αλλά και το φέρετρο της 51χρονης που έβγαινε από το νοσοκομείο Σεντ Τζόζεφ με αποτέλεσμα να πέσει παραλίγο στο έδαφος, όπως φαίνεται σε πλάνα τοπικών τηλεοπτικών δικτύων.  

Καταδικάζει ομόφωνα το Συμβούλιο του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμέων Εθνών καταδίκασε απερίφραστα τον φόνο της δημοσιογράφου την περασμένη Τετάρτη και τον τραυματισμό του δημοσιογράφου Αλί Σαμούντι στην πόλη της Δυτικής Όχθης Τζενίν, σε ομόφωνη δήλωσή του που υιοθετήθηκε χθες, Παρασκευή, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Σε μια πολύ σπάνια ομόφωνη θέση που λαμβάνει σε ένα θέμα που αφορά το Ισραήλ ζητά την «άμεση, σε βάθος, διαφανή και αμερόληπτη έρευνα» και τονίζει «την ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την απόδοση ευθυνών” στον δράστη ή τους δράστες της», σύμφωνα με το AFP. Σύμφωνα με διπλωμάτες που μίλησαν ανώνυμα, οι διαπραγματεύσεις για την έγκριση του κειμένου ήταν ιδιαίτερα δύσκολες.

Η Κίνα εξασφάλισε από τις ΗΠΑ την περικοπή των παραγράφων που κατήγγειλαν τις καταχρήσεις που διαπράττονται κατά των μέσων ενημέρωσης στον κόσμο και που υπερασπίζονταν την ελευθερία τους και την προστασία τους κατά την κάλυψη στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και τις διάφορες εκδοχές της δήλωσης που εξασφάλισε το AFP κατά τη διάρκεια των συζητήσεων.

Το κείμενο που υιοθετήθηκε περιορίζεται στην υπενθύμιση ότι «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να προστατεύονται ως άμαχοι». Δεν αναφέρεται στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες μεταξύ Ισραηλινών αστυνομικών και Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της κηδείας της δημοσιογράφου.

Η Αμπού Ακλα εργαζόταν για το κανάλι της την Τετάρτη, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που κάλυπτε ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακό έδαφος που έχει καταληφθεί από το Ισραήλ από το 1967.

Το Ισραήλ προσπάθησε να αποποιηθεί της ευθύνης δηλώνοντας αρχικά ότι η δημοσιογράφος «πιθανόν» σκοτώθηκε από πυρά παλαιστινίων ενώ ύστερα δεν απέκλεισε η σφαίρα να ερρίφθη από τους δικούς του στρατιώτες. Η Παλαιστινιακή Αρχή, το Al Jazeera , η κυβέρνηση του Κατάρ και αραβικές χώρας καταδίκασαν το φόνο. 

«Αποτροπιασμός» από την Ε.Ε. για τη βία στην κηδεία, «βαθιά ενόχληση» από ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε χθες συγκλονισμένη και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τη χρήση «αχρείαστης» βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κηδεία στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου. 

«Εάν δεν σταματήσετε αυτά τα εθνικιστικά άσματα, θα πρέπει να σας διαλύσουμε χρησιμοποιώντας βία και θα εμποδίσουμε την τέλεση της κηδείας», είπε Ισραηλινός αστυνομικός από το μεγάφωνο απευθυνόμενος στο πλήθος, που διέλυσαν οι αρχές.

«Τέτοια δυσανάλογη συμπεριφορά το μόνο που κάνει είναι να τροφοδοτεί εντάσεις», δήλωσε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Παλαιστίνη. «Αποτροπιασμό από τις σκηνές που παρατηρήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της κηδείας και τη δυσανάλογη και ασεβή χρήση βίας κατά τη νεκρώσιμη πομπή», εξέφρασε επίσης μέσω Twitter ο πρεσβευτής της Ε.Ε. στο Ισραήλ, Ντιμίτερ Τζάντσεφ, υποστηρίζοντας πως η διατήρηση της δημόσιας τάξης μπορεί να γίνει με άλλα μέσα.

Και ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη «βαθιά ενόχλησή» του από τις εικόνες της κηδείας. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες, είναι βαθιά ανησυχητικές», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι. «Εκφράζουμε τη λύπη μας για την εισβολή σε αυτό θα έπρεπε να είναι μια ήρεμη πομπή», πρόσθεσε.

«Ζητήσαμε σεβασμό για τη νεκρώσιμη ακολουθία, τους συγγενείς της θανούσας και την οικογένεια σε αυτό το ευαίσθητο θέμα», συνέχισε αποτίοντας φόρο τιμής στην αξιόλογη δημοσιογράφο. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης επιφυλάχθηκε να καταγγείλει τη χρήση δυσανάλογης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Όταν λέμε ότι είναι ανησυχητικές, προφανώς δεν τις δικαιολογούμε», περιορίστηκε να δηλώσει.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…