Newsroom

Newsroom

Όταν ο ιερέας της χούντας Αμβρόσιος, αποκαλούσε τον χουντικό Ντερτιλή Κολοκοτρώνη και Σωκράτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδιαίτερος ντόρος έχει προκληθεί από το τελευταίο ξέσπασμα μίσους του Αμβρόσιου. Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων ευχήθηκε να σαπίσει το χέρι του Φίλη εάν υπογράψει «διατάγματα αθεΐας, όπως η κατάργηση των θρησκευτικών».

5724d39e1dc52479288b4609

Ο «εκπρόσωπος» του λόγου του Θεού, δεν έμεινε μόνο εκεί αφού με αφορμή το «Φανερό Δείπνο» της Ένωσης Άθεων τη Μ. Παρασκευή ευχήθηκε να γίνει το κρέας δηλητήριο και «να τους τρυπήσει το στομάχι. Να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν».

Εάν γνωρίζει κάποιος την πολυετή πορεία του Αμβρόσιου στους κόλπους της εκκλησίας, τότε το πρόσφατο παραλήρημα μίσους του Αμβρόσιου δεν είναι πρωτοφανές ούτε προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση.

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Λενής είναι γνωστό πως διέθετε δεσμούς με τη χούντα. Όπως χαρακτηριστικά θυμίζει ο Κώστας Βαξεβάνης σε σχετική του ανάρτηση στο Twitter, ο Αμβρόσιος διορίσθηκε το 1968 «Ιεροκήρυξ του Σώματος της Χωροφυλακής» ενώ αργότερα πήρε προαγωγή σε Ταγματάρχη.

Ο «πάτερ» Αμβρόσιος όμως διαθέτει σχέσεις με διάφορα χουντικά κατάλοιπα μέχρι και σήμερα.

Ένα αρκετά γνωστό περιστατικό, δείγμα των «αρχών» και των «απόψεων» του μητροπολίτη συνέβη στην κηδεία του χουντικού Ντερτιλή.

Ο Νίκος Ντερτιλής ήταν ένας από τους πραξικοπηματίες που πρωτοστάτησαν στην κατάλυση της δημοκρατίας το 1967 και την επιβολή της χούντας την επόμενη επταετία. Μετά την πτώση της δικτατορίας και την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ο Ντερτιλής καταδικάστηκε το 1975 σε εικοσαετή κάθειρξη για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχος ανθρωποκτονίας από πρόθεση του 20χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

Σε αντίθεση με άλλους φυλακισμένους πραξικοπηματίες, αρνήθηκε να αιτηθεί την αποφυλάκισή του για να μην αναγνωρίσει τη νομιμότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος και παρέμεινε φυλακισμένος ως τον θάνατό του, τον Ιανουάριο του 2013.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος ο οποίος δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει δημόσια ήρωα, σαν «τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη». Μάλιστα τον χαρακτήρισε και ως μάρτυρα της ελευθερίας. Προοικονομώντας δε την υποδοχή που θα είχε η παρουσία του από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Αμβρόσιος είχε δηλώσει: «Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω».

Τον επικήδειο εξεφώνησε ο καταδικασθείς για τα βασανιστήρια της ΕΑΤ – ΕΣΑ Θεοφιλογιαννάκος, χαρακτηρίζοντας τον Ντερτιλή «ήρωα που απελευθέρωσε ελληνικό έδαφος».


Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

σαντορινη

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

Η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης επιβεβαιώνει την έλλειψη μέριμνας και υποδομών για…

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

meteo καύσωνας

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

Δείτε τα γραφήματα και τα αποτελέσματα του Meteo για τον καύσωνα του 2023 και αυτόν…

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

pregnant 2640994 1280

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

Ένα δεύτερο σοκαριστικό περιστατικό έγινε στην Πάτρα μέσα σε λίγες ώρες με έγκυο να χάνει…