Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες γύρω από την Μπαχμούτ

Καμία αλλαγή δε διαπιστώνεται μετά την ένοπλη ανταρσία του Πριγκόζιν και τον τερματισμό της

AP - Ουκρανια Χερσωνα

Την επομένη του τερματισμού της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν και κάποιων από τους μισθοφόρους του στη Ρωσία, μέλη του στρατού του Κιέβου τόνιζαν χθες Κυριακή πως δεν διαπίστωσαν στην πραγματικότητα καμιά μείζονα αλλαγή στα μέτωπα γύρω από την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι περισσότεροι στρατιώτες καταλαβαίνουν πως πρόκειται για τσίρκο, πως οι Ρώσοι δεν έφυγαν. Παραμένουν πάντα στις θέσεις τους», είπε ο Ναζάρ, 26 χρονών, γενειοφόρος στρατιώτης η θέση του οποίου βρίσκεται σε πρατήριο καυσίμων σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Μπαχμούτ, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή η πόλη του Ντονμπάς ήταν επί μήνες θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα σε ουκρανικές μονάδες και μισθοφόρους της Βάγκνερ, της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ιδρυτής της οποίας είναι ο θυελλώδης επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Παρότι οι πολεμιστές του την κατέλαβαν τον Μάιο και την παρέδωσαν κατόπιν στον ρωσικό τακτικό στρατό, οι εχθροπραξίες στην περιοχή δεν έπαψαν.

Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι διεξάγει αντεπίθεση για εβδομάδες, πως πλαγιοκοπεί την Μπαχμούτ και προελαύνει σταδιακά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στο νότιο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Ο κ. Πριγκόζιν προχώρησε την Παρασκευή σε ένοπλη ανταρσία, περνώντας στο ρωσικό έδαφος. Ανακοίνωσε πως ο ίδιος και οι άνδρες του έθεσαν υπό τον «έλεγχό τους» το κέντρο διοίκησης στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και ότι μονάδες της Βάγκνερ κατευθύνονταν στη Μόσχα, πως είχαν φθάσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Με μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκάσενκα πάντως το Κρεμλίνο και ο κ. Πριγκόζιν έκλεισαν συμφωνία και η θεαματική ανταρσία έλαβε τέλος.

«Ψευδείς ειδήσεις»

Στη ζώνη της Μπαχμούτ «μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες», αντέτεινε ο Ναζάρ, που δεν πίστεψε πως ο κ. Πριγκόζιν έκανε πράγματι ανταρσία. Κατ’ αυτόν, όλη αυτή η ιστορία είχε στόχο να εξαπατηθεί η Ουκρανία.

«Η Ρωσία προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο με όλα τα μέσα», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ψευδείς ειδήσεις», θέλει να πιστεύει. Οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να επιτίθενται και χθες και σήμερα».

Σύμφωνα με άλλο στρατιώτη, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, αλλά είπε πως πολεμά στην περιοχή εδώ κι έξι μήνες, οι μισθοφόροι της Βάγκνερ συνεχίζουν να πολεμούν κι η Ρωσία στέλνει ποινικούς που στρατολόγησε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να κάνουν εφόδους.

Πληροφορία που είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

«Η Storm Z είναι πάντα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης αυτός, αναφερόμενος σε μονάδα εφόδου των μισθοφόρων.

«Μικρές ομάδες (Ρώσων) εγκατέλειψαν τις θέσεις τους», είπε από την πλευρά του ο Ολεξάντρ, άλλος ουκρανός στρατιωτικός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι η κατάσταση στο πεδίο «εξελίσσεται θετικά», παρότι οι Ουκρανοί δεν έχουν ανακαταλάβει παρά μερικά χωριά τον σχεδόν έναν μήνα που διαρκεί η αντεπίθεσή τους, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο τουλάχιστον, έχει είχε σκοπό να απελευθερωθούν «όλα» τα εδάφη που έχουν κυριεύσει οι δυνάμεις της Μόσχας.

«Περισσότεροι τραυματίες»

Σε νοσοκομείο εκστρατείας στο ανατολικό μέτωπο, γιατρός έλεγε χθες πως παρατηρεί «αύξηση» του αριθμού των τραυματιών «εδώ και δύο-τρεις ημέρες».

Το ένα φέρνει το άλλο: «όταν γίνεται επίθεση, έχουμε περισσότερους τραυματίες», εξήγησε σχηματικά ο Ντμίτρο, χειρουργός της 5ης ταξιαρχίας.

«Κατά μέσο όρο έχουμε αυτή τη στιγμή από 60 ως 80 (τραυματίες που χρειάζονται φροντίδες) κάθε μέρα», λογάριασε και διευκρίνισε πως οι περισσότεροι έχουν υποστεί διάσειση.

Σε μιάμιση ώρα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να διακομίζονται στο κέντρο τέσσερις τραυματίες. Ο ένας, βαριά, με το πρόσωπο γεμάτο χώματα, διέτρεχε κίνδυνο να τού ακρωτηριάσουν και τα δυο πόδια, σύμφωνα με τραυματιοφορέα, που είπε πως τον λένε επίσης Ναζάρ. Η γρήγορη απομάκρυνση του τραυματία από το πεδίο της μάχης επέτρεψε να σωθεί η ζωή του, πρόσθεσε.

Άλλος τραυματίες είχε χτυπηθεί από θραύσματα οβίδας στο πόδι.

Δεν απομακρύνονται όλοι οι τραυματίες ζωντανοί.

Ο τραυματιοφορέας Ναζάρ εξήγησε πως είδε δυο άνδρες να πεθαίνουν το πρωί, συμπεριλαμβανομένου πατέρα δυο παιδιών. Υπέκυψαν προτού γίνει διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Άλλοι πέντε θερίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να έχουν αλλάξει τακτική: «Πριν, αν μπορούσαν να πάρουν αιχμαλώτους (ουκρανούς στρατιώτες) ζωντανούς, το έκαναν. Τώρα, πυροβολούν για να σκοτώσουν».

Πέντε νεκροί στο Κίεβο

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, μακριά από τα μέτωπα, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως ο απολογισμός της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο έφθασε τους πέντε νεκρούς, καθώς ανασύρθηκαν δυο πτώματα από πολυκατοικία που υπέστη τεράστια ζημιά.

Άλλοι έντεκα ένοικοι του κτιρίου τραυματίστηκαν όταν, κατά τις ουκρανικές αρχές, έπεσαν σε αυτό συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε.

Πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 50 πυραύλους κρουζ και τρία UAVs-καμικάζι. Καταστράφηκαν 41 πύραυλοι και τα τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα οχήματα, διαβεβαίωσαν οι αρχές.

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

troxaio me egataleipsi

Λέσβος: Αυτοκίνητο παρέσυρε δύο πεζούς σε τροχαίο – Χωρίς τις αισθήσεις της γυναίκα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες…

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος