Newsroom

Newsroom

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Διαρκής αγώνας των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

Τη στιγμή που οι ανάγκες των ανθρώπων ολοένα και αυξάνονται, η κυβέρνηση επιλέγει να μειώσει τον προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή κατά 80 εκατομμύρια ευρώ.

amea

Για την υποβάθμιση της αγωγής και φροντίδας των ΑμεΑ διαμαρτύρονται εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή που πραγματοποίησαν με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία συγκέντρωση στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

«Η παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να λάβει το περιεχόμενο που της αρμόζει! Να αποκτήσει περιεχόμενο πάλης ενάντια σε όσους υποβαθμίζουν την ειδική αγωγή και την φροντίδα των ΑμεΑ» σημειώνει το «Σωματείο εργαζομένων στην ειδική αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας» τονίζοντας πως η επικαιρότητα όσον αφορά δομές φροντίδας ΑμεΑ είναι αποκαλύπτική:

«Η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί σε γνωστή δομή φροντίδας ΑμεΑ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ήρθε στο φως με αφορμή τους τραγικούς θανάτους ωφελούμενων, ενώ τις δραματικές ελλείψεις του ιδρύματος, χρόνια τώρα αναδεικνύουν οι φορείς και τα σωματεία της πόλης. Δε θα έπρεπε να φτάνουμε σε τέτοια τραγικά γεγονότα για να συνειδητοποιηθεί ότι δεν μπορούν να στοιβάζονται μαζί έως και 80 άτομα με διαφορετικής φύσης πολλαπλές αναπηρίες, χωρίς πρόβλεψη χωροταξικού διαχωρισμού ενηλίκων από ανηλίκους και δίχως ιδιαίτερη εξατομικευμένη αντιμετώπιση. Ο χώρος υποφέρει από υποστελέχωση και οι εργαζόμενοι παλεύουν με την επαγγελματική εξουθένωση με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η αναγκαία ποιότητα και ποσότητα υπηρεσιών. Η αποκάλυψη των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας αλλά και διαβίωσης του πιο ευάλωτου τμήματος της κοινωνίας, έρχεται λίγους μήνες αφότου οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο ίδρυμα και σε άλλα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κόντεψαν να χάσουν την δουλειά τους, με μη ανανέωση συμβάσεων. Η διατήρηση του επικουρικού χαρακτήρα της εργασίας και γενικότερα των ελαστικών σχέσεων εργασίας οδηγεί σε κενά, τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν με ανεργία και οι ΑμεΑ με χειροτέρευση των υπηρεσιών που λαμβάνουν. Η αναλογία που υπάρχει ήδη στην εν λόγω δομή είναι 1 φροντιστής προς 8 ωφελούμενους!»

Το σωματείο κάνει αναφορά και στις εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου σημειώνοντας πως «το αίσχος που έρχεται στο φως, για κακοποιήσεις, οι παρενοχλήσεις, αποκαλύπτουν περίτρανα ότι το ευαίσθητο ζήτημα της προστασίας των παιδιών δεν μπορεί να αφήνεται στα χέρια ιδιωτών, πολυδιαφημισμένων ΜΚΟ, «φιλανθρώπων», εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, επαγγελματιών αναδόχων! Δεν μπορεί να αποκρύπτεται η εγκληματική ευθύνη του κράτους που έχει ξεγυμνώσει τους δημόσιους φορείς που θα έπρεπε να έχουν την αποκλειστική ευθύνη, με σύγχρονες υποδομές και πλήρες, μόνιμο επιστημονικό προσωπικό!»

Σύμφωνα με το σωματείο η παντελής έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία και την στήριξη ευάλωτων παιδιών και ανθρώπων με αναπηρία δημιουργούν τις συνθήκες που θρέφουν τους θύτες και αφήνουν τα θύματα στο έλεός τους!

Τέλος στην ανακοίνωση του σωματείου γίνεται αναφορά στo εθνικό σχέδιο δράσης για την αναπηρία που κλείνει ειδικά σχολεία στο όνομα της «αποιδρυματοποίησης», «αφού η τραγική κατάσταση αυτών των δομών χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την τελειωτική κατάργηση της όποιας προνοιακής φροντίδας».

Ο προϋπολογισμός για την ειδική αγωγή μειώθηκε κατά ακόμα 80 εκ. την ίδια στιγμή που ανακοινώνουν τον «προσωπικό βοηθό».

«Είναι ενδεικτικό το ότι στη χώρα μας υπάρχουν καταγεγραμμένοι 500 χιλιάδες άνθρωποι με βαριά αναπηρία και αυτή η νομοθετική ρύθμιση αφορά 1000 ΑμεΑ εντός Αττικής και άλλους 1000 σε άλλες περιφέρειες. Η λογική τους είναι φανερή και στοχεύει στη διαχείριση του «προβλήματος» με λιγότερες δαπάνες, λιγότερη κρατική ευθύνη και φυσικά η ανάδειξη της αναπηρίας σαν ευκαιρία για τους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου! Η αναπηρία τελικά μετατρέπεται σε «ατομική ευθύνη», του ΑμεΑ, της οικογένειάς του, του εργαζόμενου!»

Οι εργαζόμενοι-ες στην ειδική αγωγή διεκδικούν:

  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των δομών.
  • Δημόσιες, δωρεάν δομές και υπηρεσίες για την κάλυψη όλων των αναγκών των ανθρώπων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο της αναπηρίας.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα.
  • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους χώρους που οι συνάδελφοί μας βρίσκονται απλήρωτοι για μήνες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Desarollo κ.α.)
  • Να επιστρέψουν όλοι οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί μας! Κανείς δεν περισσεύει!
  • Να μην κοπεί το ρεύμα και η θέρμανση σε κανένα ΝΠΙΔ ειδικής αγωγής, στις ΣΥΔ, στα οικοτροφεία, στις οικογένειες των ΑμεΑ.
  • Φτηνό ρεύμα για όλους μας – Γενναίες μείωσεις στις τιμές της ενέγειας. Γενναία μείωση στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Στη συγκέντρωση καλούν και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων ενάντια στον νόμο διάλυσης του ΕΣΥ που σημαίνει όπως τονίζουν «πόλεμο» για τις οικογένειες των αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων.

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

430113696 386032271017011 577611428516139923 n

Ο Βαγγέλης Βλάχος αφιέρωσε στον Καραμανλή το βίντεο του Άδωνι με τα τρενάκια – «Αφού δεν καταλαβαίνουν…»

Με βίντεο του Άδωνι να... παίζει με τρενάκια ανέβασε ο Βαγγέλης Βλάχος θέλοντας να απαντήσει…

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: «H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης» (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…