ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ούτε Νέα, ούτε Δημοκρατία

ΟΚυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και νυν δήμαρχο Σπάρτης, τον Πέτρο Δούκα, με το σκεπτικό ότι: «Τα όσα είπε δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ».

357831 355713 6

Αυτό που Πέτρος Δούκας είπε γελώντας και καμαρώνοντας και έγινε αιτία να διαγραφεί από τη ΝΔ γιατί δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της, δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που κατέγραψε η ιστορία το 2007 και το οποίο «γύρισε το παιχνίδι των εκλογών υπέρ της ΝΔ», όπως ο ίδιος επίσης είπε, κομπάζοντας. 

Προς επίρρωση του ανδραγαθήματος που συνέβη μετά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία όπου χάθηκαν 49 άνθρωποι, της «αποζημίωσης» δηλαδή των κατοίκων με τσάντες γεμάτες δημόσιο χρήμα που κουβαλούσαν τα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη Σπήλιος Λιβανός που δεν διεγράφη, το αποκάλεσε «εποποιία» για την οποία οι νεότερες γενιές υπολείπονται, ό,τι και αν κάνουν.
Σαν υπολειπόμενη εκείνης πράξη εξαγοράς συνειδήσεων θεώρησε ο πρώην υπουργός κατά πάσα πιθανότητα τη σημερινή «αποζημίωση» με 2.000 ευρώ όσων εγκλωβίστηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό στον τελευταίο χιονιά.

Και είναι υπολειπόμενη εκείνης πράξη πρώτα γιατί ενώ τότε «αποζημίωνε» το κράτος, τώρα αποζημιώνει μια ιδιωτική εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιωτικές εταιρείες γνωρίζουν καλά ότι μετά από τέτοιες «παραγγελιές» από πλευράς δημοσίου, ποτέ δεν βγαίνουν χαμένες…

Και δεύτερον, η σημερινή αποζημίωση των 2.000 ευρώ είναι υπολειπόμενη εκείνης της μεγαλειώδους πράξης της εξαγοράς των θυμάτων της πυρκαγιάς, γιατί όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις όχι μόνο δεν κατάφερε να «γυρίσει» το παιχνίδι, αλλά αντίθετα, κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών διεγράφη από τη ΝΔ, ενώ ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος επιβεβαίωσε τα λεγόμενα και πλειοδότησε στους κομπασμούς του, απλώς παραιτήθηκε από τη θέση του.

Ποιο το δίδαγμα της ιστορίας; Ότι το να αποκαλύπτει ένα στέλεχος της ΝΔ αυτά που συνέβησαν και που σε εσωτερικές συζητήσεις χαρακτηρίζονται σαν «εποποιίες της παράταξης», δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ.

Δεν είναι δηλαδή καταδικαστέες οι πράξεις, οι οποίες άλλωστε έφεραν θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, αλλά αντίθετα, η αποκάλυψή τους. Αυτή είναι που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της παράταξης της Δεξιάς.

Που σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι όποιος σπάει τη συνωμοσία της σιωπής στη Δεξιά, κατεβαίνει οριστικά από το τραίνο. Όποιος απλώς επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις, κατεβαίνει για 2-3 στάσεις και ξανανεβαίνει μετά.

Το γεγονός ότι ο Σπήλιος Λιβανός απλώς παραιτήθηκε και δεν ακολούθησε την οδό της εξόδου από το κόμμα που ο πρόεδρος έδειξε για τον Πέτρο Δούκα, οφείλεται ασφαλώς στο γεγονός ότι αυτός δεν «έδωσε» στεγνά κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτός απλώς συγκατένευσε, αποδίδοντας τα εύσημα στον πρώην υφυπουργό.

Σημασία για τις αρχές και τις αξίες της Δεξιάς έχει όμως και ποιος διαδέχθηκε τον Σπήλιο Λιβανό στην κυβέρνηση.

Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη νέος υπουργός ορίστηκε ο μέχρι χτες υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Ο οποίος, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, στις εκλογές του 2012 έδινε συμβουλές σε προεκλογική εκδήλωση πως η ΝΔ πρέπει να πιέσει όσους ευνοήθηκαν με ρουσφέτια, όσο το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση, προκειμένου αυτοί και οι οικογένειές τους να έρθουν και να ψηφίσουν ΝΔ.

 

Ο νεοδιορισθείς υπουργός δηλαδή επιβραβεύτηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί έκανε πράξη, προς όφελος της Δεξιάς, εκείνο για το οποίο κόμπαζε ο Πέτρος Δούκας και διαγράφτηκε.

Εδώ κρύβεται όλη η ουσία για τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ, όπως τουλάχιστον τις εννοεί ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος.

Επιβραβεύεται όποιος ασκεί πελατειακή πολιτική εξαγοράζοντας ψηφοφόρους, πρακτική που άλλωστε και ο ίδιος ως πρωθυπουργός ακολούθησε μετά το φιάσκο του πρόσφατου χιονιά.

Διαγράφεται όμως όποιος σπάει τον κώδικα της σιωπής και αποκαλύπτει δημόσια την αλήθεια.

Όσο για εκείνον που απλώς γελάει επιβεβαιώνοντας τις αποκαλύψεις δεν διαγράφεται, τιμωρείται όμως παραιτούμενος από υπουργός.

Έτσι, ο πρωθυπουργός που έκανε πράξη προ ημερών την εξαγορά ψηφοφόρων μοιράζοντας διχίλιαρα, διέγραψε το στέλεχος της παράταξης που έπραξε το ίδιο το 2007 ως υφυπουργός Οικονομικών, αλλά έκανε το λάθος να το αναγνωρίσει δημοσίως ως πράξη που βοήθησε τη ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές.

Και ακολούθως, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης που εξαγοράζει με λίστες πρόθυμα ΜΜΕ για να τη λιβανίζουν, διόρισε νέο υπουργό κάποιον ο οποίος δίδασκε το 2012 σε ομότεχνούς του την τέχνη της εξαγοράς ψηφοφόρων, επιβραβεύοντάς τον προφανώς γιατί ποτέ δεν «έδωσε» το κόμμα του και ποτέ δεν πρόδωσε πως κερδήθηκαν τότε οι εκλογές.

Αλλά και στην περίπτωση του βουλευτή της ΝΔ Στράτου Σιμόπουλου, ο οποίος είχε το θράσος δημοσίως να αποκαλέσει «λεκέ που μεγαλώνει όσο περισσότερο τον προσέχεις» τους 23.000 θανάτους που κάνουν την Ελλάδα αρνητική πρωταγωνίστρια της Ευρώπης στη διαχείριση της πανδημίας, ουδεμία ποινή επιβλήθηκε.

Προφανώς γιατί και αυτός «τίμησε» την παράταξη της Δεξιάς, υποπίπτοντας για χάρη της στο ίδιο αδίκημα που υπέπεσε και ο Πέτρος Δούκας που εξαγόραζε ψηφοφόρους στα καμένα της Ηλείας το 2007, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έγινε πρωθυπουργός «πατώντας επί των 103 πτωμάτων» στο Μάτι.

Υπέπεσαν όλοι στο ίδιο αδίκημα της προσβολής της μνήμης νεκρών. Που εκ του αποτελέσματος και εφόσον λειτούργησε υπέρ των συμφερόντων της Δεξιάς, δεν θεωρείται αντίθετο με τις αρχές και της αξίες της.

Είναι φανερό ότι οι αρχές και οι αξίες της ΝΔ, όπως προκύπτουν από τα πρόσφατα γεγονότα, δεν προδίδουν καμιά νέα αντίληψη, καθώς αντιγράφουν παλαιοκομματικές πρακτικές που έχουν καταδικαστεί και θα καταδικαστούν και πάλι από τον ελληνικό λαό στις επικείμενες εκλογές.

Κι ακόμη περισσότερο, αυτές οι αρχές και αυτές οι αξίες δεν παραπέμπουν σε τίποτε δημοκρατικό, καθώς επαναλαμβάνουν πρακτικές διαφθοράς που οδήγησαν τη χώρα στο παρελθόν στον ίδιο γκρεμό που τον οδηγεί και σήμερα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η πελατειακή πολιτική, η εξαγορά και ο χρηματισμός δεν είναι ούτε νέα, ούτε βέβαια και δημοκρατική ως αντίληψη και ως πρακτική.

Τα αρχικά της ΝΔ λοιπόν, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, μάλλον σε Νέα Δεξιά παραπέμπουν…

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…