Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας η 27η Δεκεμβρίου

Συμβολική κίνηση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

pandemic 1

Ένα σχεδόν χρόνο μέσα σε μια παγκόσμια μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε σήμερα την 27η Δεκεμβρίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας» σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι θα αντληθούν διδάγματα για οποιεσδήποτε μελλοντικές υγειονομικές κρίσεις.

Η Covid-19 πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη Ουχάν στα τέλη του περασμένου έτους και εξαπλώθηκε παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα έχει μολύνει περισσότερους από 66 εκατομμύρια ανθρώπους και σκοτώσει περίπου 1,5 εκατομμύριο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την χαρακτήρισε πανδημία τον Μάρτιο, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι είπαν ότι ήρθε καθυστερημένα.

Η Γενική Συνέλευση των 193 κρατών μελών ενέκρινε ομόφωνα σήμερα ένα ψήφισμα, το οποίο αναγνωρίζει την ανάγκη «να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας προκειμένου να υπάρξει η συντομότερη και καταλληλότερη απάντηση σε οποιαδήποτε επιδημία που μπορεί να προκύψει».

«Δεδομένου ότι η Γενική Συνέλευση είχε προηγουμένως κηρύξει παγκόσμιες ημέρες αφιερωμένες στο σκάκι, τη γιόγκα και τις τουαλέτες, φαίνεται δίκαιο ότι οι επιδημίες πρέπει να έχουν και την ημέρα τους», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν διευθυντής του κέντρου σκέψης Crisis Group των ΗΕ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαρακτήρισε τη συμβολική κίνηση ως μια απόπειρα της Γενικής Συνέλευσης να φανεί σχετική, καθώς «πολλές μικρότερες και φτωχότερες πολιτείες ανησυχούν ότι δεν θα έχουν κανένα ρόλο σε πραγματικές αποφάσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή την ανάκαμψη από την πανδημία».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ τονίζει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της πολυμέρειας.

«Η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους, αλλά έχει επίσης χρησιμεύσει ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για τη βελτίωση της ετοιμότητάς μας», δήλωσε ο πρεσβευτής του Βιετνάμ στον ΟΗΕ Ντανγκ Νιντ Κουί, καθώς εισήγαγε το ψήφισμα. «Πιστεύουμε ότι το να θεσπίζουμε μια Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας θα είναι ένας εξέχων τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…