Όταν το MEGA παραποίησε χωρίς ίχνος ντροπής το βίντεο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (video)

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ήταν 6 Δεκεμβρίου του 2008 όταν ο 15χρονος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δολοφονία του Γρηγορόπουλου, τα συστημικά ΜΜΕ προσπάθησαν να υποβαθμίσουν την είδηση. Την ίδια στιγμή έκαναν λόγο για επιθέσεις αναρχικών κατά αστυνομικών αλλά και πως η σφαίρα από το όπλο του Κορκονέα εξοστρακίστηκε. Ισχυρισμός φυσικά που καταρρίφθηκε αφού επρόκειτο για ευθεία βολή και άρα προφανέστατη δολοφονία.

Το MEGA έφτασε σε άλλο βαθμό χυδαιότητας. Το κανάλι πήρε το βίντεο – ντοκουμέντο που τράβηξε από το μπαλκόνι της η Λητώ Βαλιάτζα και το παραποίησε χωρίς κανένα απολύτως ίχνος ντροπής.

Τι έκανε; Αλλοίωσε ξεκάθαρα το ερασιτεχνικό βίντεο ώστε να φανεί ότι πριν από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών επικρατούσε ένταση και σπάσιμο βιτρινών. Πρόσθεσε ήχους ώστε να δείξει ότι υπήρχαν συμπλοκές ενώ οι δημοσιογράφοι που μετέδιδαν το ρεπορτάζ έλεγαν πως κάπου στους 30 νεαρούς έκαναν επίθεση στους αστυνομικούς.

Σε συνδυασμό με το βίντεο, τα ΜΜΕ είχαν βαλθεί με χυδαίο τρόπο να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις και να σπιλώσουν τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Έλεγαν πως ο Γρηγορόπουλος ήταν γόνος εύπορης οικογένειας κάτι που χρησιμοποίησαν για να τον παρουσιάσουν ως «κακομαθημένο» και «επαναστάτη εκ του ασφαλούς».

Τρία χρόνια πέρασαν για να παραδεχτεί το MEGA ότι το βίντεο που έπαιξε είχε παραποιηθεί. Ζήτησε συγνώμη και παραδέχτηκε πως αλλοίωσε το βίντεο προσθέτοντας ήχους πριν τους πυροβολισμούς. Κανένας φυσικά από τους διευθυντές του καναλιού δεν παραιτήθηκε ή απολύθηκε. Ο μόνος που την «πλήρωσε» ήταν ο video editor του συγκεκριμένου ρεπορτάζ.

Δια στόματος του διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, το Mega απαντά και αποδίδει τη μετάδοση του βίντεο σε τεχνικά σφάλματα, απορρίπτοντας την παραποίησή για «προπαγανδιστικούς λόγους».

Αποκαλυπτική ήταν και η Λητώ Βαλιάτζα, που τράβηξε το βίντεο. Μιλώντας στην εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου αποκάλυψε πως το βίντεο που έπαιξε το MEGA ήταν παραποιημένο.


Το βίντεο που τράβηξε η Λητώ Βαλιάτζα: