Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Θύμα του πολέμου και τα ζώα – Αγώνας για τη διάσωσή τους

«Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους ρινόκερους και τις καμηλοπαρδάλεις έξω από τον ζωολογικό κήπο, δεν έχουμε καν φάρμακα για να τους κάνουμε ευθανασία» 

AP22089521238842

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι περισσότεροι διέφυγαν από τον πόλεμο μέσω των νότιων και δυτικών συνόρων, με την ελπίδα να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη δυτική Ευρώπη — κυρίως γυναίκες και παιδιά αλλά και πολλά τετράποδα, αναφέρει η DW.

Δίπλα στους χιλιάδες εθελοντές που προσφέρουν βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, φιλοζωικές οργανώσεις όπως η Humane Society Intenational προσφέρουν τροφή, φροντίδα και κτηνιατρική περίθαλψη σε κατοικίδια. «Το να αφήσεις πίσω σου πεινασμένα ή τραυματισμένα κατοικίδια, είναι για πολλούς αδιανόητο. Ακούσαμε επίσης από πρόσφυγες που έφταναν στο Βερολίνο ότι τα κατοικίδιά τους ήταν αυτά που τους κρατούσαν συντροφιά στο δύσκολο ταξίδι τους» αναφέρει η επικεφαλής της Humane Society Intenational Σιλβί Κρεμερσκόθεν Γκλίζον. 

Τα ζώα υποφέρουν από τον πόλεμο 

Πολλοί πρόσφυγες κατάφεραν να διασώσουν τα κατοικίδιά τους

Πολλά κατοικίδια όμως δεν κατάφεραν να διαφύγουν κι έτσι έμειναν πίσω στην Ουκρανία. Φιλοζωϊκές οργανώσεις και ΜΚΟ συγκεντρώνουν χρήματα και δωρεές για να στηρίξουν καταφύγια ζώων που παραμένουν ανοιχτά στην Ουκρανία. Τα καταφύγια αυτά προσφέρουν βοήθεια σε ζώα που έμειναν πίσω, που εγκαταλείφθηκαν ή που φέρουν τραύματα. 

Η διαδικασία διάσωσης ήταν δυσκολότερη για τα άγρια ζώα. Στον ζωολογικό κήπο του Κιέβου μια μικρή ομάδα εθελοντών συνεχίζει να φροντίζει μεγάλα θηλαστικά που έχουν απομείνει εκεί, ελέφαντες, καμήλες, αγριόγατες, έναν γορίλα. «Ο πόλεμος προκαλεί μεγάλο άγχος στα ζώα» έγραψε ο ζωολογικός κήπος του Κιέβου στην ιστοσελίδα του. Μάλιστα κάποια ζώα χρειάστηκε να λάβουν ηρεμηστικά για να αντιμετωπίσουν τον φοβο από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς.  

Στις 9 Μαρτίου ο ζωολογικός κήπος Κιέβου ανακοίνωσε ότι είχε φαγητό για τα 4.000 ζώα του μόνο για δύο εβδομάδες. Λίγο αργότερα απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία διαδρόμου διάσωσης για άγρια ζώα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους ρινόκερους και τις καμηλοπαρδάλεις έξω από τον ζωολογικό κήπο, δεν έχουμε καν φάρμακα για να τους κάνουμε ευθανασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Μικάιλο Πίντσουκ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. 

Συγκινητικές προσπάθειες διάσωσης 

Διάσωση άγριων πτηνών από τον ζωολογικό κήπο του Νικολάεφ

Ωστόσο κάποια από τα άγρια ζώα του ζωολογικού κήπου του Κιέβου έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Περίπου 80 τίγρεις και λιοντάρια μεταφέρθηκαν τον Μάρτιο από το Κίεβο στο Πόζναν της δυτικής Πολωνίας. Η Μαλγκορζάτα Τσόντιλα, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου Πόζναν, περιγράφει την περιπέτεια της μεταφοράς των ζώων: πέρασαν μέσα από βομβαρδισμούς, διέκοψαν πολλές φορές το ταξίδι τους, κουράστηκαν, πείνασαν, αλλά συνέχισαν. Δύο από τα λιοντάρια μάλιστα έφτασαν στη δυτική Ευρώπη και πλέον είναι ασφαλή στο Ουντσμπέργκεν του βορειοανατολικού Βελγίου.

Πέρα από τα κατοικίδια και τα άγρια ζώα υπάρχουν και τα ζώα φάρμας που βρέθηκαν σε κίνδυνο, πρόβατα για παράδειγμα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα Daily Mail o κτηνίατρος Κόνραντ Κουζμίνσκι απο την ομάδα διάσωσης Dioz, πολλά ζώα εκτροφής μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στην γειτονική Πολωνία. Είναι φοβισμένα, πεινασμένα, με σπασμένα μέλη, αναφέρει ο κτηνίατρος. 

Ο Κουζμίνσκι είναι ένας από τους πολλούς κτηνιάτρους που κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να σώσουν τα ζώα που υποφέρουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κάποια από αυτά θα μπορέσουν ίσως να δωθούν για υιοθεσία. Κι άλλα να επιστρέψουν στους ιδιοκτήτες τους, εφόσον αυτο είναι δυνατό. 

Μάρτιν Κούλμπερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη 

Πηγή: DW 

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

Γαϊτάνος

Γαϊτάνος: Ακραίες ατάκες για Eurovision – «Βλέπεις άγριες φάτσες, μαγείες, κέρατα… δαιμονική κατάσταση» (video)

«Στη Eurovision υπάρχει πολύ δαιμονική κατάσταση», σημείωσε ο Πέτρος Γαϊτάνος

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

ΕΚ - Λυτρας

«Επεισόδιο» με συγκρατούμενο του είχε ο Απόστολος Λύτρας: «Οι αρσενικοί δεν συμπεριφέρονται έτσι» (video)

Προβλήματα αντιμετωπίζει ο γνωστός ποινικολόγος στις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

syriza mm3

Σκάνδαλο υποκλοπών: Στον Άρειο Πάγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον απόηχο της επίσκεψης του εισαγγελέα στην ΕΥΠ

«Τώρα, δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ανακάλυψε ο Άρειος Πάγος ότι…