Όταν ο Σαλβαδόρ Νταλί συνάντησε την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η θαυμάσια συνάντηση του ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί και του συγγραφέα και μαθηματικού Λιουίς Κάρολ που εμπνεύστηκε την Αλίκη των Θαυμάτων αποτυπώνει ανάγλυφα ότι το μυαλό και των δύο ανδρών φαίνεται να ταξιδεύει πολύ πιο πέρα από το συμβατικό παραμύθι. Σαν σήμερα στις 14 Ιανουαρίου του 1898 έφυγε από τη ζωή ο άγγλος συγγραφέας της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» Λιούις Κάρολ.

NewsRoom 14/01/2022 | 15:46

Τη δεκαετία του '60 ένας συντάκτης στο Random House συνειδητοποίησε αυτό το υπέροχο ταίριαγμα και ανέθεσε στον Νταλί να δημιουργήσει μία εικονογράφηση για το γνωστό παραμύθι, υπογράφοντας το κάθε αντίτυπο.

O τόμος του Νταλί περιέχει 13 εικόνες, μία για κάθε κεφάλαιο του παραμυθιού, καθώς και μία ακόμη που χρησιμοποιήθηκε για το εξώφυλλο. Όλες δημιουργήθηκαν με την τεχνική της «ηλιοτυπίας» (heliogravure).

Αυτή η σπάνια εκδοχή του παραμυθιού ήταν για καιρό περιζήτητη από συλλέκτες βιβλίων και επιστήμονες, με περιστασιακές μόνο εμφανίσεις για μελέτες και δημοπρασίες.

Παρ' όλα αυτά, στην 150η επέτειο από την κυκλοφορία του θρυλικού παραμυθιού του Κάρολ, το οποίο έχει εμπνεύσει εκατομμύρια έργα τέχνης, ανθρώπους, σκηνοθέτες και έχει δημιουργήσει έναν κόσμο ολόκληρο γύρω από το πασίγνωστο σουρεαλιστικό έργο, η εικονογράφηση του Νταλί εκτυπώθηκε από το Princeton University Press.

Το βιβλίο διαθέτει μία εισαγωγή που εξηγεί τη σύνδεση του Νταλί με τον Κάρολ και εξερευνά τους μαθηματικούς τύπους που βρέθηκαν στην εργασία και τις εικονογραφήσεις του διάσημου ζωγράφου.