Newsroom

Newsroom

Ουκρανία: Οι Αμερικανοί εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο – Ακολουθούν οι Γερμανοί

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, αλλά είπε ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου.

ukraine 2

Πολιτικοί σύμβουλοι από τις τέσσερις χώρες του «σχήματος της Νορμανδίας», τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 25 Ιανουαρίου για συνομιλίες με αντικείμενo την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε σήμερα μια πηγή της ρωσικής κυβέρνησης.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού διαπραγματευτή Άντριι Γέρμακ, επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται μια συνάντηση στο Παρίσι, αλλά είπε ότι η ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η 26η Ιανουαρίου.

Οι συνομιλίες αυτές έρχονται σε μια περίοδο υψηλής έντασης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Οι δυτικές χώρες ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και προειδοποιούν τη Μόσχα ότι θα υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες εάν εισβάλει στη γειτονική χώρα. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει μια εισβολή αλλά ζητά νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Οι τετραμερείς συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας έχουν ως στόχο να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Κόζακ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Παρισιού, πρόσθεσε η πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.

Ο Κόζακ είχε δηλώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η συνάντηση του κουαρτέτου επρόκειτο να γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Γερμανικό σχέδιο φυγής από το Κίεβο

Το υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Αντίστοιχες ενέργειες γίνονται και από άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ενώ, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι οικογένειες των εργαζομένων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έχουν ήδη λάβει οδηγίες να ξεκινήσουν την αποχώρησή τους από τη Δευτέρα.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το ουκρανικό αίτημα για παράδοση όπλων. «Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο ‘Αντρι Μέλνικ, για να λάβει απάντηση από την υπουργό ‘Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σε συνέντευξή της στην Welt am Sonntag δηλώνει ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή – αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας για 5,3 εκατομμύρια ευρώ».

Νέες συνομιλίες Ρωσίας με Βρετανία

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού δέχτηκε να συναντήσει στη Μόσχα τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έγινε γνωστό σήμερα από μια πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

«Ο υπουργός Άμυνας είναι ευτυχής που η Ρωσία αποδέχτηκε την πρόσκληση» να συνομιλήσουν οι δύο υπουργοί, ανέφερε η πηγή αυτή. «Δεδομένου ότι η τελευταία διμερής συνάντηση έγινε στο Λονδίνο το 2013, ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Σοϊγκού πρότεινε να συναντηθούν στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Ο Γουάλας επιθυμεί να εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής κρίσης και την αποκατάσταση της σταθερότητας, σημείωσε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας ότι είναι σε επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση για να διευθετηθούν οι πρακτικές λεπτομέρειες της συνάντησης.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…