Newsroom

Newsroom

Παγίδες και κενά στις 100 δόσεις βγάζουν εκτός ρύθμισης οφειλέτες

Του Άγγελου Προβολισιάνου Παγίδες και κενά παρουσιάζει η ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να τίθενται εκτός ρύθμισης. Η…

enfia kai 100 doseis o barus logariasmos.w hr

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Παγίδες και κενά παρουσιάζει η ρύθμιση των 100 δόσεων, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να τίθενται εκτός ρύθμισης. Η αιτία είναι τα ποσά που βεβαιώνονται μετά την είσοδο των οφειλετών στη ρύθμιση, χωρίς όμως να υπάρχει η απαιτούμενη ενημέρωση. Αποτέλεσμα αυτού, οι δικαιούχοι να ενημερώνονται εκ των υστέρων πως βρίσκονται εκτός ρύθμισης. Μάλιστα, υπάρχουν και περιπτώσεις οφειλετών που πλήρωσαν ηλεκτρονικά, δίχως να γνωρίζουν πως τέθηκαν εκτός ρύθμισης, με το σύστημα να δέχεται το ποσό.

Σύμφωνα με καταγγελία που έφτασε στο koutipandoras.gr, επιχειρηματίας που είχε μπει στη ρύθμιση, τέθηκε εκτός, δίχως να υπάρχει καμία ενημέρωση από τη πλευρά του ΙΚΑ.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η Μαριάννα Βικοπούλου, μπήκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων στις 26/3/2015 για οφειλή περίπου 14.000 ευρώ που αφορούσε την εταιρία «Χριστοδούλου ΕΠΕ». «Όμως, δεν είχε συμπεριληφθεί ποσόν 116,04 ευρώ,που αφορούσε ένα δώρο Πάσχα, το οποίο τότε δεν είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν μπήκε στη ρύθμιση. Αυτό δεν το γνώριζα και νόμιζα πως έχει συμπεριληφθεί στο ποσόν της ρύθμισης» αναφέρει η ίδια.

Ξεκίνησε να πληρώνει κάθε μήνα τις δόσεις ηλεκτρονικά, με ταυτότητα οφειλής. «Στις 9/8/2015 γίνεται από το ΙΚΑ βεβαίωση του προαναφερθέντος ποσού 116.04 ευρώ, χωρίς να έχω κάποια ενημέρωση με μέιλ ή άλλο τρόπο, με συνέπεια από τότε κάθε μηνιαία δόση που πλήρωνα ηλεκτρονικά να πηγαίνει στην εξόφληση αυτής της οφειλής. Έτσι, έμενε η μηνιαία δόση εν μέρει απλήρωτη και τώρα, επειδή μεσολάβησαν 2 μήνες, με έβγαλαν από τη ρύθμιση και πάλι χωρίς να έχω καμία ειδοποίηση!» τονίζει η κ. Βικοπούλου.

Όπως εξηγεί στη συνέχεια η επιχειρηματίας, την Τρίτη πήγε στο ΙΚΑ Βόλου να πληρώσει τη δόση Οκτωβρίου με μετρητά και την ενημέρωσαν πως έχω βγει από τη ρύθμιση.  «Οι υπάλληλοι του ΙΚΑ μου ξεκαθάρισαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι γιατί έχουν περάσει ήδη δύο μήνες που οι δόσεις δεν πληρώθηκαν κανονικά, αφού τα ποσά που έβαζα, πήγαιναν στο ποσόν που καταλογίστηκε στις 9/8/15».  Μάλιστα, οι υπάλληλοι της είπαν να κάνει μια αίτηση, αλλά πως αυτή δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.

Στην καταγγελία της, η κ. Βικοπούλου διερωτάται γιατί δεν υπάρχει ενημέρωση κάθε φορά που βεβαιώνεται ένα νέο ποσό. Επιπλέον, θέτει το ερώτημα γιατί δεν υπάρχει σύστημα ειδοποίησης των οφειλετών, πως θα τεθούν εκτός ρύθμισης αν δεν πληρώσουν τη ληξιπρόθεσμη οφειλή. «Γιατί οι ταυτότητες οφειλής με τις οποίες γίνονται οι πληρωμές στο ΙΚΑ δεν είναι διαφορετικές για κάθε οφειλή» προσθέτει. Τελευταίο και κυριότερο: «Γιατί το σύστημα, αν πληρώνεις ηλεκτρονικά συνεχίζει να δέχεται την δόση που έχει ορίσει, τη στιγμή που το ποσό αυτό δεν πάει στη δόση, αλλά σε άλλη οφειλή και ήδη σε έχει πετάξει εκτός ρύθμισης;» ρωτάει η επιχειρηματίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του koutipandoras.gr, αυτό είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, καθώς το ΙΚΑ ενημερώνει τους λογιστές και όχι τους ίδιους τους δικαιούχους. «Αν ο λογιστής έχει μία ατζέντα με 300 πελάτες, δεν θα δει το μέιλ από την αρμόδια υπηρεσία» αναφέρει χαρακτηριστικά πηγή από το ΙΚΑ. Αυτό που ίσχυε έως και το Σεπτέμβριο ήταν πως ο οφειλέτης απευθυνόταν στο ΚΕΑΟ, διευθετώντας τέτοιου είδους περιπτώσεις, εφόσον βέβαια ήταν τυπικός στις πληρωμές του. «Από τον Οκτώβριο αυτό άλλαξε και ο δικαιούχος οφείλει να στείλει αίτημα στη Διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία και καλείται να αποφασίσει για το αν ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα επανενταχθεί στη ρύθμιση» καταλήγει η ίδια πηγή.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…