Ουνιόν Βερολίνου: Η πιο ποδοσφαιρική χριστουγεννιάτικη παράδοση!

Οι οπαδοί της Ουνιόν Βερολίνου τραγούδησαν και φέτος τα κάλαντα στο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας, σε μια μοναδική παράδοση ενός σπάνιου συλλόγου

kalanta1

Ουνιόν Βερολίνου: Μια σπάνια σύνδεση με τον κόσμο

Η Ουνιόν Βερολίνου δεν είναι ένας σύλλογος σαν όλους τους άλλους. Κρατά ζωντανή την σύνδεση με την τοπική κοινωνία, τον κόσμο που αποτελεί αιμοδότη της. Χωρίς εισαγωγικά. Το 2004, η ομάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όταν οι οπαδοί επινόησαν έναν πολύ συμβολικό τρόπο για να την ενισχύσουν. Στη Γερμανία υπάρχει χρηματικό αντίτιμο από τις τράπεζες αίματος και η καμπάνια «ματώνοντας για την Ουνιόν» έφερε χιλιάδες κόσμου με το μανίκι σηκωμένο, να δίνουν το αίμα τους και να καταθέτουν τα χρήματα, με ό,τι ακόμα μπορούσε ο καθένας, στους λογαριασμούς. Και κατάφεραν να την κρατήσουν στη ζωή.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, χρειάστηκαν 140.000 εργατοώρες από εθελοντές, προκειμένου να ανακαινιστεί το γήπεδο και να πάρει ο αγαπημένος τους σύλλογος άδεια για το πρωτάθλημα. Υπήρξαν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα πάντα, από δουλειές μέχρι οικογένεια για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να αφοσιωθουν απόλυτα στο έργο. Είναι δεδομένο λοιπόν πως ο κόσμος, τα μέλη του σωματείου που ιδρύθηκε από τους εναλλακτικούς του Βερολίνου, βρίσκονται στον πυρήνα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και καμιά διοίκηση δεν πορεύεται χωρίς να τους σεβαστεί. 

Φέτος, η Ουνιόν έγινε η πρώτη ανατολικογερμανική ομάδα που ανεβαίνει στην Bundesliga, μετά τον υποβιβασμό της Κότμπους το 2009. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που τα καταφέρνει, πραγματοποιώντας μάλιστα ένα αισιόδοξο ξεκίνημα, γεγονός που έδωσε ακόμα πιο εορταστικό χαρακτήρα στην ετήσια γιορτή τους!

Η παράδοση που έγινε θεσμός

«Οικογένεια», είναι μια χαρακτηριστική λέξη που χρησιμοποιούν οι οπαδοί για να περιγράψουν την σχέση τους με τον σύλλογο. Το ακούμε συχνά, όμως εδώ φαίνεται πως δεν κρύβει ίχνος υπερβολής. Το γεγονός οτι επιλέγουν να το γήπεδό της ομάδας τους για την ξεχωριστή χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία έχει γίνει θεσμός, είναι πολύ χαρακτηριστικό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Stadion An der Alten Försterei γέμισε την προπαραμονή των Χριστουγέννων από πιστούς οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τραγούδησαν για ενενήντα λεπτά τα κάλαντα και άλλα εορταστικά τραγούδια, κάνοντας την αρχή με τον ύμνο τους! Κεριά, κασκόλ, βιβλιαράκια με τα λόγια, σκούφοι και μπουφάν στα χρώματα της Ουνιόν, μια σκηνή στη μέση με την μαέστρο να δίνει τον ρυθμό, χορωδία, πνευστά και ένα μαγικό σκηνικό δημιούργηθηκε ξανά.

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό; Όπως συνήθως ξεκινούν αντίστοιχες παραδόσεις. Από μια απλή ιδέα, ενός απλού οπαδού. Ήταν στις 20 Δεκεμβρίου του 2003, οταν σε ένα οπαδικό φόρουμ έπεσε η ιδέα: «Τι λέντε για ένα μικρό πάρτι με τραγούδι;». Κάποιοι τον ακολούθησαν στο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας, χωρίς να φαντάζονται το τι θα ακολουθήσει. Η Ουνιόν την περίοδο εκεινη είχε πολλά οικονομικά και αγωνιστικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι διοικούντες της να μείνουν με το στόμα ανοιχτο όταν ενημερώθηκαν πως  89 οπαδοί αποφάσισαν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με αυτόν τον τρόπο. Την επόμενη χρονιά, η κίνηση επαναλήφθηκε. Περίπου 300 οπαδοί, μαζι με εναν δημοσιογράφο και έναν φωτογράφο μπήκαν στο γήπεδο και τραγούδησαν τα κάλαντα, ενώ το επόμενο πρωί, παρότι ήταν παραμονή Χριστουγέννων, επέστρεψαν για να μαζέψουν τα σκουπίδια τους και να βεβαιωθούν ότι άφησαν το γήπεδο στην κατάσταση που το βρήκαν. Αυτό από μόνο του δείχνει την νοοτροπία τους.

Η μαγεία του Βερολίνου

Βλέποντας την πρωτοβουλία τους να καθιερώνεται, ο Τόρστεν, ο οπαδός που έγραψε εκείνο το μήνυμα που τα ξεκίνησε όλα στο φόρουμ, με μερικούς ακόμα αποφάσισαν να ζητήσουν την συνδρομή της διοίκησης, καθώς καταλάβαιναν πως σύντομα δεν θα ήταν σε θέση να ελέγξουν τον κόσμο. Απευθύνθηκαν στο νεοσύστατο τότε τμήμα μελών και φιλάθλων, το οποίο δέχθηκε να συνεργαστει μαζί τους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες και παιδιά θέλησαν να πάρουν μέρος στο πρότζεκτ, ενώ προσφέρθηκε να συμμετάσχει και μια σχολική χορωδία, που έδεσε ιδανικά με την ατμόσφαιρα. Σταδιακά, η προσέλευση ξεκίνησε να μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να φτάσουν οι μέρες που η ομάδα βγάζει εισιτήρια, τα οποία εξαντλούνται σε λίγες ώρες.

Ποδοσφαιριστές που το ζουν, το θυμούνται για πάντα, τους σημαδεύει. «Ως ποδοσφαιριστής εκτιμάς πολύ αυτά που συναντάς εδώ. Όχι μόνο την ατμόσφαιρα, αλλά και την κατανόηση από τον κόσμο. Δεν απαιτούν να νικάμε σε κάθε ματς, απλά θέλουν να τα δίνουμε όλα. Το χριστουγεννιάτικο τραγούδι είναι κάτι το εκπληκτικό. Μόνο και μόνο να βλέπεις την κερκίδα με τα κεριά είναι μοναδικό θέαμα», έλεγε ο Κρίστιαν Σταφ, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης και φόρεσε τη φανέλα της Ουνιόν για οκτώ χρόνια.

Επισκέπτες από άλλες χώρες ταξιδεύουν στο Βερολίνο για να ζήσουν την μαγεία του γηπέδου, ενώ το κλαμπ έχει φροντίσει ώστε όλα να είναι απόλυτα οργανωμένα. Από το άφθονο ζεστό κρασί, μέχρι τα αναμνηστικά με το σήμα του συλλόγου. Μάλιστα, το 2013 η Ουνιόν εξέδωσε σχετικό βιβλίο, με εμπειρίες οπαδών από την ξεχωριστη αυτή ημέρα κάθε χρόνου, καθώς και φωτογραφίες. Όσοι δεν καταφέρνουν να δώσουν το παρών, μπορούν να βλέπουν πλέον την εκδήλωση σε live μετάδοση στα Social Media του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές ακόμα γερμανικές ομάδες μιμήθηκαν την Ουνιόν και κάνουν αντίστοιχες εκδηλώσεις, με τη μαγεία των Βερολινέζων όμως να παραμένει η αυθεντική, η πιο ξεχωριστή απ΄όλες…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…