Γο

Γράφει ο Γιώργος Τραπεζιώτης

Ουδέτερο είναι μόνο το… pH, όχι ο δημοσιογράφος

«Είσαι πολύ ρομαντικός, βλέπεις ρομαντικά τη δημοσιογραφία και σε αυτή τη δουλειά το ρομάντζο δεν χωράει. Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο θα έπρεπε να το ξέρεις», μου έλεγε πρόσφατα έμπειρος – κι απολύτως έντιμος – συνάδελφος, σε συζήτηση που είχαμε για την πιάτσα, αλλά και για το πώς γίνονται σε αυτή τα πράγματα. Δεν κρύβω πως «χαλάστηκα» με την άποψή του, την ματιά του, αλλά την κράτησα – ως ακόμη μια ματιά κι ως εκεί.

Ζούμε στη χώρα όπου το «στάτους» του δημοσιογράφου μετριέται με όρους «λάμψης», με όρους «αναγνωρισιμότητας». Πως αλλιώς; Μιλάμε άλλωστε για την ίδια χώρα της οποίας η κοινωνία «ξεβλάχεψε» βιαίως, μιλάμε για την κοινωνία της που τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν, σχεδόν εμπέδωσαν πια, ακριβώς αυτή την πρακτική δράσης – σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Εάν είσαι οικονομικά ισχυρός, μετράς. Εάν είσαι και διάσημος, μετράς διπλά.

Ευτυχώς εντούτοις τα πράγματα γίνονται κι αλλιώς. Ευτυχώς, μέσα στην μιντιακή σαπίλα της λίστας Πέτσα, των κολλητών, των προθύμων, των μετακλητών και των παρατρεχάμενων της εξουσίας, υπάρχουν και οι «τρελοί». Εκείνοι που – ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης κι αυτό το τονίζω – επιμένουν απλώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δίχως εκπτώσεις και δίχως «ναι μεν, αλλά». Μέσα στον ζόφο, υπάρχουν κι εκείνοι που καθημερινά καταρρίπτουν τον μύθο του «αντικειμενικού» και συστήνονται στο κοινό ντόμπρα και σταράτα ως «έντιμα υποκειμενικοί» δημοσιογράφοι. Και σόρι που χαλάω το «παραμυθάκι» σε μερικές/ους.

Υποκειμενικά διαβάζουμε τα πράγματα, την ματιά μας καταθέτουμε απέναντι στο γεγονός, απέναντι στην είδηση που στέκει απέναντι μας. Όπως και στη ζωή λοιπόν, έτσι και στην πολιτική επικαιρότητα, παίρνουμε, οφείλουμε να παίρνουμε, θέση. Δεν στεκόμαστε ουδέτεροι απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Ουδέτερο είναι μόνο το… pH, όχι ο δημοσιογράφος. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η εντιμότητα στους μαύρους ενημερωτικούς καιρούς.

Που οδηγεί αυτό, σε ποιο συμπέρασμα; Μα, πως δεν είναι όλοι ίδιοι τελικά, όπως βολεύονται να λένε κάποιοι. Για να πείσουν βέβαια την κοινή γνώμη πως δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και πως η κεντρική η κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που παράγεται και βέβαια πλασάρεται μαζικά. Κι αυτό το «μαζικά» σήμερα αποτελεί το καρκίνωμα στο σώμα της ενημέρωσης στον τόπο.

Εγραφε ο Βαξεβάνης στο κυριακάτικο Documento και το κράτησα: «Δεν θα θριαμβολογήσουμε γιατί έχουμε δουλειά. Να καθαρίσει αυτή η χώρα, να πληρώσουν οι διεφθαρμένοι και να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Εχουμε επίσης τη βαριά υποχρέωση να απαιτούμε να αποκατασταθούν η τιμή και η λειτουργία της δημοσιογραφίας. Δεν είμαστε κάποιου είδους ήρωες, απλώς ξέρουμε καλά πως η δύναμη της διεφθαρμένης εξουσίας πηγάζει από την άγνοια του κόσμου και τον φόβο που διασπείρει».

Πρόσεξέ το, αυτό το τελευταίο: Γράφει, «η δύναμη της διεφθαρμένης εξουσίας πηγάζει από την άγνοια του κόσμου και τον φόβο που διασπείρει». Προφανώς θέλουν πολίτες βουτηγμένους στην άγνοια, γιατί πάντα ήθελαν μια κοινωνία που θα ελέγχεται και θα χειραγωγείται. Μια κοινωνία που τελικά δεν θα σκέφτεται και θα αποϊδεολογικοποιείται, μια κοινωνία που τελικώς θα αποπολιτικοποιείται και θα αφήνει χώρο. Σε ποιους; Μα στην (ακρο)δεξιά που στην σύγχρονη εκδοχή της ξεπήδησε ξανά από το θεοσκότεινο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ενδύθηκε το κοστούμι του αριστείας και της κανονικότητας και επαναλανσαρίστηκε ως «το νέο και καινοτόμο». Δεν είναι (μόνο) ο τραμπισμός, μην ξεχνιέσαι. Στην made in Greece εκδοχή του, λέγεται μητσοτακισμός. Και τις συνέπειές του (και στην ενημέρωση) τις βλέπουμε καθημερινά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Κόλαφος ο Guardian για Μητσοτάκη: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας»

Με αναφορά στο καθεστώς των συνταγματαρχών του 1967 ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως…

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Ηλιόπουλος: Η Νέα Δημοκρατία οδηγεί την πολιτική συζήτηση στον βούρκο των σκοτεινών αποκαλύψεων

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, κ. Ρωμανού, ο…

Ηλιόπουλος: Ο κ. Οικονόμου αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω

Ηλιόπουλος: Ο κ. Οικονόμου αντί να βρίσκεται σπίτι του, έχει το θράσος να μας απειλεί κι από πάνω

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απαντά στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που σχολίασε τον…