Γο

Γράφει ο Γιώργος Τραπεζιώτης

Ουδέτερο είναι μόνο το… pH, όχι ο δημοσιογράφος

«Είσαι πολύ ρομαντικός, βλέπεις ρομαντικά τη δημοσιογραφία και σε αυτή τη δουλειά το ρομάντζο δεν χωράει. Μετά από τόσα χρόνια στο χώρο θα έπρεπε να το ξέρεις», μου έλεγε πρόσφατα έμπειρος – κι απολύτως έντιμος – συνάδελφος, σε συζήτηση που είχαμε για την πιάτσα, αλλά και για το πώς γίνονται σε αυτή τα πράγματα. Δεν κρύβω πως «χαλάστηκα» με την άποψή του, την ματιά του, αλλά την κράτησα – ως ακόμη μια ματιά κι ως εκεί.

mme short ndsyriza

Ζούμε στη χώρα όπου το «στάτους» του δημοσιογράφου μετριέται με όρους «λάμψης», με όρους «αναγνωρισιμότητας». Πως αλλιώς; Μιλάμε άλλωστε για την ίδια χώρα της οποίας η κοινωνία «ξεβλάχεψε» βιαίως, μιλάμε για την κοινωνία της που τα μέλη της εκπαιδεύτηκαν, σχεδόν εμπέδωσαν πια, ακριβώς αυτή την πρακτική δράσης – σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της. Εάν είσαι οικονομικά ισχυρός, μετράς. Εάν είσαι και διάσημος, μετράς διπλά.

Ευτυχώς εντούτοις τα πράγματα γίνονται κι αλλιώς. Ευτυχώς, μέσα στην μιντιακή σαπίλα της λίστας Πέτσα, των κολλητών, των προθύμων, των μετακλητών και των παρατρεχάμενων της εξουσίας, υπάρχουν και οι «τρελοί». Εκείνοι που – ανεξαρτήτως πολιτικής θέσης κι αυτό το τονίζω – επιμένουν απλώς να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δίχως εκπτώσεις και δίχως «ναι μεν, αλλά». Μέσα στον ζόφο, υπάρχουν κι εκείνοι που καθημερινά καταρρίπτουν τον μύθο του «αντικειμενικού» και συστήνονται στο κοινό ντόμπρα και σταράτα ως «έντιμα υποκειμενικοί» δημοσιογράφοι. Και σόρι που χαλάω το «παραμυθάκι» σε μερικές/ους.

Υποκειμενικά διαβάζουμε τα πράγματα, την ματιά μας καταθέτουμε απέναντι στο γεγονός, απέναντι στην είδηση που στέκει απέναντι μας. Όπως και στη ζωή λοιπόν, έτσι και στην πολιτική επικαιρότητα, παίρνουμε, οφείλουμε να παίρνουμε, θέση. Δεν στεκόμαστε ουδέτεροι απέναντι σε όσα συμβαίνουν. Ουδέτερο είναι μόνο το… pH, όχι ο δημοσιογράφος. Το ζητούμενο λοιπόν είναι η εντιμότητα στους μαύρους ενημερωτικούς καιρούς.

Που οδηγεί αυτό, σε ποιο συμπέρασμα; Μα, πως δεν είναι όλοι ίδιοι τελικά, όπως βολεύονται να λένε κάποιοι. Για να πείσουν βέβαια την κοινή γνώμη πως δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα και πως η κεντρική η κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που παράγεται και βέβαια πλασάρεται μαζικά. Κι αυτό το «μαζικά» σήμερα αποτελεί το καρκίνωμα στο σώμα της ενημέρωσης στον τόπο.

Εγραφε ο Βαξεβάνης στο κυριακάτικο Documento και το κράτησα: «Δεν θα θριαμβολογήσουμε γιατί έχουμε δουλειά. Να καθαρίσει αυτή η χώρα, να πληρώσουν οι διεφθαρμένοι και να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου. Εχουμε επίσης τη βαριά υποχρέωση να απαιτούμε να αποκατασταθούν η τιμή και η λειτουργία της δημοσιογραφίας. Δεν είμαστε κάποιου είδους ήρωες, απλώς ξέρουμε καλά πως η δύναμη της διεφθαρμένης εξουσίας πηγάζει από την άγνοια του κόσμου και τον φόβο που διασπείρει».

Πρόσεξέ το, αυτό το τελευταίο: Γράφει, «η δύναμη της διεφθαρμένης εξουσίας πηγάζει από την άγνοια του κόσμου και τον φόβο που διασπείρει». Προφανώς θέλουν πολίτες βουτηγμένους στην άγνοια, γιατί πάντα ήθελαν μια κοινωνία που θα ελέγχεται και θα χειραγωγείται. Μια κοινωνία που τελικά δεν θα σκέφτεται και θα αποϊδεολογικοποιείται, μια κοινωνία που τελικώς θα αποπολιτικοποιείται και θα αφήνει χώρο. Σε ποιους; Μα στην (ακρο)δεξιά που στην σύγχρονη εκδοχή της ξεπήδησε ξανά από το θεοσκότεινο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, ενδύθηκε το κοστούμι του αριστείας και της κανονικότητας και επαναλανσαρίστηκε ως «το νέο και καινοτόμο». Δεν είναι (μόνο) ο τραμπισμός, μην ξεχνιέσαι. Στην made in Greece εκδοχή του, λέγεται μητσοτακισμός. Και τις συνέπειές του (και στην ενημέρωση) τις βλέπουμε καθημερινά.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

Καινούργιου

Καινούργιου: Ξέσπασε κατά του Δημάρχου για το άρμα με Κασσελάκη – «Δεν είναι πολιτική σάτιρα, είναι χυδαίο, είναι ομοφοβικό» (video)

«Σας αρέσει αυτή η εικόνα να βγαίνει για την πόλη σας για τον τόπο σας;»,…

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

AP23186564078814

Φήμες και θεωρίες πολιορκούν το Παλάτι: «Πέθαναν» τον Κάρολο, σωσίας η Μίντλετον – Το χρονικό του…παραλόγου

Όργιο φημολογίας και θεωριών συνωμοσίας επικρατεί για το τι συμβαίνει στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τα…

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…