Ουκρανία: Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα επιβεβαιώνει το Κίεβο

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα της, προειδοποίησε ωστόσο ότι η…

ukraine 18

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από περιοχές κοντά στα σύνορα της, προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ρωσία εξακολουθεί να επιτρέπει σε μαχητές να περνούν τα ουκρανικά σύνορα.

«Οι μονάδες του ρωσικού στρατού που στάθμευαν σε στρατόπεδα κατά μήκος των συνόρων αποσύρθηκαν και διαλύθηκαν», δήλωσε από το Κίεβο ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Αντρίι Λισένκο, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος προειδοποίησε ωστόσο ότι η Ρωσία συνεχίζει να εκπαιδεύει και να στέλνει μαχητές στην Ουκρανία μέσω των συνοριακών περασμάτων όπου ουσιαστικά το Κίεβο δεν έχει κανέναν έλεγχο.

Ο κ. Λισένκο δήλωσε μάλιστα ότι ένας στρατιώτης και ένας πολίτης σκοτώθηκαν σε μάχες με τους φιλορώσους αποσχιστές κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Δεν είναι σαφές πόσοι Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή κοντά στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των φιλορώσων αποσχιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων συνεχίζονται, παρότι βρίσκεται σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 17.000 Ρώσους στρατιωτικούς να αποτραβηχτούν πίσω από τα σύνορα με την Ουκρανία, όπου βρίσκονταν συμμετέχοντας σε ασκήσεις.

Κίνηση προς την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία χαρακτήρισε την απόφαση του κ. Πούτιν ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πάντως ότι η Μόσχα είχε στον παρελθόν δώσει υποσχέσεις, τις οποίες όμως δεν τήρησε.

«Εάν αυτή η ανακοίνωση και η σημαντική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα λάβει πράγματι χώρα, αυτό θα είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Δυστυχώς γνωρίζουμε εκ πείρας ότι υπήρξαν ορισμένες περιπτώσεις πριν από σημαντικές διεθνείς συναντήσεις κατά τις οποίες η Ρωσία έχει προβεί σε δεσμεύσεις οι οποίες στη συνέχεια δεν τηρήθηκαν ή τηρήθηκαν εν μέρει. Οι πράξεις και μόνον αυτές είναι που μετράνε», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ασίας και Ευρώπης στο Μιλάνο την 16η και 17η Οκτωβρίου.

Θα έχουν επίσης συνομιλίες με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…