Όταν ο Μιχαλολιάκος έλεγε «αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι»

Το «δεν είναι ύποπτοι φυγής» αναιρείται πλήρως από τα ίδια τα λόγια Μιχαλολιάκου ο οποίος φώναζε, «αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι».

Βίντεο – ντοκουμέντο από ομιλία του αρχηγού του νεοναζιστικού μορφώματος Νίκου Μιχαλολιάκου στη Νίκαια το 2012, αποδομεί πλήρως τα όσα ισχυρίστηκε η εισαγγελέας και στα οποία βασίστηκε για να προτείνει την αναστολή της ποινής.

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την αναστολή των ποινών όλων των κατηγορουμένων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά, κατά τη διάρκεια της σημερινής δικάσιμου, μεταξύ των οποίων και των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, οι οποίοι την χαρακτήρισαν «εισαγγελέα υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».

Η εισαγγελέας υιοθέτησε πλήρως την επιχειρηματολογία της υπεράσπισης των χρυσαυγιτών και συγκεκριμένα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους που τούς έχουν επιβληθεί και δεν είναι ύποπτοι φυγής. 

Παράλληλα, επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι όλοι οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν λευκά ποινικά μητρώα, εκτός του Νίκου Μιχαλολιάκου που έχει καταδικαστεί και εκτίσει την ποινή του σε ηλικία 22 ετών.

Η προσπάθεια, της εισαγγελέως να παρουσιάσει τους χρυσαυγίτες ως πολίτες που σέβονται και τηρούν τους νόμους, έχουν λευκά ποινικά μητρώα και δεν παραβιάζουν περιοριστικούς όρους, χτυπάει σε τοίχο. Ακόμα και ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος από το – όχι και τόσο μακρινό – 2012 ξεμπροστιάζει τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς σε βίντεο εμφανίζεται να λέει ότι «αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι», καταρρίπτοντας το αφήγημα της Αδαμαντίας Οικονόμου. 

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του τον Ιούνιο του 2012, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε επιτεθεί στη Λιάνα Κανέλλη και κρυβόταν για να γλιτώσει το αυτόφωρο ο αρχηγός του νεοναζιστικού μορφώματος εμφανίζεται σε βίντεο όπου μιλά σε συγκέντρωση στη Νίκαια και «εμψυχώνει» το ακροατήριο αναφέροντας ότι από την επίθεση Κασιδιάρη η Χρυσή Αυγή επωφελήθηκε δημοσκοπικά κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες. Μάλιστα επαναλαμβάνει τα ακροδεξιά συνθήματα για το «Γράμμο και το Βίτσι». 

Τότε, που δεν παρακαλούσε για την επιείκεια του δικαστηρίου με την ουρά στα σκέλια και πουλούσε αίμα και τιμή, έλεγε: «Ας το πάρουν χαμπάρι. Αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι. Ας πάρουν αυτό το μήνυμα. Αν χρειαστεί, θα μας ψάχνουν». 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, φαίνεται πως η εισαγγελέας, αγνοεί εντέχνως κάποια αδιάψευστα γεγονότα.

Ο Γιάννης Λαγός, που εμφανίζεται, μεταξύ των υπολοίπων χρυσαυγιτών ως «μη ύποπτος φυγής», τον Ιούλιο του 2015 οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή μετά από παραβίαση των περιοριστικών όρων, τρεις μήνες αφότου αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου. Δηλαδή, δεν τηρούσε τον περιοριστικό όρο του κατ’ οίκον περιορισμού που του είχε επιβληθεί, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Εφετών να διατάξει την επιστροφή του στη φυλακή.

Αντίστοιχα, στην περίπτωση του Μιχαλολιάκου η κ. Αδαμαντία Οικονόμου, δείχνει να αγνοεί το μήνυμα του αρχηγού, επιλέγοντας να μεταφράσει το «αν χρειαστεί, γινόμαστε και φυγόδικοι» σε «δεν είναι ύποπτοι φυγής».