Newsroom

Newsroom

Ουγγαρία: Επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν αντιμετώπισε πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμβιβαστεί και να επισφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία

σουηδια

Το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε τη Δευτέρα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή της στη βορειοατλαντική Συμμαχία

Η ψηφοφορία της Ουγγαρίας τερμάτισε τις πολύμηνες καθυστερήσεις για την ολοκλήρωση της αλλαγής της πολιτικής ασφαλείας της Σουηδίας και ακολούθησε την επίσκεψη του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον την Παρασκευή κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία εξοπλισμών.

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ  Κρίστερσον στο X. “Η Σουηδία είναι έτοιμη να επωμιστεί την ευθύνη της για την ευρωατλαντική ασφάλεια

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν αντιμετώπισε πιέσεις από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να συμβιβαστεί και να επισφραγίσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε αμέσως την κίνηση της Ουγγαρίας. «Η συμμετοχή της Σουηδίας θα μας κάνει όλους πιο δυνατούς και ασφαλέστερους», έγραψε στο X.

Με τη Σουηδία να ακολουθεί τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πέτυχε ουσιαστικά αυτό που προσπάθησε να αποτρέψει όταν ξεκίνησε τον πόλεμό του στην Ουκρανία – μια επέκταση της συμμαχίας, είπαν δυτικοί ηγέτες.

Η ένταξη της Σουηδίας, η οποία δεν βρίσκεται σε πόλεμο από το 1814, και της Φινλανδίας είναι η πιο σημαντική επέκταση της συμμαχίας από τη μετακίνησή της στην Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του 1990.

Ενώ η Σουηδία ενίσχυσε τη συνεργασία με τη συμμαχία τις τελευταίες δεκαετίες, συμβάλλοντας σε επιχειρήσεις σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η ένταξή της πρόκειται να απλοποιήσει τον αμυντικό σχεδιασμό και τη συνεργασία στη βόρεια πλευρά του ΝΑΤΟ.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη