Όταν ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες αποθέωνε τη… Shakira

«Φοβάμαι περισσότερο τον γάμο παρά τον θάνατο» - Τι έγραφε ο μεγάλος συγγραφέας για τη σχέση της Shakira με τον έρωτα και πώς συνδέεται το κείμενό του από το 2002 με τον χωρισμό της από τον Πικέ

AP shakira

«Ο ποιητής και η πριγκίπισσα». Αυτός ήταν ο τίτλος που είχε δώσει ο τεράστιος συγγραφέας, ίσως ένας από τους μεγαλύτερους του 20ου αιώνα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, στο άρθρο που έγραψε στον Guardian το 2002, αφιερωμένο στην ανερχόμενη -τότε- Κολομβιανή – Λιβανέζα, Shakira.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο ότι ένας άνθρωπος με το βάθος του Μάρκες, θα ασχολούνταν σε τέτοιο βαθμό με μια νεαρή pop star, όμως ακριβώς αυτά τα στερεότυπα φαίνεται πως ήθελε να διαλύσει και ο ίδιος με την επιλογή του να χρησιμοποιήσει το βήμα που είχε, ώστε να αναδείξει μια άλλη πλευρά της Shakira, την ευαίσθητη, τη βαθιά καλλιτεχνική, την ανθρώπινη.

Το άρθρο του Μάρκες είναι αφηγηματικό και περιγράφει την εμπειρία του από τη γνωριμία που είχε με τη νεαρή τραγουδίστρια, την ασύλληπτη εργατικότητά της, όμως η διορατικότητά του και η βαθιά του ανάλυση, φαίνεται πως «ακτινογράφησαν» τη Shakira σε τέτοιο βαθμό που εξηγούν ακόμη και τις προσωπικές της επιλογές.

«Ακούς συχνά κάποιον να σου λέει “αν δεν τραγουδήσω θα πεθάνω”, αλλά στην περίπτωση της Shakira είναι γεγονός: Όταν δε γράφει τραγούδια και δεν τραγουδάει, είναι σχεδόν νεκρή», γράφει ο Μαρκές. «Όταν ανεβαίνει στη σκηνή είναι μόνη της ανάμεσα στο πλήθος, η ίδια λέει ότι αισθάνεται σαν ένα λιοντάρι στη ζούγκλα. Η μουσική είναι το πεπρωμένο της».

Στο άρθρο ο Μάρκες αναφέρεται μεταξύ άλλων στο βαρύ της πρόγραμμα, σχολιάζοντας ότι μέσα σε έναν μήνα ταξίδεψε 40.000 μίλια, δηλαδή περισσότερο από μια επαγγελματία αεροσυνοδό, ώστε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της για εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, πρακτικά χωρίς να έχει χρόνο, ούτε καν για ύπνο. 

«Η μοναχοκόρη ενός κοσμηματοπώλη στη Barranquilla της Κολομβίας, του Ούλιαμ Μεμπάρακ και της, Nydia Ripoll, η Shakira γεννήθηκε σε μια καλλιτεχνική οικογένεια αραβικής καταγωγής. Η πρόωρη ωριμότητά της, την οδήγησε να καταφέρει στα πρώτα της χρόνια όσα οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν σε δεκαετίες. Σε ηλικία 17 μηνών, ήξερε το αλφάβητο. Στα τρία, είχε μάθει να μετράει. Στα τέσσερα, χόρευε στο ενοριακό σχολείο της Barranquilla, όπου τη δεκαετία του 1930 ένα μέλος του προσωπικού ήθελε να στήσει ένα μνημείο στη λατρεία της Shirley Temple. Μέχρι τα επτά της, η Shakira είχε συνθέσει το πρώτο της τραγούδι. Στα οκτώ της άρχισε να γράφει ποιήματα και στα 10 της είχε γράψει και συνθέσει πρωτότυπα τραγούδια. Την ίδια περίπου περίοδο, υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο, διασκεδάζοντας εργάτες στα ανθρακωρυχεία El Cerrejon στις ακτές του Ατλαντικού. Δεν είχε ξεκινήσει καν το γυμνάσιο όταν υπέγραψε με μια δισκογραφική εταιρεία», αναφέρει ο Μάρκες σχολιάζοντας την πορεία της Σακίρα.

«Είναι γνωστό ότι δίνει έως και 40 συνεντεύξεις την ημέρα χωρίς να επαναλαμβάνεται. Έχει τις δικές της ιδέες για την τέχνη, αυτή τη ζωή και την επόμενη, την ύπαρξη του Θεού, την αγάπη και τον θάνατο. Οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν τόσο σκληρά να την κάνουν να ξεκαθαρίσει αυτές τις απόψεις που έγινε ειδικός στην υπεκφυγή, δίνοντας απαντήσεις πιο αξιοσημείωτες για αυτό που κρύβουν παρά για αυτό που αποκαλύπτουν. Απορρίπτει κάθε ιδέα ότι η φήμη της είναι φευγαλέα και εξοργίζεται από τις εικασίες ότι η υπερβολική προσπάθεια θα μπορούσε να βλάψει τη φωνή της. «Στο πλήρες φως της ημέρας, δεν θέλω να σκέφτομαι το ηλιοβασίλεμα». Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί το θεωρούν απίθανο, αφού η φωνή της έχει ένα φυσικό εύρος που θα επιβιώσει στις υπερβολές της. Έπρεπε να τραγουδήσει όταν έχει πυρετό και έχει λιποθυμήσει από την κούραση, αλλά η φωνή της δεν έχει υποφέρει ποτέ στο ελάχιστο. «Η χειρότερη απογοήτευση για έναν τραγουδιστή», λέει με ανυπομονησία στο τέλος της συνέντευξής μας, «είναι να επιλέξει μια καριέρα στη μουσική και μετά να μην μπορεί να κάνει μουσική επειδή δίνεις συνέχεια συνεντεύξεις», αναφέρει σε άλλο σημείο, στο έκτασης 2.000 λέξεων άρθρο του.

Προφητική όμως είναι η κατάληξη του άρθρου του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όσον αφορά τη σχέση της Σακίρα με την αγάπη και τον έρωτα.

«Το πιο ολισθηρό θέμα της είναι η αγάπη», αφηγείται η Μάρκες. «Το εξυψώνει, το εξιδανικεύει, είναι η δύναμη πίσω από τα τραγούδια της, αλλά στην κουβέντα το ξεσκεπάζει με χιούμορ. “Η αλήθεια είναι”, λέει γελώντας, “ότι φοβάμαι περισσότερο τον γάμο παρά τον θάνατο”. Είναι γνωστό ότι είχε τέσσερα αγόρια και παραδέχεται πειράγματα ότι υπάρχουν άλλοι τρεις που κανείς δεν ξέρει. Όλοι ήταν περίπου στην ηλικία της, αλλά κανένας δεν ήταν τόσο ώριμος. Η Shakira τους αναφέρει με στοργή, χωρίς πόνο. Φαίνεται να τους θυμάται ως εφήμερα φαντάσματα που έχει κρεμάσει στην ντουλάπα της. Ευτυχώς, δεν υπάρχει λόγος να απελπίζεστε: την επόμενη 2 Φεβρουαρίου, κάτω από το ζώδιο του Υδροχόου, η Shakira θα είναι μόλις 26 ετών», καταλήγει το ανατρεπτικό άρθρο-συνέντευξη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες για τη Shakira.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στον Guardian εδώ

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…