Ούτε γάτα ούτε ζημιά για τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ

Κραυγαλέες αναντιστοιχίες αρχείων ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ

EODU 1 1

Στο αρχείο μπήκε, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento που κυκλοφορεί, η δικογραφία που είχε σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με την ύπαρξη παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η εισαγγελική έρευνα είχε διαταχτεί αυτεπάγγελτα τον Δεκέμβριο του 2020 ύστερα από δημοσιεύματα των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Βήμα». Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η δικογραφία φέρεται να έχει τεθεί στο αρχείο από τον Ιούνιο του 2021. Είναι ακόμη μία αρχειοθέτηση δικογραφίας που αφορά τη διενέργεια έρευνας για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων ή υπηρεσιακών παραγόντων από τη Δικαιοσύνη σχετικά με την πανδημία, μετά και τις αρχειοθετήσεις των μηνυτήριων αναφορών γιατρών και εργαζομένων του ΕΣΥ, όπως αποκάλυψε το Documento της περασμένης Κυριακής.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020. Η χώρα μας διανύει ήδη την τρίτη εβδομάδα lockdown λόγω του υψηλού αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού και την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να ανταποκριθεί.

Το παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων

Οι εφημερίδες «Δημοκρατία» και «Βήμα της Κυριακής» σε δημοσιεύματά τους κάνουν λόγο για «παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ». Την περίοδο εκείνη επικεφαλής του ΕΟΔΥ ήταν ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ειδικότερα στο δημοσίευμα του «Βήματος» με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ» γινόταν λόγος για «κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονταν για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ». Η εφημερίδα σημείωνε ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και τον τότε υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον τότε πρόεδρο του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα από την άλλη ήταν το μητρώο ασθενών Covid-19.

Το δημοσίευμα της «Δημοκρατίας» έφερε τίτλο «Εγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων – Παράλληλο σύστημα με ιδιωτική εταιρεία έστησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ». Στο δημοσίευμα επισημαινόταν ότι ο τότε «πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρεία, με αποτέλεσμα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων». Κατά το δημοσίευμα, το ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων ήταν της ΗΔΙΚΑ και το άλλο του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αποτέλεσμα ήταν «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν σάλο. Κυβερνητικά στελέχη και ο ΕΟΔΥ τα διέψευσαν, ενώ από το φιλικό προς την κυβέρνηση «Βήμα» απομακρύνθηκε η δημοσιογράφος –παράλληλα και αρχισυντάκτρια τότε του πολιτικού ρεπορτάζ– που είχε συντάξει το δημοσίευμα, γεγονός το οποίο καταδεικνύει και τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρενέβη αυτεπάγγελτα μετά τα δημοσιεύματα και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Την έρευνα ανέλαβε αρχικά ο έμπειρος εισαγγελέας και επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης και στη συνέχεια ανατέθηκε σε άλλον εισαγγελέα.

Κραυγαλέες αναντιστοιχίες αρχείων ΗΔΙΚΑ και ΕΟΔΥ

Λίγες ημέρες μετά το Documento δημοσίευσε μία σειρά από στοιχεία αναφορικά με τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Covid-19 που τηρούνταν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών της ΗΔΙΚΑ. Επρόκειτο για «απεικονίσεις» από το μητρώο που είχαν στείλει στην εφημερίδα υγειονομικοί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καταδείξουν το μπάχαλο που επικρατεί με τη συγκέντρωση των δεδομένων για τον κορονοϊό, καθώς οι αρμόδιοι κώφευαν. Οι απεικονίσεις έδειχναν κραυγαλέες αναντιστοιχίες μεταξύ των αρχείων της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΔΥ. Για παράδειγμα, στις 9 Δεκεμβρίου 2020 οι θάνατοι ασθενών που καταγράφονταν στο αρχείο ΗΔΙΚΑ ανέρχονταν σε 1.523, ενώ στην έκθεση του ΕΟΔΥ σε 3.289. Στις 10 Δεκεμβρίου 2020 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ ήταν 1.576 ενώ στον ΕΟΔΥ περί τις 3.370, ενώ στις 11 Δεκεμβρίου 2020 καταγράφονταν 1.682 και 3.472 αντίστοιχα. Οι αποκαλύψεις του Documento προκαλούν επίσης σάλο, ενώ παράλληλα λαμβάνουν και πολιτικές διαστάσεις. Είναι ακόμη μία απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με το σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από κορονοϊό στο κράτος και το μπάχαλο που υπήρχε.

Στο μεταξύ η εισαγγελική έρευνα συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, οπότε και τίθεται στο αρχείο. Είναι άλλη μία αρχειοθέτηση υπόθεσης που έχει να κάνει με την πανδημία, όπως έγινε με τις μηνυτήριες αναφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μηνυτήριες αναφορές σωματείων γιατρών και εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία με τις οποίες κατήγγειλαν τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν χιλιάδες ασθενείς από κορονοϊό. Η μία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η δεύτερη του Σωματείου Εργαζομένων του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας και η τρίτη στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης μετά τις σοβαρές καταγγελίες του διευθυντή της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου αλλά και πάλι κατέληξε στο αρχείο.

Πηγή: documentonews.gr

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…