@ai_Katerina

Όταν οι «μανούλες του fb» φαντάζουν πιο σοβαρές από την Κυβέρνηση

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω τι είδους… ειδίκευση απαιτείται για να κατανοήσεις το αυτονόητο. Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι… ειδικοί  απαιτούν αποστάσεις, αλλά σύμφωνα με τον Υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, «Δεν έχει υπάρξει επίσημη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών για το αίτημα της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού με την δημιουργία μικρότερων τμημάτων με 15 μαθητές ανά τάξη»

maska2

Προφανώς η Κυβέρνηση ακολουθεί τις εισηγήσεις των ειδικών όταν σε τραπεζικά καταστήματα 200-300 τμ και 10-12 εργαζόμενους επιτρέπει 2-3 συναλλασσόμενους,  όταν σε εμπορικά καταστήματα 50 τμ κόβει πρόστιμα σε μαγαζάτορες που επιτρέπουν πάνω από 7 άτομα-συμπεριλαμβανομένων των εργαζόμενων σε αυτά- αλλά οι μαθητικές τάξεις ανήκουν-ως φαίνεται- σε άλλο επιστημονικό πεδίο.

Δηλαδή, αυτοί οι ίδιοι… ειδικοί  εισηγήθηκαν ότι είναι ασφαλές  να βρίσκονται 25-27 παιδιά/έφηβοι μέσα σε μια αίθουσα 30-50 τμ, επί 6 ώρες. Και αυτό αφορά μια εκπαιδευτική κοινότητα που αριθμεί 1,5 εκατομμύριο ανθρώπων.

Υποθέτω ότι είναι οι ίδιοι… ειδικοί που μας ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει «έρευνα» που να πιστοποιεί ότι   το κουταλάκι της μετάληψης μεταδίδει τον ιό. Και υποθέτω ότι δεν θα υπάρχει και μελέτη που να πιστοποιεί ότι ο ιός μεταδίδεται, αν με το ίδιο κουτάλι τρώνε πολλοί  παγωτό φράουλα, ενώ ίσως το παγωτό καϊμάκι να σε προφυλάσσει.

Όταν σε αυτές τις αστειότητες η Κυβέρνηση βασίζει τις αποφάσεις της ως εισηγήσεις των ειδικών, οι «μανούλες του fb» φαντάζουν επιστήμονες.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση είναι πιο ορθολογικές ακόμη και οι θεωρίες συνομωσίας των «ψεκασμένων» για την μη ύπαρξη του ιού, παρά οι ρητορείες της ΠτΔ ότι «Είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία οι ψευδείς ειδήσεις και οι αντιεπιστημονικές θεωρίες που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη και προτρέπουν τους πολίτες σε αντικοινωνικές και ανεύθυνες συμπεριφορές» την ίδια στιγμή που φωτογραφίζεται δημόσια να φιλάει εικόνες κατεβάζοντας την μάσκα.

Προφανώς και πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Προφανώς και πρέπει να φορούν μάσκες τα παιδιά. Και ακόμη περισσότερο η περίσταση απαιτεί να πείσεις τα παιδιά ότι η μάσκα δεν είναι ατομική τους ευθύνη, όποιος γουστάρει ας μολυνθεί.

Αντίθετα οφείλεις να τα πείσεις, χωρίς τσαμπουκάδες, χωρίς πρόστιμα, χωρίς τιμωρίες και αυταρχισμούς ότι η μάσκα δεν ανήκει στη σφαίρα της ατομικής ευθύνης. Η μάσκα  αφορά την κοινωνική ευθύνη. Δεν προστατεύεις τον εαυτό σου. Η μάσκα σου, προστατεύει τον διπλανό σου από εσένα.

Ναι, η μάσκα  είναι άβολη, ναι είναι κουραστική, ναι είναι ακόμη και βασανιστική, αλλά σε καθιστά ένα  υπεύθυνο κομμάτι μιας κοινότητας. Η μάσκα δεν είναι ούτε κράνος, ούτε ζώνη, ούτε καν προφυλακτικό. Δεν αφορά τόσο εσένα, όσο αφορά εμένα. Προστατεύει εμένα από εσένα και αντίστροφα.

Όλα αυτά βέβαια, για να τα επικοινωνήσεις σε ένα παιδί, απαιτείται  η Πολιτεία να εχει πράξει τα μέγιστα για να σε προστατέψει. Γιατί κανένα παιδί, κανένας έφηβος, καμία μανούλα, δεν θα πειστεί να προστατευτεί και να προστατέψει, όταν σε στοιβάζουν σε ένα χώρο υποχρεωτικά, όταν αντιμετωπίζει καθημερινά ιστορίες με αρκούδες από «ειδικούς», κυβερνητικούς και πέτσινους δημοσιογραφίσκους.

Όταν ψεύδεσαι ασύστολα και δημόσια, όταν κουνάς το δάχτυλο στους ιθαγενείς, όταν ενοχοποιείς το πόπολο για τις δίκες σου τεράστιες ολιγωρίες, ευθύνες και χατίρια στους χορηγούς σου, κανείς δεν θα σε ακούσει. Και ακόμη περισσότερο δεν θα σε ακούσει ο 15χρονος έφηβος. Αντίθετα, τον προκαλείς να σε διαψεύσει.

Αλλά η πιο σημαντική παράμετρος δεν είναι καν η μετάδοση. Η πιο σημαντική παράμετρος είναι ότι στα μάτια του 16αρη, του «σας γαμώ τα λύκεια» ευτελίζεις κάθε ορθολογισμό, ποδοπατάς κάθε επιστημονική προσέγγιση, γκρεμίζεις το μόνο που οφείλει να παρέχει η σχολική εκπαίδευση, την κριτική σκέψη.

Μετατρέποντας τους «ειδικούς» σε κυβερνητικά ανδρείκελα, διαλύεις το σύμπαν.  Και τότε ο ιός ίσως να είναι και το μικρότερο από τα προβλήματα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…