ΜΑ

ΜAΚΗΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ούτε προδότης, ούτε ήρωας, αλλά ηγέτης

Του Μάκη  Ανδρονόπουλου

2277189 2

Του Μάκη  Ανδρονόπουλου

Εφτά  πράγματα θα ήθελα να τονίσω με αφορμή την συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ (14.7.2015), τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το άρθρο του Alex Andreou στο byline.com με τίτλο “Alexis Tsipras: Hero, Traitor, Hero, Traitor, Hero” με το οποίο ζητά «συγνώμη από τους μαρξιστές σε όλο τον κόσμο εκ μέρους της Ελλάδας για την άρνησή της  να πραγματοποιήσει τελετουργική αυτοκτονία προκειμένου να προωθήσει τον σκοπό», δεδομένου ότι -όπως επισημαίνει ειρωνικά- οι μαρξιστές έχουν υποφέρει από καναπέδες τους.

Πρώτον, η ζώσα, η ουσιαστική Αριστερά ορίζεται από το πού και πώς στέκεται απέναντι στο κέντρο των γεγονότων, δηλαδή την πραγματικότητα του λαού. Δηλαδή, μετακινείται ακολουθώντας την πραγματικότητά του. Η αμετακίνητη αριστερά ούτε ζώσα είναι, ούτε χρήσιμη. Είναι μια μεταφυσική ιδεαλιστική κατάσταση που ευαγγελίζεται πράγματα που δεν υπάρχουν… και που εν τέλει λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξέλιξη.

Δεύτερον, το ευρώ για τους Έλληνες είναι Έδαφος!… με την έννοια ότι συμβολίζει και κεφαλαιοποιεί την δημοκρατία, την ασφάλεια και την ευρωπαϊκότητα, γι΄ αυτό και το υπερασπίζονται χωρίς να υπολογίζουν το κόστος.

Τρίτον, ο Αλέξης Τσίπρας που στάθηκε όρθιος κόντρα στο Βερολίνο και Σία και απέτρεψε το Grexit, στην ΕΡΤ: α) αποκάλυψε ένα σημαντικό μέρος της αλήθειας της περιόδου, β) παραδέχθηκε και προσδιόρισε τα λάθη του, γ) κάλυψε πλήρως τα τραγικά λάθη του Βαρουφάκη και τα πήρε επάνω του, δ) παρέμεινε δημοκρατικός και διαλλακτικός με τους δικούς του και ε) εδραίωσε την εικόνα ενός πραγματιστή μαχητή, που μαθαίνει από τα λάθη του και τολμά να τα διορθώσει. Ο Τσίπρας εξελίσσεται σε ηγέτη, το βεληνεκές του οποίου υπερβαίνει κατά πολύ τον ΣΥΡΙΖΑ και τα ποσοστά που έλαβε στις εκλογές και το δημοψήφισμα.

Τέταρτον, αναδεικνύεται στον πιο σοβαρό ευρωπαϊστή Έλληνα ηγέτη, που θα συγκρίνεται στο μέλλον με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ, καθώς θα είναι αυτός που την κράτησε μέσα στην ΟΝΕ, όταν οι άλλοι την καταλήστευαν και την ξεπουλούσαν και απέφευγαν συστηματικά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις υπερετώντας το πελατειακό κράτος. Σημειώνεται ότι ούτε ο πάλαι ποτέ ευρωπαϊστής και δημοκρατικός κ. Σημίτης δεν αποτόλμησε να παραιτηθεί όταν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Γιαννίτση μπλοκαρίστηκε από τα συνδικάτα… και στην 8ετία του εκκολάφθηκε το αυγό της μαζικής διαπλοκής και διαφθοράς.

Πέμπτον, συνεπώς, διαθέτουμε ένα νέο σε ηλικία πρωθυπουργό, με ουσιαστικά και εξελισσόμενα ηγετικά προσόντα, αποδεδειγμένο ευρωπαϊστή  που έμαθε πλέον καλά το παιγνίδι των Βρυξελλών και ο οποίος αποκτά κύρος για τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά του. Αυτό είναι το κέρδος για τη χώρα, έναντι του απίστευτου κόστους των κλειστών τραπεζών και του κάπιταλ κοντρόλ, δεδομένου ότι το παλιό πολιτικό καθεστώς, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου σε κάποιο ποσοστό, έχει απαξιωθεί.

Έκτον, ο Τσίπρας έχει ένα πρόβλημα που πρέπει να διορθώσει άμεσα και το οποίο θα κριθεί μάλιστα τις επόμενες μέρες. Δεν έχει το χάρισμα να διαλέγει αποτελεσματικούς συμπαίκτες. Η υλοποίηση της συμφωνίας απαιτεί πρόσωπα που ξέρουν, όχι τόσο στο επίπεδο των υπουργών, όσο στο επίπεδο των γενικών γραμματέων και του μάνατζμεντ. Εκεί θα παιχτεί όλη η προσπάθεια. Καλό θα ήταν να διαμορφωθεί γύρω του ένα άτυπο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, Επιχειρηματιών και Τραπεζιτών που να του εξηγούν τι συμβαίνει στην αγορά (πέρα από τον ΣΕΒ και λοιπούς γνωστούς). 

Έβδομον, πρέπει να σώσει τώρα το ΕΣΠΑ και το Πακέτο Γιούνκερ. Καμία ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να καλύψει τις προϋποθέσεις που απαιτούν οι υφιστάμενοι κανονισμοί. Οι αγορές έχουν καταρρεύσει και πρέπει να συμπεριλάβει στη μεγάλη συμφωνία την ενεργοποίηση του άρθρου 107 της ευρωπαϊκής συνθήκης για το market failure ώστε να καλύψει όλους τους παραγωγικούς κλάδους της χώρας και έτσι, να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα και να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr