"Όχι" σε Σύνοδο Κορυφής, "Ναι" σε Eurogroup από Τουσκ – Εκ νέου επικοινωνία με Τσίπρα αύριο

Αρνητικά στην πρόταση του πρωθυπουργού για έκτακτη σύγκληση Συνόδου Κορυφής μετά το αδιέξοδο που έχει επέλθει στις διαπραγματεύσεις εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων που ζητά το ΔΝΤ απάντησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

57209f8c1dc5240d3b8b4a2d

Ο Τουσκ ζήτησε αντιθέτως να συγκληθεί άμεσα εντός των επόμενων ημερών Eurogroup ώστε να αποφευχθεί μια κατάσταση «νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα».

«Οφείλουμε να αποφύγουμε μια κατάσταση νέας αβεβαιότητας για την Ελλάδα. Χρειάζεται να καθοριστεί ημερομηνία για τη σύγκληση του Eurogroup, όχι στο απώτερο μέλλον. Εντός ημερών και όχι εβδομάδων», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απαντώντας αρνητικά στο αίτημα του έλληνα πρωθυπουργού να οδηγηθεί ξανά η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο.

Με αυτόν τον τρόπο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και όχι σε πολιτικό, όπως επρόκειτο να γίνει εάν τελικά ο Ντόναλντ Τουσκ αποδεχόταν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύγκληση της Συνόδου Κορυφής.

Στην περίπτωση που δεχόταν ο Τουσκ τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, αυτόματα η διαπραγμάτευση θα περνούσε ξανά σε πολιτικό επίπεδο με πιθανότερο σενάριο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης να καθυστερούσε ακόμα περισσότερο όπως και η συζήτηση για το χρέος. 

Από τη στάση του Ντόναλτ Τουσκ φαίνεται πως οι θεσμοί επιθυμούν να επισπεύσουν τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι, ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε επίσης πως βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μάλιστα επεσήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της αβεβαιότητας.

«Πρέπει να οριστεί σύντομα νέο Eurogroup όχι σε διάστημα εβδομάδων αλλά σε διάστημα ημερών», σημείωσε υπογραμμίζοντας την πεποίθησή του ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους υπουργούς Οικονομικών».

Τί είπε ο Τσίπρας στον Τουσκ


Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τουσκ του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Τουσκ εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έδωσε διαβεβαιώσεις στον έλληνα πρωθυπουργό πως εντός της ημέρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup.

Αυτό και έπραξε τόσο με τα όσα έγραψε στο Twitter, όσο και με τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπουγιάρ Νισάνι.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ντόναλτ Τουσκ θα έχουν εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Μ. Πέμπτης, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων.

Εν αναμονή λοιπόν της απάντησης του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 «Όχι» και από Σόιμπλε σε Σύνοδο Κορυφής


«Όχι» στην πρόταση του πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα για σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής απάντησε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο μαζί με το ΔΝΤ υπέδειξαν ως υπεύθυνους για την αναβολή του Eurogroup, κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Der Tagesspiegel ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε μια ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ήταν αρνητικός.

Τα υπάρχοντα προβλήματα επιλύονται, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, στο πλαίσιο του Eurogroup.

«Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι Θεσμοί στις συνομιλίες με την Ελλάδα δεν έχουν σημειώσει τόση πρόοδο όση απαιτείται από τον πρόεδρο του Eurogroup προκειμένου να συγκαλέσει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Όταν καλυφθούν οι προϋποθέσεις, θα γίνει η συνάντηση» υπογράμμισε ακόμα ο Σόιμπλε.

Επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας ουσιαστικά οδηγήθηκε στην κίνηση αυτή (σ.σ να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής) ύστερα από την αδυναμία επίτευξης συμβιβαστικής λύσης με τους θεσμούς και ενώ αναζητείται τρόπος να ξεπεραστεί ο σκόπελος των προληπτικών μέτρων που αξιώνει να παρθούν το ΔΝΤ σε περίπτωση απόκλισης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Σόιμπλε και ΔΝΤ «δείχνει» το Μαξίμου για την αναβολή του Eurogroup


Εντωμεταξύ, όπως έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπεύθυνοι για την αναβολή του Eurogroup και το “πάγωμα” των διαπραγματεύσεων.

«Η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους», είπαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, δείχνοντας ως υπευθύνους για την αναβολή του Eurogroup ΔΝΤ και Σόιμπλε.

«Εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks», επισημαίνουν οι αρμόδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζοντας την επιμονή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.

Όσον αφορά στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης, αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η άρνηση του ΔΝΤ να αποδεχθεί την πρόταση αυτή, φανερώνει ότι μέριμνα του Ταμείου δεν είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων από την Ελλάδα, αλλά η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος, ενός προγράμματος διαφορετικού από αυτό που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, εμπλουτισμένο μάλιστα, με πρόσθετα μέτρα κατά τα 2/3.

Η εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές είναι πως οι υπόλοιποι θεσμοί συμφωνούν με τις ελληνικές θέσεις.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζουν για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τις θέσεις του ΔΝΤ και ότι συνεχίζει να «πατάει σε δύο βάρκες» για λόγους επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς τη μια στιγμή φωνάζει ότι η κυβέρνηση «τα έδωσε όλα» και την άλλη ότι η κυβέρνηση «μας πάει στα βράχια».

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…