Η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας για το 2025 αποκαλύπτει που ζουν οι πιο ευτυχισμένοι και οι πιο δυστυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο.
Η Φινλανδία παραμένει στην κορυφή της λίστας για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, ως η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο John F. Helliwell του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε χώρες όπου πιστεύουν ότι οι άνθρωποι νοιάζονται ο ένας για τον άλλον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η μελέτη ανέδειξε μια παγκόσμια τάση απαισιοδοξίας.
Η 13η ετήσια Έκθεση για την Παγκόσμια Ευτυχία, που δημοσιεύτηκε για την Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας του ΟΗΕ (20 Μαρτίου), κατατάσσει τις χώρες με βάση τη βαθμολογία που έδωσαν οι πολίτες για την ευημερία τους.
Η Φινλανδία διατηρεί τη θέση της στην κορυφή με μέσο όρο βαθμολογίας 7.736 στα 10, ενώ η Κόστα Ρίκα και το Μεξικό έκαναν για πρώτη φορά την είσοδό τους στην πρώτη δεκάδα.
Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ κατρακύλησαν στις θέσεις 23 και 24 αντίστοιχα, καταγράφοντας τη χαμηλότερη θέση στην ιστορία τους.
Η κατάταξη βασίζεται στη μέση βαθμολογία της ζωής, η οποία μετρήθηκε σε κλίμακα 0-10, με το μηδέν να σημαίνει τη χειρότερη ζωή και το δέκα την καλύτερη.
Το top 20 είναι:
- Φινλανδία
- Δανία
- Ισλανδία
- Σουηδία
- Ολλανδία
- Κόστα Ρίκα
- Νορβηγία
- Ισραήλ
- Λουξεμβούργο
- Μεξικό
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
- Ελβετία
- Βέλγιο
- Ιρλανδία
- Λιθουανία
- Αυστρία
- Καναδάς
- Σλοβενία
- Τσεχία
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 81η θέση, ενώ η Κύπρος βρίσκεται στην 67η.
Στην αντίθετη πλευρά της κλίμακας, το Αφγανιστάν βρίσκεται στη τελευταία θέση (147), ακολουθούμενο από τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε.
Η έκθεση σημειώνει ότι η πτώση της ευτυχίας και η κοινωνική απομόνωση στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνέβαλαν στην πολιτική πόλωση, ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη παραμένουν βασικοί παράγοντες ευημερίας.
Η μελέτη αναδεικνύει, επίσης, ότι η κοινή χρήση γευμάτων έχει ισχυρή συσχέτιση με την ευημερία, καθώς και ότι το μέγεθος του νοικοκυριού επηρεάζει την ευτυχία, με τα νοικοκυριά των 4-5 ατόμων να απολαμβάνουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας σε χώρες όπως το Μεξικό και η Ευρώπη.
Ο Τζέφρι Ντ. Σακς, πρόεδρος του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, σημείωσε ότι η ευτυχία βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την καλοσύνη και την κοινωνική σύνδεση, ενώ ο Jan-Emmanuel De Neve από το Ερευνητικό Κέντρο Ευημερίας της Οξφόρδης υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική σύνδεση σε μια εποχή κοινωνικής απομόνωσης.
Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι οι ξένοι είναι πιο ευγενικοί από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι, καθώς μελέτησε την εμπιστοσύνη σε αγνώστους και το ποσοστό επιστροφής χαμένων πορτοφολιών. Η πίστη στην ευγένεια των άλλων σχετίζεται στενότερα με την ευτυχία απ’ ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Διαβάστε επίσης:
«Ο influencer του Θεού»: Πιστοί συρρέουν κατά χιλιάδες στην Ιταλία για τον πρώτο millennial άγιο
ΠΑΣΟΚ: Σφοδρή σύγκρουση Ανδρουλάκη και Λιακούλη – «Άκουσε κυρία μου»