Newsroom

Newsroom

Φωτογραφίζοντας το τωρινό Παρίσι και το Παρίσι που πολέμησε το ναζισμό

Tην Παρασκευή 6 Ιουνίου ήταν η 70η επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία, στα παράλια της Γαλλίας,…

golem13 paris liberation 1944 montand

Tην Παρασκευή 6 Ιουνίου ήταν η 70η επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία, στα παράλια της Γαλλίας, που σηματοδότησε την αρχή της επίθεσης ενάντια στους ναζί Η Γαλλία παρέμεινε κατεχόμενη από τις γερμανικές δυνάμεις και δύο μήνες αργότερα στις 19 Αυγούστου του 1944 πραγματοποιήθηκε η “μάχη του Παρισιού”, η οποία διήρκησε έξι μέρες. 

Ο παριζιάνος φωτογράφος, Julien Knez, θέλοντας να τιμήσει τους αγωνιστές της αντίστασης, με μία σειρά φωτογραφιών αντιπαραβάλει σκηνές από την εποχή του πολέμου με σημερινά πλάνα της γαλλικής πρωτεύουσας. Η δουλειά  αυτή ολοκληρώθηκε μέσα από ενδελεχή έρευνα σε παλιά βιβλία και περιοδικά, προκειμένου να αποκτήσει υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Μερικές από αυτές έχουν τραβηχθεί από διάσημους φωτογράφους της εποχής, όπως οι Robert Doisneau, Henri Cartier Bresson-, Roger-Viollet και Robert Capa. Ο σκοπός του ήταν να αναδείξει τις αντιθέσεις του τότε και του τώρα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας και αναπαριστώντας σκηνές που σημάδεψαν την ιστορία της Γαλλίας και τον αγώνα κατά του φασισμού. 

Στις φωτογραφίες μπορεί να παρατηρήσει κανείς άνδρες οπλισμένους με τουφέκια, τους πανηγυρισμούς για τη νίκη, ιστορικά κτίρια και μνημεία που γέμισαν σφαίρες, αλλά άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου. 

liberation_paris

To ιστορικό των γεγονότων

Στις 19 Αυγούστου 1944, στους άδειους δρόμους της πόλης εμφανίστηκαν γερμανικά άρματα μάχης, ημιερπυστριοφόρα, φορτηγά ρυμουλκά και οχήματα με Γερμανούς στρατιώτες, προδίδοντας την υποχώρηση των Γερμανών. Αμέσως ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε ελεύθερους σκοπευτές της Αντίστασης και Γερμανούς στρατιώτες, ενώ στους δρόμους αναρτήθηκαν αφίσες που καλούσαν «όλους τους άνδρες από 18 ώς 50 ετών να ταχθούν στον αγώνα κατά του εισβολέα». Στις μέρες που ακολούθησαν, άμαχοι Γάλλοι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, συμμετείχαν στις όλο και πιο σκληρές μάχες, υψώνοντας οδοφράγματα και ενισχύοντας την Αντίσταση με κάθε τρόπο.

liberation_paris

 

liberation_paris

 

liberation_paris

 

liberation_paris

 

liberation_paris

 

liberation_paris