Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα Δαρβίνου: O επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μάλλον δε θα τιμηθεί από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας

AP 96101201473

Στις 12 Φεβρουαρίου του 1809, γεννήθηκε στην Αγγλία ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο άνθρωπος αυτός έμελλε να αναδειχτεί σε έναν από τους μεταλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών και μέσα από τη θεωρία της Εξέλιξης που ανέπτυξε, κατάφερε να επηρεάσει χιλιάδες επιστήμονες από διαφορετικά πολύ πεδία, όπως τη βιολογία, την ανθρωπολογία και την κοινωνιολογία.

Για να τιμηθεί η τεράστια συνεισφορά του στην ανθρώπινη γνώση, η ημέρα των γενεθλίων του αποφασίστηκε να θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Δαρβίνου.

Το 2015 «Η καταγωγή των ειδών» του Δαρβίνου ψηφίστηκε ως το βιβλίο με την μεγαλύτερη ακαδημαϊκή επιρροή στην ιστορία. Στην ψηφοφορία κατέλαβε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό έναντι των βιβλίων του Καντ, του Πλάτωνα και του Αϊνστάιν.

«Η καταγωγή των ειδών» χαιρετίστηκε ως η υπέρτατη απόδειξη ότι ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τα πάντα.

Μέσα από μια λίστα 20 κορυφαίων πανεπιστημιακών βιβλίων, που κατήρτισαν επιστήμονες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι και εκδότες για την Εβδομάδα Ακαδημαϊκού Βιβλίου, το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει το βιβλίο που πιστεύει ότι έχει ασκήσει την μεγαλύτερη επιρροή.

Την καταγωγή των ειδών ψήφισε το 26% του κοινού.

Το βιβλίο εκδόθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1859. Είναι επιστημονικό σύγγραμμα που θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας.  Το έργο αυτό του Δαρβίνου εισήγαγε την θεωρία ότι οι πληθυσμοί εξελίσσονται από γενιά σε γενιά με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. 

Το δεύτερο μεγάλο έργο του Δαρβίνου είναι ‘Η καταγωγή του ανθρώπου και η γενετική επιλογή’ του 1871 και το τρίτο σπουδαίο έργο του Δαρβίνου, το οποίο κατά μία έννοια ολοκληρώνει την τριλογία για την εξελικτική θεωρία του, είναι ‘Η έκφραση των συναισθημάτων στον άνθρωπο και στα ζώα’ (The Expression of the Emotions in Man and Animals) του 1872.

Στο βιβλίο αυτό, το οποίο προορίζονταν να είναι μέρος του έργου ‘Η καταγωγή του ανθρώπου’, ο Άγγλος πρωτοπόρος της εξελικτικής βιολογίας αναλύει τις βιολογικές πτυχές της συναισθηματικής ζωής. Καθορίζει κάποιες πρώιμες ιδέες συμπεριφορικής γενετικής και ερευνά τη ζωική προέλευση ανθρώπινων γνωρισμάτων, όπως οι εκφράσεις του προσώπου σε στιγμές απορίας, αιφνιδιασμού, έκπληξης ή και πνευματικής σύγχυσης. Στο τελευταίο αυτό έργο του ο Δαρβίνος μας δίνει την πρώτη επιστημονική μελέτη της μη λεκτικής επικοινωνίας.