Όταν ο Κρέτσος στηλίτευσε την απόφαση της Facebook για τα «Εllinika Hoaxes»

Από το Μάιο του 2019 μιλούσε ο Λευτέρης Κρέτσος για την ανάγκη να γίνει αυτό που τελικά πραγματοποιήθηκε μόλις σήμερα, με την απόφαση της Facebook να αναθέσει στο Γαλλικό Πρακτορείο το ρόλο του ανεξάρτητου ελεγκτή των fake news για το Facebook – Instagram σε Ελλάδα και Κύπρο.

Κρέτσος final

Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε στηλιτεύσει την απόφαση της Facebook να βάλει “τροχονόμο” όπως έλεγε στο χώρο του διαδικτύου στην Ελλάδα τα Ellinika Hoaxes, όπως μας θυμίζει το The Faq

“Θα ήθελα να μάθω αν το Facebook έχει αποτανθεί σε ερευνητές, σε ειδικούς, σε ερευνητικά ινστιτούτα, στο ΕΣΡ ή σε άλλους ειδικοπύς φορείς πριν πάριε την απόφαση να δώσει το ρόλο του τροχονόμου στο διαδίκτυο στα Ellinika Hoaxes” ανέφερε ο Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στο Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη το Μάιο του 2019, και πρόσθετε:

Στη Γαλλία έχουμε 5 πολύ σοβαρούς φορείς, όπως τη Liberation και το AFP που κάνουν αυτή τη δουλειά, στην Αμερική είναι το Associated Press. Φαντάζομαι και κανείς δεν θα διαφωνούσε μαζί μου, ότι αν είχαμε αντίστοιχους μηχανισμούς με τέτοια εμπειρία και επάρκεια που τους είχε αναθέσει η Facebook αυτό το ρόλο και στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε αυτή τη στιγμή πρόβλημα. Μπορώ να σας πω ότι θα ήταν και ένα θετικό βήμα, θα είχε και θετικά σχόλια η Facebook για αυτήν της την ενέργεια. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση έδωσαν αυτό το ρόλο σε μία εταιρεία που φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, ανοίγει μία κερκόπορτα επικίνδυνη κατά την άποψή μου. Αύριο μεθαύριο μπορεί κάτι αντίστοιχο να κάνει το Google”.

 

 

Κύκλοι Χάρη Δούκα: Οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία

androulakis doukas

Κύκλοι Χάρη Δούκα: Οι απειλές Ανδρουλάκη για διαγραφές αποδεικνύουν πολιτική αδυναμία

Τον εγκαλούν ότι αν και δήλωσε έτοιμος να αξιολογηθεί, δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για…