Όταν οι δημοσιογράφοι δεν σκύβουν το κεφάλι στα αφεντικά

Εντάσεις για τον τρόπο κάλυψης των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων και του προέδρου Τραμπ, εμφανίζονται μεταξύ δημοσιογράφων και ιδιοκτητών καθώς και των διευθυντικών στελεχών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, όπως οι New York Times, η Washington Post , η Philidelphia Inquirer και η Pittsburgh Post-Gazette.

press 2333329 1920

Στους New York Times, παραιτήθηκε στις 7 Ιουνίου, ο αρχισυντάκτης της σελίδας των «απόψεων», James Bennett, μετά  την δημοσίευση του άρθρου του ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Κότον που ζητούσε να «σταλεί στρατός» εναντίον των διαδηλωτών. Δημοσιογράφοι των NYT και ιδίως οι μαύροι δημοσιογράφοι της, κινητοποιήθηκαν δημόσια ενάντια σε αυτήν την στήλη, υποστηρίζοντας στο Twitter ότι «η δημοσίευση αυτού του άρθρου έθεσε σε κίνδυνο τους μαύρους δημοσιογράφους» της εφημερίδας.

Την προηγούμενη μέρα, ήταν ένας συντάκτης της Philadelphia Inquirer που παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του λόγω της αντίδρασης που προκάλεσε στο συντακτικό προσωπικό του μέσου ένα άρθρο με τίτλο “Buildings Matter Too”, ότι δηλαδή «τα κτίρια αξίζουν επίσης» κατά το «Οι Μαύρες Ζωές Αξίζουν»!

Από την άλλη πλευρά, η Post-Gazette του Πίτσμπουργκ, έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο μαύρους δημοσιογράφους, του δημοσιογράφου Alexis Johnson και του φωτορεπόρτερ Michael Santiago, στους οποίους απαγορεύτηκε να καλύπτουν διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας με την κατηγορία ότι δεν σέβονται την πολιτική ουδετερότητας της εφημερίδας. Βέβαια, η «ουδετερότητα» σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να «σιωπάς» απέναντι στο έγκλημα.

Το προηγούμενο του Φέργκιουσον

Ανάλογες αντιπαραθέσεις στο χώρο των ΜΜΕ είχαν συμβεί το 2014, θυμάται ο Μπεν Σμιθ των NYT. Όλα ξεκίνησαν στο Φέργκιουσον το 2014, όταν μια νέα γενιά μαύρων δημοσιογράφων βρέθηκε να καλύπτει τις ταραχές που ξέσπασαν μετά το θάνατο του Michael Brown, ενός νεαρού μαύρου που πυροβολήθηκε από την αστυνομία.

Οι μαύροι δημοσιογράφοι είδαν την βιαιότητα με την οποία «οι λευκοί κάτοχοι εξουσίας αντιμετωπίζουν τους φτωχούς μαύρους πολίτες”, συγχρόνως και οι ίδιοι ως μαύροι αντιμετωπίστηκαν από την αστυνομία με την ίδια βία με τους διαδηλωτές, ενώ είχαν και αλλαγή των προοπτικών τους όταν επέστρεψαν στις αίθουσες σύνταξης. Τέτοια περίπτωση ήταν ο Wesley Lowery, ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός δημοσιογράφος από την Washington Post, που συνελήφθη από την αστυνομία στο Φέργκιουσον. Ο δημοσιογράφος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον τον Ιανουάριο του 2020 λόγω των επίμονων διαφωνιών με την ιεραρχία του, ιδίως σχετικά με το ζήτημα του ρατσισμού και της ελευθερίας της έκφρασης στα κοινωνικά δίκτυα.

Για τον Μπεν Σμιθ, « η αλλαγή τόνου στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, με τους δημοσιογράφους να τολμούν να χρησιμοποιούν έναν πιο προσωπικό τόνο για να πουν την αλήθεια τους χωρίς να φοβούνται να προσβάλλουν τους συντηρητικούς αναγνώστες είναι πλέον μη αναστρέψιμος».

Σχόλιο: Μια μελαγχολία μας διακατέχει όταν κάνουμε μία σύγκριση με τον ελληνικό χώρο και τους δημοσιογράφους στην Ελλάδα.

Πηγή:  Courrierinternational

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…