Ούτε κτίριο ούτε σχέδιο ούτε ετοιμότητα

Η προχειρότητα που περιβάλλει το ανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής -με χαρακτηριστική την έλλειψη κτιρίου, η οποία θα κρατήσει για μήνες- είναι ενδεικτική της κακής προετοιμασίας της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού

koum mit

Με τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη φάνηκαν στα πιο απλά πράγματα η έλλειψη προετοιμασίας και η διαχειριστική αδυναμία, αν όχι ανεπάρκεια και αμεριμνησία, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όπως και η απουσία γείωσης στην κοινωνική πραγματικότητα.

Η ανακοίνωση της συγκρότησης του υπουργείου έγινε χωρίς μέριμνα για το πού θα στεγαστούν όχι μόνον οι υπηρεσίες και η διοικητική δομή του, αλλά και οι νέοι υπουργοί, οι οποίοι θα παραμείνουν για αρκετούς μήνες, όπως φαίνεται, στα παλιά τους γραφεία. Ο κύριος Μηταράκης στο υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου, και ο κύριος Κουμουτσάκος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην Κατεχάκη.

«Δημιουργείται πρόβλημα πολυδιάσπασης που το αντιμετωπίζουμε με τεχνολογία και κοινά συστήματα ώστε να επικοινωνούμε», ήταν η… πρωτότυπη παραδοχή του κυρίου Μηταράκη, πριν από τη συνάντησή του με τον Μαργαρίτη Σχοινά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δήλωση παραπέμπει σε απουσία αντίληψης για τις πραγματικές διοικητικές ανάγκες ενός υπουργείου, και μάλιστα κομβικού σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή. «Σε μερικούς μήνες θα βρούμε χώρο», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η εύρεση χώρου δεν αποτελεί σήμερα προτεραιότητα.

Προκαλεί απορία γιατί δεν είχε φροντίσει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εργασίες στο κτίριο Κεράνη στη Νίκαια με τον γρήγορο ρυθμό που αναλογεί στην εικόνα που θέλει να καλλιεργήσει. Αλλωστε, στο κτίριο είχαν εγκατασταθεί ο πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας και ο πρώην υφυπουργός Αγγελος Τόλκας. Εκτός αν δεν θέλουν να ξεβολευτούν από τα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας οι υπουργοί. Αλλά τότε γιατί επέμεινε η κυβέρνηση να μεταφερθούν στο κτίριο Κεράνη εργαζόμενοι της υπηρεσίας Ασύλου, χωρίς μάλιστα να συζητήσει μαζί τους, όπως κατήγγειλαν τον Νοέμβριο, προχωρώντας σε στάση εργασίας;

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας είναι μάλιστα ιδιαίτερα προκλητική αν θυμηθούμε ότι ασκούσε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη διάρθρωση του υπουργείου. «Κατακερματισμένο, χωρίς ενιαία κουλτούρα των υπηρεσιών, διάσπαρτο σε έξι κτίρια, με ανεπαρκείς υποδομές, χρονοβόρες διαδικασίες […]» το χαρακτήριζε ο Γιώργος Κουμουτσάκος («Καθημερινή», 11/10/2019). Σήμερα, η πολυδιάσπαση της διοικητικής δομής του χαρτοφυλακίου για το προσφυγικό ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Οσο για τις χρονοβόρες διαδικασίες, είναι χαρακτηριστικό ότι, μολονότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεσμευόταν τον Ιούλιο πως θα διαπιστεύονταν στο υπουργείο για θέματα προσφυγικού οι δημοσιογράφοι που ήταν διαπιστευμένοι στο παλιό υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η διαπίστευση αυτή δεν έχει προχωρήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να μην κληθούν δημοσιογράφοι για να καλύψουν τη συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Γερμανό πρέσβη Ερνστ Ράιχελ στις 10 Δεκεμβρίου, παρά μόνο τα δημόσια μέσα, το ΑΠΕ και η ΕΡΤ. Ενώ για να παρευρεθούν δημοσιογράφοι σε προσεχή συνάντηση του αν. υπουργού πρέπει να δώσουν ξανά τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά, για να βγάλουν άδεια εισόδου, καθώς εξακολουθεί να μην έχει δοθεί διαπίστευση, προκαλώντας το ερώτημα αν πρόκειται για ανεπάρκεια ή για πολιτική επιλογή.

Απορεί κανείς αν με τέτοιους ρυθμούς θα γίνει η «ταχύτερη απόδοση ασύλου» στα νησιά, που αποτελεί κύρια προτεραιότητα του νέου υπουργού, όταν δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού για την εφαρμογή του νόμου, ή τα «νέα πολυλειτουργικά κέντρα» στην ενδοχώρα, σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο κύριος Μηταράκης.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…