Από το δημοφιλές «το άλφα και το ωμέγα» κάποιου πράγματος, και, φυσικά, τη μαθηματική τιμή π, η ελληνική γλώσσα «βρίσκεται» σε κάθε πιθανό σημείο της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Εν μέσω μιας αδιάκοπης πορείας 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και αντίστοιχα 35 αιώνων γραπτής παράδοσης, συμπεριλαμβανομένης της Γραμμικής Β γραφής, η ελληνική γλώσσα υφίσταται ως η μακροβιότερη συνεχώς ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη.
Προς τιμήν της σπουδαιότητας και προσφοράς της ελληνικής γλώσσας, η 9η Φεβρουαρίου κάθε έτους τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Ιστορικό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας
Εν μέσω μίας τρισέλιδης απόφασης από την UNESCO, η οποία δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2025, ορίστηκε η 6η Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ημερομηνία συνδέεται με την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Διονύσιος Σολωμός.
Η απόφαση ελήφθη στην πρόσφατη Γενική Συνδιάσκεψη της UNESCO σχετικά με την ελληνική γλώσσα και τη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό, με τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το Ψήφισμα 71/328 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πολυγλωσσία και τη σημασία της γλωσσικής ποικιλομορφίας για την πολιτιστική ποικιλομορφία, να προβαίνει στην εν λόγω απόφαση.
Περιεχόμενο και Συμβολισμοί της Ημέρας
Λόγω του σπουδαίου πολιτιστικού θησαυρού της ελληνικής γλώσσας σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε προς αναγνώριση του ρόλου της και τη συμβολή της στη διατήρηση και διάδοση του ανθρώπινου πολιτισμού ανά τους αιώνες.
Με Ποιους Τρόπους Τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Όντας μια πρόσφατα αναγνωρισμένη Παγκόσμια Ημέρα, δεν υπάρχει σημαντικό αρχειακό υλικό που να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες. Ωστόσο, για το 2026, στο Παρίσι, σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια πολιτιστική, λογοτεχνική και μουσική βραδιά μαζί με μια παράλληλη έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί. Παράλληλα, διοργανώθηκαν ή θα διοργανωθούν σχετικές εκδηλώσεις στο Μόναχο και το Βερολίνο της Γερμανίας, τη Μασσαλία της Γαλλίας και την Αδελαΐδα της Αυστραλίας.
Στην Ελλάδα, προς τιμήν της Ημέρας, διοργανώνονται σήμερα ή έλαβαν χώρα ήδη σχετικές εκδηλώσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με σκοπό την προώθηση των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Ενδεικτικά, οι φορείς περιλαμβάνουν Δήμους, βιβλιοθήκες, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, κ.λπ. Ως προς τις περιοχές τέλεσης των εκδηλώσεων, κι αυτές ενδεικτικά περιλαμβάνουν την Αττική, τον Βόλο, την Καβάλα, κ.λπ.
Να σημειωθεί πως τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι πιθανό να προστεθούν και νέες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις εκπαιδευτικές βαθμίδες της επικράτειας, καθώς το Υπουργείο Παιδείας έχει αποστείλει σχετική εγκύκλιο, με την οποία καλεί όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης να τιμήσουν δεόντως την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Στατιστικά & Ενδιαφέροντα Στοιχεία για την Ελληνική Γλώσσα
Για αντιληφθούμε το βάθος, τον αντίκτυπο και την ουσία της ελληνικής γλώσσας, παρατίθενται στη συνέχεια ορισμένα στατιστικά στοιχεία και ενδιαφέροντα στοιχεία:
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις που παρατίθενται στο The Center for Hellenic Studies του Πανεπιστημίου του Harvard, η νεοελληνική γλώσσα ομιλείται από περίπου 13-25 εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως, με την πλειοψηφία των ομιλούντων να βρίσκεται σε Ελλάδα και Κύπρο.
- Κατά τους αιώνες της οθωμανικής κυριαρχίας, οι ελληνικές διάλεκτοι συνέχισαν να ομιλούνται σε όλη την ηπειρωτική χώρα, τα νησιά, αλλά και σε μέρη της Ανατολίας. Αυτό άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη της δημοτικής, δηλαδή της καθομιλουμένης ελληνικής, ως μία από τις δύο κυρίαρχες μορφές της νέας ελληνικής τον 1800 και 1900.
- Η ελληνική γλώσσα ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα μια ανεξάντλητη πηγή διεθνούς επιστημονικής ορολογίας, ιδιαίτερα στην ιατρική, αλλά και στα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία, τη μηχανική, την αστρονομία, την κβαντομηχανική, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες
- Κατά την μετακλασική ελληνιστική περίοδο, η ελληνική γλώσσα ήταν για έξι ολόκληρους αιώνες η πρώτη διεθνής γλώσσα, η γλώσσα συναλλαγών πολλών διαφορετικών λαών (lingua franca) και, ταυτόχρονα, μια γλώσσα πολιτισμού (Kultursprache).
- Το ελληνικό αλφάβητο έχει μια τόσο μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ. Θα ήταν το πρώτο σύστημα γραφής που ενσωμάτωσε φωνήεντα. Προηγουμένως, η γραπτή γλώσσα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά σύμφωνα.
- Όπως και τα σύγχρονα Εβραϊκά και Αραβικά, έτσι και τα αρχαία ελληνικά μεταγράφονταν αρχικά από δεξιά προς τα αριστερά. Στη συνέχεια, πέρασε από την εποχή του «βουστροφηδόντος», που σήμαινε ότι οι προτάσεις εναλλάσσονταν από αριστερά προς τα δεξιά και από δεξιά προς τα αριστερά. Σήμερα, γράφεται αποκλειστικά από αριστερά προς τα δεξιά.
- Η μεγαλύτερη λέξη που γράφτηκε ποτέ στη μυθοπλασία υποτίθεται ότι καταγράφεται στο Assemblywoman, ένα κωμικό έργο που γράφτηκε το 391 π.Χ. από τον Έλληνα θεατρικό συγγραφέα Αριστοφάνη. Αποτελείται από 171 γράμματα και αναφέρεται σε ένα φανταστικό γεύμα που αποτελείται από διάφορα είδη κρέατος.
Τρόποι Συμμετοχής
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας μπορεί να τιμηθεί με την παρουσία στις εκδηλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω ή και διαδικτυακά, μέσω των social media.
Πως Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να συμβάλλει στη διάσωση των ελληνικών διαλέκτων;
Σύμφωνα με το Natalie Martin, o OHE προειδοποιεί ότι το 40% των γλωσσών του κόσμου ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα σε αυτόν τον αιώνα. Από την πλευρά της, η Τεχνητή Νοημοσύνη (Α.Ι.), με τις κατάλληλες ενέργειες, μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση γλωσσών και διαλέκτων. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αντικατοπτρίζει την υπάρχουσα ανισορροπία στις γλώσσες. Με την ελληνική γλώσσα, όμως, τι ισχύει;
Παρόλο που αρκετοί ερευνητές θεωρούν πως το Α.Ι. μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση των υπό εξαφάνιση γλωσσών, η συγκεκριμένη προσπάθεια μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.
Τα μοντέλα Α.Ι. εκπαιδεύονται σε τεράστιους όγκους κειμένου και ομιλίας. Το πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του υλικού είναι στην αγγλική γλώσσα και σε ελάχιστες άλλες, όπως τα ισπανικά και τα γαλλικά. Για τις επαπειλούμενες γλώσσες, το ψηφιακό αποτύπωμα είναι ελάχιστο. Αυτό που εντοπίζεται συχνά περιορίζεται σε γραφές, κακές μεταφράσεις ή αποσπασματικές καταχωρίσεις σε διάφορα ψηφιακά αποθετήρια.
Η ελληνική γλώσσα αποτελεί μία εξαιρετική μελέτη περίπτωσης. Σαν γλώσσα, τα ελληνικά, αποτελούν μία εκ των μακροβιότερων καταγεγραμμένων γλωσσών της ιστορίας, διατηρώντας την αρχαία ελληνική γλώσσα για μελέτη ακόμη και όταν η καθημερινή ομιλία άλλαζε.
Αυτός ο πλούτος κειμένου εξασφάλισε την επιβίωσή της ως μαθησιακό αντικείμενο πολύ μετά την εξαφάνιση των καθημερινών ομιλητών. Σε αντίθεση με πολλές από τις σημερινές γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση, η αρχαία ελληνική γλώσσα είχε το πλεονέκτημα της γραπτής παράδοσης, της ακαδημαϊκής συνέχειας και του διεθνούς ενδιαφέροντος. Από την πλευρά της, η Τεχνητή Νοημοσύνη φαίνεται πως μπορεί να χειριστεί την αρχαία ελληνική γλώσσα σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω αυτού του γλωσσικού της πλούτου.
Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές διαλέκτους. Για παράδειγμα, η τσακώνικη, χαρακτηρίζεται ως σοβαρά ή κρίσιμα απειλούμενη, με περίπου 2.000 έως 4.000 ομιλητές, κυρίως ηλικιωμένους. Στα τσακώνικα χωριά της Πελοποννήσου, οι νεότεροι κάτοικοι συχνά κατανοούν τη διάλεκτο αλλά απαντούν στα νέα ελληνικά, ένα σημάδι του πόσο εύθραυστη έχει γίνει η διαγενεακή μετάδοση.
Άλλο ένα παράδειγμα περιλαμβάνει την ποντιακή, που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, επιβιώνει στις κοινότητες της διασποράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η UNESCO την κατατάσσει ως εξίσου απειλούμενη και, ενώ έχει μεγαλύτερη βάση από την τσακώνικη, οι νεότερες γενιές στρέφονται προς την κοινή σύγχρονη ελληνική γλώσσα.
Αυτές οι διάλεκτοι αναδεικνύουν το κεντρικό ζήτημα: χωρίς γραπτά σώματα κειμένων, ψηφιοποιημένα αρχεία και βιώσιμη χρήση από την κοινότητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει τίποτα να λάβει ως υλικό προς μελέτη.
Προσπάθειες των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στη διάσωση των διαλέκτων
Στην προσπάθεια διάσωσης των ελληνικών διαλέκτων, πραγματοποιούνται προσπάθειες από ακαδημαϊκούς σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στην Πελοπόννησο, η γλωσσολόγος Ευφροσύνη Κρητικού έχει εργαστεί σε προγράμματα σπουδών για την τσακωνική γλώσσα με βάση την κοινότητα, ενσωματώνοντας την «αναζωογόνηση» της στην εκπαίδευση. Βάσεις στην προσπάθεια έθεσε ο Θανάσης Κωστάκης, επινοώντας γραμματικές, λεξικά και μια ορθογραφία προσαρμοσμένη στην ασυνήθιστη φωνολογία της τσακωνικής.
Στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η καθηγήτρια Άντζελα Ράλλη ίδρυσε το Εργαστήριο Νεοελληνικών Διαλέκτων, δημιουργώντας τον πρώτο ηλεκτρονικό γλωσσικό άτλαντα της Ελλάδας. Αυτή η ψηφιακή χαρτογράφηση της ποικιλομορφίας έχει γίνει η βάση για πόρους όπως το σύνολο δεδομένων Greek Dialectal NLP, το οποίο μετατρέπει τα διαλεκτικά δεδομένα σε μορφή που αναγνωρίζεται από τις μηχανές.
Στο Κέιμπριτζ, η καθηγήτρια Ιωάννα Σιταρίδου ηγείται του έργου Romeyka, συνδυάζοντας την επιτόπια έρευνα με το ψηφιακό crowdsourcing για να δημιουργήσει ένα σώμα ομιλίας αυτής της απειλούμενης διαλέκτου. Προσκαλώντας ομιλητές να ηχογραφήσουν και να μοιραστούν τη γλώσσα τους, η ομάδα της δημιουργεί ακριβώς το είδος του συνόλου δεδομένων που απαιτούν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Οι παραπάνω ενδεικτικές πρωτοβουλίες, τονίζουν την αναγκαιότητα της γλωσσικής τεκμηρίωσης, η οποία δεν είναι μόνο πολιτισμική αλλά και τεχνολογική.
Πηγές: greekcitytimes.com, unesdoc.unesco.org, unesco.org, hcc.edu.gr
Διαβάστε επίσης:
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια