Παγκόσμια καταδίκη για το μακελειό

Με αίμα βάφτηκε το Πάσχα των Καθολικών στη Σρι Λάνκα καθώς σήμερα σημειώθηκαν πολύνεκρες συντονισμένες επιθέσεις σε τρεις χριστιανικές εκκλησίες και τρία πολυτελή ξενοδοχεία στην πρωτεύουσα Κολόμπο και ακόμη δύο πόλεις.

S1 CJ008 srilan OR 20190421050339

 Ο τελευταίος απολογισμός απ’ την αστυνομία κάνει λόγο για 207 νεκρούς και 450 τραυματίες. 

Μετά τις έξι πρώτες εκρήξεις ακολούθησαν άλλες δύο, μερικές ώρες αργότερα, που αποδίδονται σε ενέργειες καμικάζι.

Η έβδομη έκρηξη σημειώθηκε σε ένα ξενοδοχείο στην Ντεϊουάλα, ένα νότιο προάστιο του Κολόμπο και η όγδοη σε ένα κτίριο στην Ορουγκονταουάτα, ένα βόρειο προάστιο της πρωτεύουσας με δράστη ένα καμικάζι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, βρίσκονται 35 ξένοι υπήκοοι. Ανάμεσα σε αυτούς ένας Πορτογάλος ηλικίας περίπου 30 ετών, που βρισκόταν με τη σύζυγό του σε ξενοδοχείο του Κολόμπο, όπως δήλωσε η πρόξενος της Πορτογαλίας στη Σρι Λάνκα, Πρίνι Πάιν.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη, ενώ τοπικός αξιωματούχος ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως οι εκρήξεις στις δύο εκκλησίες έγιναν από βομβιστές καμικάζι.

Στο μεταξύ έγινε έφοδος σε σπίτι στο Κολόμπο, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν επτά άνθρωποι και σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί. Ακόμα, όμως,δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για την επιχείρηση της αστυνομίας.

Διεθνής καταδίκη και μηνύματα συμπαράστασης

Λίγες ώρες μετά το αιματοκύλισμα ο Πάπας Φραγκίσκος από το Βατικανό είπε ότι αυτό το Πάσχα σημαδεύτηκε από τη σφαγή στη Σρι Λάνκα και από την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τη θλίψη του, δηλώνοντας πως η Ε.Ε. είναι «έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της».

«Με φρίκη και θλίψη έλαβα γνώση των επιθέσεων στη Σρι Λάνκα που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί για να προσευχηθούν ειρηνικά ή είχαν πάει να επισκεφθούν αυτή την όμορφη χώρα» έγραψε στο Twitter.

«Είμαστε βαθύτατα συγκλονισμένοι από τις ειδεχθείς επιθέσεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα. Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις βίας. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι σε όλους τους πληγέντες», αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, καταδίκασε ως «πραγματικά φρικώδεις πράξεις βίας» τις φονικές εκρήξεις. «Οφείλουμε να ενωθούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ κανείς να μην χρειάζεται να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα μέσα στον φόβο», πρόσθεσε. 

«Βαθιά θλίψη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων στη Σρι Λάνκα. Καταδικάζουμε σθεναρά αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Όλη η αλληλεγγύη μας με τον λαό της Σρι Λάνκα και οι σκέψεις μας στους συγγενείς των θυμάτων αυτή την ημέρα του Πάσχα», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτησή του στο τουίτερ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε επίσης με «τον πιο σθεναρό τρόπο» αυτές τις «απεχθείς επιθέσεις» κατά τις οποίες τουλάχιστον 35 ξένοι υπήκοοι σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίζει σε αυτό το στάδιο κατά πόσον στα θύματα περιλαμβάνονται Γάλλοι πολίτες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της πως «το θρησκευτικό μίσος και η μισαλλοδοξία που επιδείχθηκαν με τρομερό τρόπο σήμερα δεν πρέπει να υπερισχύσουν», μετά τις φονικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα.

Εξέφρασε λύπη που «άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν το Πάσχα τέθηκαν εκ προθέσεως στο στόχαστρο», σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που αναρτήθηκε από εκπρόσωπό της στο τουίτερ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε στο τουίτερ «τις τρομερές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και ξενοδοχείων» στη Σρι Λάνκα.

«Ειλικρινή συλλυπητήρια από τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό της Σρι Λάνκα», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τη βοήθειά μας!». 
 

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…