Our Festival 8: Πολιτισμική γιορτή αλληλεγγύης

Η απάντηση του αυτοδιαχειριστικού μοντέλου πολιτισμού στις πολεμικές κραυγές.

Copy of IMG 5161

Ένα φεστιβάλ που ξεχωρίζει όχι µόνο για τις δηµιουργίες των καλλιτεχνών, αλλά και για την κοινωνική δράση που έχει αναπτύξει στη διάρκεια του χρόνου. Ο λόγος για το Our Festival, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε φιλοξενήσει 686 καλλιτέχνες και 140 δράσεις, µια εξαήµερη γιορτή τέχνης που καταργεί όρια, αποστάσεις και διακρίσεις. Πρόκειται για ένα εγχείρηµα το οποίο από το 2015 άρχισε να αποκτά περισσότερη εξωστρέφεια βασιζόµενο στις αρχές της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιαχείρισης και στο κοινό όραµα των καλλιτεχνών που το διαµορφώνουν. Φιλοξενείται µέχρι σήµερα στο ανοιχτό θέατρο της Ρεµατιάς Χαλανδρίου, σε έναν καταπράσινο χώρο µε ελεύθερη είσοδο και µε πρόσβαση για άτοµα µε αναπηρία.

Φεστιβάλ –σαν ένας ωραίος κύκλος– στη Ρεµατιά

nh0dSOV
Χρήστος Θάνος

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Χρήστος Θάνος εξηγεί στο Docville πώς ξεκίνησε αυτό το εγχείρηµα, ενώ επισηµαίνει ότι λειτουργεί κάθε χρόνο ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών. Επιπλέον µοιράζεται ιστορίες για δύο δράσεις από «αντιµαχόµενες πλευρές» (Ουκρανία και Ρωσία) που θα παρακολουθήσουµε µες στο εξαήµερο.

«Καταρχάς το φεστιβάλ διοργανώνεται από τους καλλιτέχνες που συµµετέχουν. Το Our Festival ξεκίνησε από την Οµάδα Συλλογικού Πολιτισµού Εµείς, µια θεατρική οµάδα η οποία µετεξελίχτηκε και συµµετείχε και σε άλλους καλλιτεχνικούς τοµείς, δηµιουργώντας έτσι το συγκεκριµένο πολιτισµικό γεγονός» λέει ο Χρήστος Θάνος και προσθέτει:

V 03 REMATIA PL 20 scaled

Τα σύνορα δεν µπορούν να χωρίσουν τους ανθρώπους

Οι αρχές στις οποίες βασίζεται το Our Festival γεννούν και δυσκολίες. «Εχουµε περάσει διάφορα, κυρίως λόγω της αυτοδιαχειριστικής φύσης του φεστιβάλ. Υπάρχει άγχος για το αν θα καταφέρουµε να βγάλουµε τη ροή του, αλλά πάντα κατά ένα µαγικό τρόπο όλα πάνε πολύ οµαλά και µε θετική διάθεση. Για τον χώρο να πω ότι είναι ένα υπέροχο θέατρο που µας φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια· είναι το σπίτι µας εκεί. Ο ∆ήµος Χαλανδρίου µας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Our Festival 8 θα αναπτυχθεί στον γύρω χώρο του θεάτρου της Ρεµατιάς η συλλογή έργων µε τίτλο «Τραύµα» της Olena Kayinska από τη δυτική Ουκρανία. Την Κυριακή 4 Σεπτεµβρίου η καλλιτέχνιδα θα παρουσιάσει το έργο της σε ανοιχτή συζήτηση µε το κοινό, η οποία θα συνδυαζόταν µε τη video-performance «A bird in the sky» των Maya Dorozhenko και Aziza Kadyri από τη Ρωσία.

«Το µήνυµα είναι σαφές: τίποτε δεν χωρίζει τους ανθρώπους. Ωστόσο για λόγους που δεν αφορούν το φεστιβάλ οι δύο καλλιτέχνιδες από τη Ρωσία δεν θα καταφέρουν να έχουν έτοιµο το βίντεο έως τις 4 Σεπτεµβρίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φεστιβάλ διατρανώνει τη θέση πως η τέχνη δεν έχει χρώµα, φύλο, εθνικότητα, σύνορα».

INF0

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς. Πληροφορίες για το πρόγραμμα στο ourfestival.gr/our-festival-8

Πηγή: documentonews.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»!»

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»!»

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…