Όταν «συναντήθηκαν» ο Vangelis, ο Καβάφης και ο Σον Κόνερι στην... «Ιθάκη» (ηχητικό)

«As you set out for Ithaca...» από τον Σον Κόνερι υπό τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου

NewsRoom 20/05/2022 | 13:22

Στην «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη «συναντήθηκαν» κάποτε ο μεγάλος ηθοποιός Σον Κόνερι, και ο «δικός μας» Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ήταν το μακρινό -πλέον- 20114, όταν ο Βαγγέλης Παπαθανασίου που «έφυγε» την Τρίτη από τη ζωή, το 2004 συνεργάστηκε με τον καλό του φίλο και αξέχαστο ηθοποιό, Σον Κόνερι, στη συγκλονιστική απαγγελία της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη «ντυμένης» από τη μουσική του συνθέτη.

«Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» είχε δηλώσει ο Σερ Σον Κόνερι για την Ιθάκη ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Όσο για τον ίδιο τον ποιητή, ο Κόνερι είχε αναφέρει: «είναι σοφός, απλός και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να απευθύνεται κανείς στο κοινό».

Η απαγγελία του Σον Κόνερι βρίσκεται στο cd με τίτλο «Ithaca» που συνόδευε το βιβλίο της συζύγου του, Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι «A journey in colour» το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφικά της έργα. Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε στην Ελλάδα -σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων- για καλό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της συλλογής, καθώς και τα δικαιώματα του ζεύγους Κόνερι και του Βαγγέλη Παπαθανασίου διατέθηκαν για τους σκοπούς του φιλανθρωπικού συλλόγου «Οι φίλοι του παιδιού».