Ουκρανία: Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ΗΠΑ- Ρωσίας για το Ντονέτσκ

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκίνησε την Δευτέρα με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη…

oykrania3

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ξεκίνησε την Δευτέρα με αφορμή την κατάληψη του κτηρίου της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και την ανακήρυξη, από τους φιλορώσους διαδηλωτές, της ίδρυσης αποσχιστικής «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ΥΠΕΞ Κέρι προειδοποίησε τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ ότι τυχόν περαιτέρω αποσταθεροποίση της Ουκρανίας θα έχει επιπλέον κόστος για τη Μόσχα. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για πληρωμένους διαδηλωτές και προειδοποίησε τον πρόεδρο Πούτιν για την οποιαδήποτε κίνηση αποσταθεροποίησης της ανατολικής Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι αμερικανικές προειδοποιήσεις

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ομόλογό του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τα γεγονότα στην ανατολική Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια της Μόσχας που θα αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία «θα έχει επιπλέον κόστος για τη Ρωσία».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι ο Κέρι «κάλεσε τη Ρωσία να αποκηρύξει δημοσίως τις δραστηριότητες των αυτονομιστών, των δολιοφθορέων και των προβοκατόρων» στην Ουκρανία.

Επιπλέον ο αμερικανός υπουργός επεσήμανε στον ρώσο ομόλογό του ότι οι διαδηλώσεις και οι καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Χάρκοβο, το Λούγκανσκ, το Ντόνετσκ και τη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία δεν μοιάζουν να είναι «μια αυθόρμητη σειρά γεγονότων», αλλά «μια προσεκτικά σχεδιασμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη».

Σκληρή τοποθέτηση του Λευκού Οίκου

Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον οποιασδήποτε κίνησης, «ανοικτής ή κρυφής» στην ανατολική Ουκρανία και υποστήριξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι φιλορώσοι διαδηλωτές στην περιοχή πληρώνονται.

«Είδαμε ομάδες φιλορώσων διαδηλωτών να καταλαμβάνουν κτίρια στις ανατολικές πόλεις Χάρκοβο, Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ», δήλωσε ο Τζέι Κάρνεϊ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι κάποιοι από αυτούς τους διαδηλωτές πληρώνονται και δεν είναι κάτοικοι της περιοχής».

«Αν η Ρωσία κινηθεί στην ανατολική Ουκρανία είτε ανοικτά είτε κρυφά, θα ήταν μια πολύ σοβαρή κλιμάκωση. Καλούμε τον πρόεδρο Πούτιν και την κυβέρνησή του να σταματήσουν κάθε προσπάθεια να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και εφιστούμε την προσοχή κατά μιας περαιτέρω στρατιωτικής επέμβασης», σημείωσε ο Κάρνεϊ.

Λαβρόφ: Μη χρησιμοποιήσετε βία κατά των φιλορώσων διαδηλωτών

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των προσδοκιών των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε απάντηση στα νόμιμα αιτήματα (των διαδηλωτών) να προστατεύσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε χθες Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές» στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια.

ΗΠΑ: Στέλνει αντιτορπιλικό στη Μαύρη Θάλλασα

Ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα, όπου αναμένεται να καταπλεύσει «σε μία εβδομάδα» για να καθησυχάσει τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, όπως έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα. Αναμένεται να φτάσει εκεί σε μία εβδομάδα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Στίβεν Ουόρεν, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τον τύπο του εν λόγω πλοίου για λόγους «ασφάλειας της επιχείρησης».

«Στόχος (της αποστολής) είναι πάνω απ’ όλα να καθησυχάσουμε τους συμμάχους και εταίρους μας στην περιοχή», υπογράμμισε ο Ουόρεν.

Μόλις φτάσει στη Μαύρη Θάλασσα το πλοίο θα πραγματοποιήσει ναυτικούς ελιγμούς και είναι προγραμματισμένο να ελλιμενιστεί σε πολλά λιμάνια της περιοχής, όχι όμως σε ουκρανικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ένας αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι πρόκειται για το αντιτορπιλικό USS Donald Cook.

Το USS Donald Cook, που είναι εξοπλισμένο με το αντιπυραυλικό σύστημα Aegis και διαθέτει δεκάδες πυραύλους αναχαίτισης SM-3, αναπτύχθηκε πριν από δύο μήνες στην ισπανική βάση Ρότα στο πλαίσιο του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…